Rigid93 Napisano 3 Października 2017 Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Witam, trochę trudne (głupie?) pytanie, bo wiadomo że dużo zależy od stanu używanego roweru, ale mimo wszystko zaryzykuje: Od dawna szukam jakiegoś taniego, pierwszego roweru, do trochę bardziej wymagającej jazdy, obecnie mam rower z lat 90 którego rama nie daje możliwości upgrade'u. Szukam jak najtańszego, ale mimo wszystko dobrego roweru do jazdy po lasach i trochę trudniejszym terenie.Mam okazje dzięki znajomemu sprowadzić rower z Holandii, ale niestety ciężko mi ocenić czy opłaca się go za taką kwotę wsiąć a chodzi tu o rower TREK 8500 (chyba z 2007 roku więc już nie taki nowy). chodzi o taki rower jak ten:https://www.pinkbike.com/photo/1363032/Czy warto go wziąć za 1200PLNBardzo dziękuję z góry za wstępną wycenę roweru, wiem że nie jest to już młody rower, dlatego pytam tutaj aby w razie niepowodzenia z dopasowaniem roweru nie stracić na tym zbyt wiele.Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 3 Października 2017 Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Osprzęt pełny xt, do tego amor foxa. Golenie wyglądają całkiem nieźle, więc jest duża szansa że będzie zadbany. Myślę że warto, jeśli odpowiada ci rozmiar koła i rozmiar. No i oczywiście jeśli twój znajomy ma choćby minimalne pojęcie o rowerach i jest w stanie zweryfikować jego stan. Przygotuj się też że amor pewnie będzie potrzebował serwisu, zębatki też mogą potrzebować wymiany i tym podobne rzeczy. Teraz doczytałem, to ma być konkretnie ten rower, czy taki jak ten? Bo jak od losowego użytkownika to zmienia postać rzeczy, może być strasznie zaniedbany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rigid93 Napisano 3 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Naprawdę nie wiem jak dziękować za taką szybką odpowiedź! Dokładnie to ma być ten:https://www.marktplaats.nl/a/fietsen-en-brommers/fietsen-mountainbikes-en-atb/m1209578236-teek-8500-xt-afgemonteerd.html?c=efb2ef4dc323389c4f92ed10afa33e3a&previousPage=lr&pos=6podałem inne żródło bo tu niestety mało fotek.liczę się że trzeba będzie coś dołożyć. Byle było po co, w sensie aby był sens załadować w niego jeszcze kilka zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 3 Października 2017 Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Jak kolega ma pojęcie i będzie się mógł przejechać żeby chociażby sprawdzić czy nic nie strzela podczas jazdy to myślę że warto. Jak nie ma pojęcia to bym sobie odpuścił. Możliwe że na początku będziesz miał do zrobienia serwis amora - a w przypadku foxa 200 zł to minimum. Z drugiej strony jak to jest xt 750 to będzie działać fajnie, mam manetkę i jest świetna. Jak teraz jest w całkiem dobrym stanie to bym brał, oczywiście jak się łapiesz wzrostem, bo jak nie to to kompletnie nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rigid93 Napisano 3 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Fajna sprawa że są tacy ludzie jak Ty którzy szybko pomagają się zorientować.Jeśli chodzi o wzrost to własnie się obawiam bo nie podał rozmiaru ramy.Ja mam 177cm i tu mogło by być na styk.Tego muszę się jeszcze dowiedzieć. Jeszcze raz dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 3 Października 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Za 1200Pln-ów warto się skusić. Swego czasu (nie tak dawno) górna półka. Z obrazka to nic mu nie brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 3 Października 2017 Udostępnij Napisano 3 Października 2017 No ja bym poposił o rozmiar ramy . Bo to że pisze że dla osób powyżej 180 to jedno , ale na moje oko to jest XL-ka , tak ze zdjęć patrząc. Czyli bliżej 190 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 3 Października 2017 Udostępnij Napisano 3 Października 2017 (edytowane) Jak wideł sprawny, to bardzo fajny rowerek, w tej cenie to kupisz na pseudo widelcu i na najniższym osprzęcie. Warto na starcie wydać te 120-150zł i zrobić Fox'owi serwis. On był chyba bardzo mało jeżdżony, ma jeszcze raczej oryginalne oponki ze sporym bieżnikiem. Edytowane 3 Października 2017 przez phoe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusz1964 Napisano 4 Października 2017 Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Bardzo ładny rower nawet jak dołożysz parę stów to i tak się opłaci.Do lasu na początek w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Października 2017 Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Tak jak piszą koledzy. Jeżeli amor jest sprawny ( nie ma luzów, wytartych goleni), rama nie jest pęknięta to całą resztę można doprowadzić do porządku. Fajny rower i dorzucając kilka groszy "extra" wymienisz kierownicę itd i będziesz miał rower niewiele różniący się od współczesnych konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcelanowy Napisano 4 Października 2017 Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Powitoł Dobrze dopytałbym sprzedawcę o rozmiar, bo według mnie jesteś "zamalutki" a jazda na zbyt dużej ramie to koszmar. Przerobione. Później wszelkie dosuwanie siodełka, skracanie