Skocz do zawartości

[budowa roweru] proszę o pomoc

maszek8

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam planują w najbliższym czasie zbudować mój rower typu mtb dirt street będzie to mój pierwszy samodzielnie zbudowany rower w związku z czym mam parę pytań chciałbym usłyszeć wasze opinie i rady. Prosiłbym też kogoś doświadczonego o sprawdzenie kompatybilności moich komponentów ja już to zrobiłem i na moje niewprawione oko wszystko jest ok ale chciałbym mieć 100% pewności

Rama: Octane one model void

Amortyzator: RTS amortyzator Dirt RA (proszę o poradę w sprawie skoku 80mm czy 100mm)

Łańcuch: Dartmoor Core

Dętki: firmy Accent

Ster: Octane one WARP 1 integrated [2017]

i teraz to czego najbardziej się obawiam to samodzielnie składane koła

Tył

Obręcz: Accent Airplane 26"  36 otworów

Szprychy: Dartmoor (nie ma pojęcia jaką długość zastosować oraz czy powinny być metalizowane czy lakierowane)

Piasta tylna: Novatec JY-F176SBT BMX (co do tego też liczne wątpliwości czy nie za mała do ramy jeśli tak to prosiłbym o podanie podobnego cenowo zamiennika i tak z każdym innym niepasującym elementem)

Przód

Obrcz i szprychy dokładnie to samo

Piasta: Shimano HB-M475 (wątpliwości te same)

I ostatnią kwestią jest przedni napęd czyli korby zębatka i suport tu już kompletnie nie wiem od czego zacząć liczę na waszą pomoc o przystępnym zakresie cenowym

Z góry dziękuję za pomoc i za ciepłe słowa krytyki ;)

Napisano

i teraz to czego najbardziej się obawiam to samodzielnie składane koła

Chcesz samemu zaplatać koła?

Shimano HB-M475

Skoro z tyłu Novatec to dlaczego z przodu Shimano? Nie wiem czy ta piasta wytrzyma ostre "tłuczenie", ja mam model 525 i jestem zadowolony ale używam jej do XC

Ja bym wybrał inne szprychy, coś co jest sprawdzone i cały czas dostępne w razie potrzeby. Tak jak pisałem wyżej, składałbym też na identycznych piastach, chociażby ze względu na estetykę.

Napisano

Chcesz samemu zaplatać koła?

Na samodzielna zaplatania kół zdecydowałem się ze względu na to że mogę w nich użyć dosyć dobrej jakości komponentów i wydaje mi się że mogę to zrobić dużo niższym kosztem nisz kupując gotowe koła.

Napisano

No ale czekaj, będziesz je zaplatał samemu czy komuś to zlecisz?

Napisano

No ale czekaj, będziesz je zaplatał samemu czy komuś to zlecisz?

Kolega niżej napisał że źle mi się wydaje teraz chyba rozważę kupno gotowych. Myślisz że to lepsze rozwiązanie ?

Myślałem i samodzielnym zaplataniu.

Napisano

Ja preferuję składanie z samodzielnie wybranych komponentów, ale nie wiem jak to wypada cenowo w stosunku do gotowych.

Natomiast o samodzielnym zaplataniu zapomnij.

Napisano

Mam jeszcze pytanie co sądzicie o stosowaniu mechanizmu w którym mamy już zintegrowaną oś i miski suportu i do tego montujemy już tylko korby uważacie że to dobre rozwiązanie czy jednak kupić osobno oś i miski ?

Mam jeszcze pytanie co do długości suportu do mojej ramy jest tam podana tylko grubość czy jest jakiś standard ?

Czy mógłbyś poświęcić chwilę i podesłać mi jakeieś w miarę dobre jakościowo koła które będą pasowały do mojej ramy ?

Jednak zdecydowałem się na zlecebie zaplecenia i centrowania kół specjaliście proszę tylko o odpowiedź z sprawie suportu i o doradzenie w sprawie długości szprych do ww zestawów z góry dzięki

Napisano

doradzenie w sprawie długości szprych

No to Ci przecież dobierze ten składający koła.  

Napisano

Jeśli założysz korbę ze zintegrowaną osią,to długość ( linia łańcucha) ustalasz podkładkami. Mufa o Oktanie ma 68mm , czyli dwie podkładki od blatu, jedna od lewej strony i tyle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...