SzAd08 Napisano 7 Października 2017 Napisano 7 Października 2017 Witam Mam problem. Mam Cuba Aim Pro 29", jest on na oponach Schwalbe Smart Sam Active, 2.1". Obrecz w tym rowerze ma średnice 2cm. Kupiłem węższe opony SCHWALBE SMART SAM 28x1.60, 700X40C. Do tego kupiłem też węższa dentke. I za nic nie mogę tej opony założyć na obręcz. Nie jestem w tym doświadczony więc możliwe że gdzieś popełniam błąd. Pomóżcie bo za kolejną próbą założenia chyba wyjdę z siebie baardzo będę wdzięczny
seraph Napisano 7 Października 2017 Napisano 7 Października 2017 No nowe Smart Samy są dość ciasne, ale wszystko się da zrobić. Jakie masz łyżki? Układasz przeciwną stronę opony tak, aby jej rant wszedł we wgłębienie na środku obręczy? Daje to sporo luzu po przeciwnej stronie.
SzAd08 Napisano 7 Października 2017 Autor Napisano 7 Października 2017 Najpierw zakladam jedna strone opony na obrecz. Pozniej wkladam delikatnie podpompowana dentke miedzy opone a obrecz a pozniej probuje wlozyc druga strone opony w obrecz. Kiedy juz zostaje ostatnie 10-15cm to kant opony konczy sie na wysokosci kantu obreczy wiec do wcisniecia zostaje jakies 2-3cm. Nie mam lyzek. Zdejmowalem i zakladalem opone od swojego Cuba czyli ta o srednicy 2,1" i dawalem rade wiec myslalem ze teraz tez mi sie uda
derwisz Napisano 7 Października 2017 Napisano 7 Października 2017 Postaraj się ten drugi rant wepchnąć w środek obręczy, drugą ręką naciągając ten wystający kawałek opony. Ważne żebyś kończył przy wentylu, dzięki temu wepchniesz oponę w głąb obręczy na większej części koła, wentyl wyraźnie w tym przeszkadza. Chodzi o to, zeby przy zakładaniu opona nie siedziała nigdzie na rancie obręczy. Możesz sobie znaleźć artykuł o tym na blogu 1enduro naszego forumowego kolegi.
SzAd08 Napisano 7 Października 2017 Autor Napisano 7 Października 2017 Ok dzieki zaraz sprobuje Do tej pory zaczynalem chowac opone rozpoczynajac od miejsca w ktorym jest wentyl. I nie zwracalem uwagi czy opona nie zachacza o rant obreczy. Myslalem ze moze poprostu opona jest za waska do tej obreczy
seraph Napisano 7 Października 2017 Napisano 7 Października 2017 Szerokość zupełnie nie ma nic do rzeczy, bo średnica jest stała i istotna. Bez łyżek to ani sobie nie wyobrażam zakładania opon, ani nawet bawić mi by się nie chciało. Próbowałeś upuścić opony z dętki? Może jednak zbytnio napina oponę.
SzAd08 Napisano 7 Października 2017 Autor Napisano 7 Października 2017 Probuje zalozyc sama opone bez dętki. Nawet w taki sposob nie wchodzi. Jutro zainwestuje w lyzki i poprobuje jeszcze. Tylko czemu tamta, szersza opona, o tej samej srednicy wewnetrznej wchodzi bez wiekszego problemu a ta nie chce wejsc. Mozliwe ze tamta sie wyrobila troche? Dodam ze to dosyc nowy rower wiec i opony swierze. Przepraszam za blad *swieze..
zekker Napisano 8 Października 2017 Napisano 8 Października 2017 Bo jest inna i np. może się gdzieś mocniej ugiąć zmniejszając naprężenie. Tak samo jest z tymi samymi oponami na różnych obręczach, na jedną wchodzi palcami, na innej myślałem, że połamię łyżki i coś zdemoluję ze złości Pamiętaj, że przy mniejszych oponach rower się obniżył i łatwiej pedałami zahaczyć o przeszkody.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.