mostka, itp., to rzeźba w "g". p.s. Podobny amor po serwisie sprzedałem w zeszłym roku bodaj za 700ziko, więc sama oferta do przełknięcia o ile stan dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rigid93 Napisano 4 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Dzięki wam wszystkim! Rower już u kumpla, teraz czekać aż przyjedzie. Podobno w najgorszym stanie są rogi na kierownicy, co jest w praktycznym znaczeniu niczym Rama około 53cm, więc będzie górna granica, mam nadziej że będzie mi wygodnie się jeździć, nie chciałbym się go pozbywać. Jeszcze raz dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 4 Października 2017 Udostępnij Napisano 4 Października 2017 53cm to 21" , na 177cm wzrostu to dużo za duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 4 Października 2017 Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Jak zamierzasz nim jeździć w górach to będzie niefajnie. Jak do zwykłego turlania się po mieście i gładkich lasach może być dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rigid93 Napisano 4 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Mój staroć obecny ma 48cm i wydaje mi się że trochę większa nie powinna być zła. W najgorszym wypadku będę musiał go sprzedać i dalej szukać.. choć już mnie trochę męczy to szukanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Października 2017 Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Mój staroć obecny ma 48cm i wydaje mi się że trochę większa nie powinna być zła. W najgorszym wypadku będę musiał go sprzedać i dalej szukać.. choć już mnie trochę męczy to szukanie. Ja mając zaledwie 3cm mniej jeżdzę na ramie 17'. 21' to jest kawał roweru i zupełnie mija się to z celem. Wcale się nie zdziwię jak będziesz uderzał "elementami" o górną rurę. Jeżeli rower jest w dobrym stanie to ja bym szukał ramy na przekładkę. W takim rozmiarze stracisz zupełnie frajdę z jazdy i nawet Fox z przodu tego nie uratuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 4 Października 2017 Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Cena W najgorszym wypadku będę musiał go sprzedać i dalej szukać.. Cena na tyle okazyjna ,że warto dla samych części (o ile wszystko sprawne) , zawsze można je przełożyć do innej , bardziej dopasowanej a tą sprzedać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rigid93 Napisano 4 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Jeśli okaże się że rama do wymiany to jaki rozmiar będzie najlepszy dla kolesia: 177cm wzrostu 84cm długość nogi po wewnętrznej (czy jak to się tam ten wymiar nazywa ) Czy będzie to rama 18 a 20 cal? Czy może tylko 18-19? Na co zwrócić uwagę? Czy są jakieś różne rozmiary główek ramy? Wiem że jest zwężana i że taka nie spasuje do ewentualnej wymiany. Oraz jakich firm ramy polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 4 Października 2017 Udostępnij Napisano 4 Października 2017 18-19 będzie ok Główka taper będzie ok, tylko stery z redukcją będziesz musiał kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusz1964 Napisano 4 Października 2017 Udostępnij Napisano 4 Października 2017 53cm to 21" , na 177cm wzrostu to dużo za duża. Prawdopodobnie jest 54.6 czyli 21.5 o trzy cale za dużo optymalny byłby 17.5 -18.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregorek Napisano 11 Października 2017 Udostępnij Napisano 11 Października 2017 heja, że tak odgrzeje kotleta. Miałem tą ramę z 2009. Przy 180cm i rozmiarze 19 minimalnie za duża rama na mnie była. Co do modelu ramy, jeszcze długo pożyje, to górna półka parę lat temu. Resztę powiedzieli przedmówcy. Daj znać jak tam faktycznie wyszło z rozmiarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rigid93 Napisano 12 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Jasne dam znać . Rower ma przyjechać do mnie jakoś po 20-stym. Kupno ramy będzie problematyczne, bo chyba nie każda rama ma mocowania na przewód hamulca hydraulicznego. do tego są różne średnice sztycy siodełka, a szkoda tej karbonowej która siedzi ponoć już w rowerze.Mam nadzieje że dam radę to ogarnąć i znajdę dobrą ramę w dobrej cenie.Z przekładką myślę że poradziłbym sobie sam, uważam że nie mam dwóch lewych rąk Tu liczy się teraz jedynie szczęście aby dorwać ww. dobrą sztukę w dobrej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 12 Października 2017 Udostępnij Napisano 12 Października 2017 (edytowane) Obecnie praktycznie każda rama z mocowaniem na zacisk hamulca tarczowego ma prowadzenie dla przewodu hydraulicznego . Z tego co obecnie jest dostępne możesz rozważyć Accent Peak 26 https://allegro.pl/kategoria/czesci-ramy-16447?string=peak%2026&order=p&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-spo-1-2-1003&buyNew=1 (tu na pewno do wymiany stery) bądź Boplight Marathon Team https://allegro.pl/kategoria/czesci-ramy-16447?string=Boplight%20Marathon%20Team&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-spo-1-3-1003 (lekka i swego czasu bardzo popularna rama). Edytowane 12 Października 2017 przez gtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi