Tomek21001 Napisano 2 Października 2017 Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Z racji pojawienia się pytań w wątku rometowym proszę o dyskusję i deklarację uczestnictwa tutaj. Idea : Spotkanie w górach i wspólna jazda w dobrym towarzystwie. Motyw przewodni : stalowy rower,wyjątki w/g uznania i zgody pozostałych uczestników. Czas : Jeden z pozostałych pażdziernikowych weekendów. Miejsce : sprawiedliwe,wszyscy mają jednakowo daleko - Świeradów Zdrój. Dokładne miejsce : Zaprzyjażniona,sprawdzona agrourystyka pod Świeradowem,dostępność sprawdzę i podam konkrety jak będzie chęć i wola.Ilość uczestników max.15 osób. Istnieje teoretyczna opcja hotelu w centrum miasta z wyżywieniem,sauną i basenem - mogę popytać o rabaty i dostępność jak bedzie termin i przybliżona ilość chętnych. Trasa na sobotę: Naszkicowałem przykładową trasę,jest trochę asfaltu,singla,szutru,jest prawie 1km wypychu (widziałem tam takich co podjezdzali...),jest kilka odcinków łagodnego zjazdu lekko kamienistym szlakiem,są opcje objazdu tych fragmentów szutrem,po drodze 4 schroniska dla spragnionych browaru,jedno z doskonałym jedzeniem,trzy z nich będą czynne na 99%. Trasa wznosi się na początku,od 1/2 długości można ją w każdej chwili skrócić zjeżdzając do miasta,jest niewrażliwa na pogodę omija słynne bagienka z torfem. Można ją przejechać każdym rowerem,bez amortyzacji,myślę od 30mm opony wzwyż. Link do trasy : https://www.gpsies.com/map.do?fileId=jdegituexfesivym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grizzli Napisano 3 Października 2017 Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Count me in! Jesli chodzi o termin, to kazdy weekend poza 21-22 X Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcelanowy Napisano 3 Października 2017 Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Powitoł Pewnie ci chodzi o deklaracje bardziej na TAK niż na nie ale niestety, nie dam rady w tym roku. Nowy "członek" rodziny w listopadzie przyjdzie i od jakiegoś czasu siedzę w domu z kluczykami do auta w zębach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 3 Października 2017 Udostępnij Napisano 3 Października 2017 A da się tę trasę ogarnąć jednobiegowo? Wstępnie jestem na TAK, ale to się okaże w praniu co mi rodzina, praca, Komitet AkceptacyjnyTM wymyśli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 3 Października 2017 Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Ja się piszę na jakikolwiek zlot ;-)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 3 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Porcelan - Gratulacje.Co tu z TAKIMI faktami dyskutować...... Rambol - podjazdy na początku nie bardzo na singla,z drugiej strony co za różnica mielić,czy spacerować z rowerem,prędkość ta sama. Świeradów ma to do siebie,że jak raz zrobisz wysokość,póżniej poruszasz się (prawie) po płaskim.Hala Izerska to fenomen,wielka płaska łąka na wysokości 900m. Wooj - szkoda,że jedziesz na jakikolwiek zlot, miałem nadzieję,że zaszczycisz obecnoscią w Świeradowie..... Kilk fotek archiwalnych z okolicy,może rozjaśnią temat singla : https://imgur.com/a/77jPa na jednym próbka,jak dają jeść w chatce Górzystów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 4 Października 2017 Udostępnij Napisano 4 Października 2017 ;-)) Maciejas coś jeszcze "logistycznie ogarnia" zobaczymy co sie urodzi.............. Ja stallove i górskie chcem ;-))))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 4 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Bessssensu kręcić dwie imprezy w podobnym terminie. Może Maciejas się odezwie ( do dzisiaj nic mi nie wiadomo o jakiejś akcji,stąd ten wątek) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeDozer Napisano 4 Października 2017 Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Żałuję, że nie mam stalowego Ostatnio bywałem tam dość często mimo ponad 300km odległości do przejechania. Bardzo podobają mi się tamte tereny ale kompletnie ich nie