Roballinho Napisano 8 Października 2017 Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Przycisk do zrzucania biegów (ten plastikowy) powleczony jest jakąś antypoślizgową??? substancją. Z czasem ta powłoka, wchodząc w reakcję z tym co lata w powietrzu, stała się u mnie klejąca. Czy ma ktoś jakiś patent co z tym zrobić? Czy da się ją jakoś bezproblemowo usunąć, albo spowodować, żeby się nie lepiła? Benzyna ekstrakcyjna nie daje rady, mocniejszych środków raczej nie chciałbym testować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 8 Października 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Października 2017 O których X0 mowa? Mam X0 3x9 i kategorycznie stwierdzam brak jakiegokolwiek zabezpieczenia antypoślizgowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 8 Października 2017 Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Hmmm dziwna sprawa. Od lat używam X-0 2x9 i nic się nie klei. Może naklej "łatkę" z taśmy duct tape albo ze zwykłej izolacyjnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 8 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2017 3x9. Może rzeczywiście nie jest to warstwa antypoślizgowa, ale one na pewno na odlew plastikowy coś mają natryśnięte. W jakim celu to tam jest, nie wiem. Gdybam... Podobnie miałem z licznikiem VDO. Też po pewnym czasie zaczął się lepić i na upartego można to było zeskrobać paznokciem, do "gołego plastiku". Może naklej "łatkę" z taśmy duct tape albo ze zwykłej izolacyjnej. No, nie do końca o taki efekt mi chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 8 Października 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Wrzuć może fotkę, będzie wiadomo o czym mówimy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 8 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Wybaczcie za jakość, ale już mi się nie chciało ściągać roweru ze ściany. Element, który stał się klejący zaznaczyłem na zielono. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 8 Października 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Kłaniam, Zdecydowanie nic tam nie ma. Chyba musiałeś w coś to-to wsadzić lub potraktowałeś jakimś agresywnym detergentem/odtłuszczaczem i weszło w reakcje z materiałem. U mnie gładki plastik. Żadnego klejucha... Niczego nienapryskano. Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Października 2017 Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Podobnie miałem z licznikiem VDO. Też po pewnym czasie zaczął się lepić i na upartego można to było zeskrobać paznokciem, do "gołego plastiku". No to szukaj przyczyny w tym czym czyścisz rower. Ewentualnie pot, ale chyba musiałbyś być mutantem żeby wyżerał farbę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 10 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Chłopaki, jednak się z Wami nie zgodzę. Ten cyngiel jest czymś powleczony. Rzućcie okiem na zdjęcie. Te rysy powstały właśnie po zdrapaniu tego czegoś. Obok cyngla też jest inny czarny plastik (tam gdzie śrubka), który tej powłoki nie ma. Nawet widać, że lekko się różnią kolorem. Drążąc temat i grzebiąc w sieci, natknąłem się na zdjęcia elementów we wnętrzu samochodów - na desce rozdzielczej, rączkach drzwi, itp, z którymi ludzie mieli podobny problem do mojego. Jedyne rozwiązanie, to zmycie tego kleistego paskudztwa w, UWAGA, płynie hamulcowym DOT. Ale nie wiem, czy jestem na siłach, żeby rozebrać manetkę. Może innym razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 10 Października 2017 Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Potraktuj ją lakierem do paznokci z dobrym utwardzaczem (spytaj żony lub koleżanki co to takiego). U mnie taki cyrk robił się na klawiszach touchpada od laptopa. Dostawałem szewskiej pasji, jak miałem je dotknąć. Lakier to jakoś związał i teraz mam buttony w kolorze piano black. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Października 2017 Udostępnij Napisano 10 Października 2017 DOT'a nie polecam, oprócz tego że zmywa takie powłoki to wpływa na strukturę plastiku który staje się kruchy itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawel76 Napisano 10 Października 2017 Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Coś w tym jest.Może ludzki pot tak reaguje.W pracy użytkuję Segewaya ma on jakieś gumowe gripy i po jakimś czasie zaczeły się do rąk przyklejać, nic nie pomagało.Trzeba było je wymienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Października 2017 Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Ja także miałem taką sytuację. Jakieś 10 lat temu kupiłem kierownicę do PC, używałem jej dobre kilka lat i potem poszła w odstawkę. Jakiś czas temu ją wyjąłem i okazało się że z gumą którą jest pokryta stało się coś dziwnego. Cała kierownica zaczęła się właśnie kleić a sama guma miała jakby "oleisty" zapach. Tyle że tutaj warstwa gumy była bardzo gruba, na manetce jest to jednak dość cienka powłoka. A może kup sobie jakiś plastidip czy coś podobnego i pryśnij? Zawsze będziesz miał drogę powrotu, przy lakierze może nie być tak łatwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 11 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Potraktuj ją lakierem do paznokci z dobrym utwardzaczem (spytaj żony lub koleżanki co to takiego) Spytam. Wolałbym jednak niczym tego nie malować, bo prędzej, czy póżniej będzie się łuszczyć, a w najlepszym wypadku wycierać. W końcu to cały czas jest pstrykane paluchem. DOT'a nie polecam, oprócz tego że zmywa takie powłoki to wpływa na strukturę plastiku który staje się kruchy itd Wiem, że jest bardzo agresywny, zwłaszcza na lakier. Co do plastiku, to nie mam pojęcia jak się na nim zachowuje, mam hamulce shimano. Ktoś, kto polecał ten środek do usuwania tego "gumoleum" pisal o krótkotrwałej kąpieli. Potem to już miało się samo złuszczać. Coś w tym jest.Może ludzki pot tak reaguje. A ja myślę, że raczej cala tablica Mendelejewa, która jest w powietrzu. To samo stało się z powłoką na plastikowej skorupie kasku mojej żony, a tam potu specjalnie nie ma. Cały kask się kleił i poszedł w kubeł. może kup sobie jakiś plastidip czy coś podobnego i pryśnij? Jak wyżej. Wolałbym niczym tego nie malować, a po prostu usunąć. Co ciekawe na cynglach Srama X9, które też używam, tego dziadostwa nie ma. Może jednak jest to jakaś wada produkcyjna i została poprawiona w późniejszym procesie produkcji. No nic, jak coś mi się uda z tym zrobić, to się pochwalę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.