ablaszczyk91 Napisano 8 Października 2017 Napisano 8 Października 2017 Witam. Szukam swoich pierwszych pedałów zatrzaskowych do cross country. Po przejrzeniu wielu stron mam mętlik w głowie. Nie wiem czy wybrać Shimano m540, Time Atac XC 4, Look Mtb czy Crank Brothers Candy 1. Najbardziej jestem przekonany do Candy 1 jednak opinie o nich na inernecie są skrajnie różne. Proszę o pomoc.
Looser Napisano 8 Października 2017 Napisano 8 Października 2017 opinie na temat crankow i spd beda rozne poniewaz sa pewne 2 grupy uzytkownikow: ludzie ktorym spd'ki uszkadzaja kolana wiec jezdza w crankach ludzie ktorym cranki uszkadzaja kolana wiec jezdza w spd i tu trzeba samemu przetestowac
Waza Napisano 8 Października 2017 Napisano 8 Października 2017 W tej kwocie trudno o przebicie Shimano 540. Są niezawodne, trwałe z dobrym uszczelnieniem łożysk, mają regulację siły wpięcia, bardzo łatwo się je serwisuje (nie są potrzebne specjalne klucze), mają stalowe bloki znacznie trwalsze od mosiężnych u konkurencji, nie trzeba też kombinować z podkładkami pod bloki jak u Look'a. No i moim subiektywnym zdaniem, system SPD Shimano, od M520 do XTR, oferuje najwyższą kulturę wpinania i wypinania w porównaniu z innymi producentami. Jedyny zauważalny mankament, to mniejszy niż np. w Crankach luz roboczy, co dla osób z dużą wadą postawy lub po ciężkich kontuzjach kolan może być potencjalną przyczyną kontuzji.
marsman Napisano 8 Października 2017 Napisano 8 Października 2017 dla początkującego może zbyt drastyczne ale TIME Alium- najlepsze pedały jakich używałem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.