znam, więc dziękuję za GPXa - na 100% go przejadę w przyszłości samemu lub z małżonką. Jeśli miałbyś więcej takich fajnych tras o podobnych parametrach (ok 60km, zjazd do miasta w razie W, single, omijanie błota, piękne widoki ) to chęcią przyjmę w każdych ilościach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciejas Napisano 4 Października 2017 Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Maciejas już się odzywa Oczywiście wszyscy mamy na myśli jedną i tą samą imprezę - czyli coroczne spotkanie miłośników jazdy na stalówkach Jedna impreza całkowiecie wystarczy - więc Tomeczek ma pierwszeństwo organizacji. Swoją drogą - dobrze by było dodać informację w tytule wątku, że chodzi o zlot stalowy. Myśląc o ewentualności organizacji tej imprezy w tym roku przeze mnie - urodził mi się pewien pomysł, nieco niekonwencjonalny, niegórski (choć pagórowaty) w sam raz na takie spotkanie. Zazwyczaj kiedy ruszam w góry z rowerem to mam nadzieje na ciężki teren raczej niż szytry i stąd nie zawsze sztywna (rigid) stalówka się pisze na takie wyjazdy. Trochę mi szkoda wyjazdu w góry Tym niemniej - mój pomysł spokojnie może dojrzeć na inną okazję. Wracając do Świeradowa. Zacznijcie robic listę uczestników - bo za moment sie pogubimy kto na tak, a kto na nie. Kopiujcie listę w kolejnych postach: 1. Tomek21001 2. Grizzli 3. rambolbambol 4. Wooj 5. Maciejas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 4 Października 2017 Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Prezio się na forum pojawił !!!..... na razie nie na naszym ale JEST- zmartwychwstał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zws Napisano 4 Października 2017 Udostępnij Napisano 4 Października 2017 stalowy rower,wyjątki w/g uznania i zgody pozostałych uczestników Czy mógłbym się do kolejki wyjątków ustawić ? Rozważam kupno stalowej ramy (na razie celuję w On-One 45650 lub NS Eccentric) a w mojej okolicy nie ma zbyt wielu okazji do pogadania czy pojeżdżenia z właścicielami takowych. Przyjechałbym tylko na objazd, bez noclegu - o ile pogoda dopisze. Trasa super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 4 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Na ognicho wieczorem ( o ile pogoda dopisze) i pooglądanie stalówek czuj się zaproszony. Na udział - zdecydują w głosowaniu wszyscy uczestnicy, o ile akcja dojdzie do skutku. Daleko nie masz.....dojechać zdążysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 4 Października 2017 Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Ja na razie tradycyjnie na listę rezerwową, ale chciałem poruszyć temat trasy - rozumiem Tomasza, który zrobił ukłon w stronę cienkogumowych, do których w zeszłym roku sam się zresztą zaliczałem ale jeśli na liście średnia grubości nie spadnie poniżej 2 cali to może faktycznie lepiej skrócić dystans, za to go znacznie zaostrzyć? You know what I mean. Szkoda gór Wysłane z mojego MI 4i przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grizzli Napisano 4 Października 2017 Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Zawsze można sobotę potraktować turystycznie, a niedzielę bardziej hardcorowo. Najważniejsze żeby pogoda dopisała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miki74 Napisano 4 Października 2017 Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Czy mogę się wprosić ?Bym przyjechał moim starym CR-MO. Bronko KingFox już nie wygląda zacnie, za to posiada duże doświadczenie. Obecne oponki to 47-559, może coś szerszego na wyjazd załatwię. W tym roku miał upgrade kierownicy 680mm i wymiana napędu na 3x8.Kwaterę mam zaklepaną we własnym zakresie. Co do samej trasy łącznik między Smrk a skrzyżowaniem szlaków jest techniczny i bardzo łatwo tam o snake na cienkich oponkach- długość to około 1km . Wjazd na Stóg bym brał lewą stroną - jest łatwiejszy - nie widać na mapie. Z Chatki Górzystów do żółtego szlaku bym pojechał "Ceglaną drogą" (patrz OSM).I przepraszam za uwagi co do trasy Dziś w