beskidbike Napisano 9 Października 2017 Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Są ludzie, którzy będą udowadniać swoje racje do upadłego...ja już dawno odpuściłem, co polecam również innym...szkoda czasu i nerwów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tor23 Napisano 9 Października 2017 Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Czy możecie polecić jakiś dobry przymiar ? . W bloku nie bardzo mam gdzie wbić gwoździa i cackać się z łańcuchem. Może Park Tool CC-3.2 albo Rohloff Caliber 2 ? Fajnie by było gdybyście polecili coś tańszego a sprawdzonego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kekacz Napisano 9 Października 2017 Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Shimano TL-CN42. Ale tanio nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 9 Października 2017 Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Tak jest chyba, że masz pewność że inne stosują tę samą metodologię pomiaru co ten Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistan Napisano 9 Października 2017 Udostępnij Napisano 9 Października 2017 https://www.rohloff.de/fileadmin/rohloffde/produkte/caliber_2/handhabung/Caliber2_a_big.png Ten też spełnia te wymagania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 9 Października 2017 Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Nie. Znane to Shimano TL-CN40/41/42. To wszystko było w tym temacie, był link i przykłady przymiarów dobrych i tych obarczonych błędem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 9 Października 2017 Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Ten też spełnia te wymagania? bier bo jest OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tor23 Napisano 9 Października 2017 Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Kupię raczej Shimano, chyba że macie jeszcze jakąś inną godną polecenia alternatywę. http://allegro.pl/przymiar-miernik-zuzycia-lancucha-shimano-tl-cn42-i6904711290.html Aż taki majątek to nie jest, kupuje się na lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistan Napisano 9 Października 2017 Udostępnij Napisano 9 Października 2017 bier bo jest OK Też mi się tak wydaje. Mam tylko wątpliwości o prostoliniowość łańcucha przy odczycie pomiaru. Rolki są spychane w tym samym kierunku, ale ten sposób może powodować łamanie łańcucha przy punkcie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tor23 Napisano 9 Października 2017 Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Wydaje mi się, że pomiar należy wykonać przy założonym łańcuchu w sposób pokazany na mierniku Shimano, czyli nie wciskać go, tylko położyć na ogniwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistan Napisano 9 Października 2017 Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Moja wypowiedź tyczy się miernika Rohloff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tor23 Napisano 9 Października 2017 Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Moja też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 9 Października 2017 Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Panowie raczcie choć raz spojrzeć w linka, który był już tu przedstawiony, a w nim opisane zasady działania właśnie tych mierników: http://pardo.net/bike/pic/fail-004/000.html#commercial-wear-measuring-tools Oba mierniki działają całkowicie inaczej. Miernik Shimano mierzy przesuwając rolki w tym samym kierunku czyli mierzy dokładnie podziałkę łańcucha. Miernik Rohloffa rozpycha rolki w przeciwnych kierunkach czyli do podziałki dodaje jeszcze zbędne luzy przekłamujące wymiary z różnych powodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 9 Października 2017 Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Bardzo dobry przymiar do łańcuchów: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 9 Października 2017 Udostępnij Napisano 9 Października 2017 I tak i nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 9 Października 2017 Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Lepszy od przymiaru za 15zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 9 Października 2017 Udostępnij Napisano 9 Października 2017 a to tak, i tu się zgodzę wreszcie z tobą Problem w tym, że można mieć najdoskonalsze narzędzie, ale nie wiedzieć jak je najlepiej wykorzystać. Jednocześnie może być odwrotnie, można mieć narzędzie prymityw, a zrobić z niego cuda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HarveyDent Napisano 10 Października 2017 Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Problem w tym, że można mieć najdoskonalsze narzędzie, ale nie wiedzieć jak je najlepiej wykorzystać. Jednocześnie może być odwrotnie, można mieć narzędzie prymityw, a zrobić z niego cuda. Normalnie truskawka na torcie z mechaniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 10 Października 2017 Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Łał, nie ma to jak zabłysnąć od rana i czekać na oklaski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 10 Października 2017 Udostępnij Napisano 10 Października 2017 coś temat ostygł to dla podgrzania - po wyguglaniu "Wipperman-Chain-Wear" pojawia się ( u mnie jako 6. obraz ) tabela dla łańcuchów 10 rzędowych (żółto-szara) .Niestety nie jestem w stanie jej wkleić, ale może komuś sie uda. Wygląda na to że ktoś testował te łańcuchy i mierzył długość 30,5 ogniw (stąd "nominał" na starcie teoretycznie był 800,1 mm). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kekacz Napisano 10 Października 2017 Udostępnij Napisano 10 Października 2017 To? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 10 Października 2017 Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 10 Października 2017 Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Nie 30,5 tylko 63 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kekacz Napisano 10 Października 2017 Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Do tej tabeli przyda się również film z samym testem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 10 Października 2017 Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Krakowskim targiem 31,5 ogniwo to 3 piny. Teraz na 3 stronach będzie spór ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.