Szklarskiej o godz 17 było 10 stopni, ale nie padało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 4 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Ze Smreka na Łącznik jest tylko kawałek lużnego rumoszu na samym końcu (tak naprawdę to może 200m,na samym końcu,na zakręcie,na reszcie spokojnie kilka linii do przejechania wąską oponą,Czesi to jadą całe na trekkingach) Sprawa Stogu - to osobna sprawa : przełaje jadą asfaltem w lewo, od Stogu do zakretu czerwonego szlaku (300m) prowadzą. Druga opcja od razu z Łącznika jadą cały czas w siodle do skrzyżowania z czerwonym drogą telefoniczną i chwilę czekają na resztę. Reszta kawałek jadzie,potem wypycha na tej ściance. Z Chatki jest kilka opcji,coś wybierzemy,może po deskach,moze nawet na Orle,a może przez Kopy -zależy od nastroju. Ogólnie - trasą nie martwiłbym się w ogóle.Samo wyjdzie.( pewnie i tak powrót na latarkach albo .....shuttle...) Co do "sytości" trasy - już jest nieżle,jak mało to : - można wpleść kolejne dwa single podczas podjazdu do Hubertki -można zrobić przerwę na Stogu,głodni piją,głodni wrażeń walą w dół czerwonym,potem wzdłuż płotu,starym torem bobslejowym i lasem do stacji kolejki,którą wracają na górę i jedziemy dalej ( ta trasa fullem wymaga skupienia,w dwóch miejscach szczególnie,sztywniakiem cały czas spięte poślady albo otb) - specjalnie dla Akkwiska ze Smreka można zjechać spory kawałek starym czeskim niebieskim (nielegal podobno),jest ostry łomot,potem trawersować w prawo i wrócić na górę po bagienkach.Jak bedzie mu dalej mało można po objeżdzie szutrówka zjechać z powrotem do Tisnej na wprost, tam trzeba skakać dropy po 1,5m z lądowaniem na płaskie. W niedzielę jest też opcja na pojeżdzenie : - można zrobić trip na SępiąGórę i zjechać niebieskim (kto czysto zjedzie od samej budki do dołu - skrzynka browara) - można pojechać single czeskie (wiem które najfajniejsze i jak zrobić dobrą pętlę ) Miki74 - chyba nikt nie ma nic przeciwko lokalesowi na stalówce - wbijaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rooted.manatee Napisano 4 Października 2017 Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Hej. Ja z moim stalowym rumakiem jesteśmy bardzo chętni. Na razie na listę rezerwową, bo nie wiem jak z wolnym terminem. Czeskie szlaki + czeskie piwo = jestem bardzo za! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miki74 Napisano 5 Października 2017 Udostępnij Napisano 5 Października 2017 Miki74 - chyba nikt nie ma nic przeciwko lokalesowi na stalówce - wbijaj. Bardzo dziękuję, czekam na wyznaczenie terminu.Trzeba zamówić pogodę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisław Napisano 5 Października 2017 Udostępnij Napisano 5 Października 2017 Hmmm... Iron Horse przejdzie jako stalowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 6 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Przejdzie tak samo, jak żelazko.......no chyba, że Sunday - wtedy będzie ubaw, na podjazdach szczególnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 9 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Jest pogoda na weekend 13/15 Chetnych trochę mało. Jedziemy ? Czekamy ? Odpuszczamy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 9 Października 2017 Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Czekaj, czekaj... ten weekend najbliższy? Musze się niestety wypisać w takim razie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miki74 Napisano 9 Października 2017 Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Chciałem napomnieć, na temat pogody, że przepowiednie mówią o poprawieniu pogody. Co prawda od niedzieli, ale to się jeszcze może przesunąć. Osobiście jestem za Byle rodzinne sprawy mnie nie zatrzymały, ale na to już nie mam wpływu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 9 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Może kazdy określi jak mu pasuje i wtedy ostatecznie wybierzemy termin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.