Skocz do zawartości

[stery] upgrade wianków na maszynowe

macko_mtb

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

mam sobie aktualnie stery na rurze 1 1/8 " z bieżnią na dole po której latają łożyska wiankowe w Cannondalu.

Bieżnia wygląda tak:

http://bikeground.pl/fileadmin/_processed_/csm_bieznia_bf70d41bf8.jpg

I teraz chciałbym pozbyć się tych wianków i wstawić w to miejsce łożyska maszynowe.

Także w górnej misce także chciałbym pozbyć się wianków więc temat kompleksowo bym załatwił.

Co proponujecie? 

Napisano

Masz zmierzyć średnicę wewnętrzną główki ramy a nie miski.

średnica zewnętrzna: 50 mm

średnica wewnętrzna: 40,5 mm

to samo góra i dół

Napisano

To kupujesz stery półzintegrowane ZS44 z łożyskami "maszynowymi" wybijasz stare miski i wprasowujesz nowe. Swoją drogą dobre kulki nie są złe, trzeba tylko dbać o rower.

Dobre kulki może i nie są złe ale właśnie zrezygnowałem z amortyzatora na rzecz sztywnego widelca i potrzebuję porządnych sterów bo będą mocniej obrywać.

Napisano

No to moim zdaniem tym bardziej dobre kulki są bardziej na miejscu ze względu na zdolność przenoszenia większych obciążeń (która jest proporcjonalna do wielkości kulek). Inna sprawa, że 95% sterów kulkowych na rynku to tanie barachło.

Napisano

No to moim zdaniem tym bardziej dobre kulki są bardziej na miejscu ze względu na zdolność przenoszenia większych obciążeń (która jest proporcjonalna do wielkości kulek). Inna sprawa, że 95% sterów kulkowych na rynku to tanie barachło.

a możesz zaproponować dobre barachło :) 

Napisano

W półintegrach obecnie nie mam rozeznania. Klasykę jeszcze by uszło coś z legendarnych upolować. W każdym razie zwykłe neco na kulkach pod warunkiem okresowych przeglądów (żeby woda nie zrobiła swoejgo) będzie lepsze niż większość tańszych (do 100-120zł) wynalazków z accentem na czele.

Napisano

W półintegrach obecnie nie mam rozeznania. Klasykę jeszcze by uszło coś z legendarnych upolować. W każdym razie zwykłe neco na kulkach pod warunkiem okresowych przeglądów (żeby woda nie zrobiła swoejgo) będzie lepsze niż większość tańszych (do 100-120zł) wynalazków z accentem na czele.

a z legendarnych? 

Napisano

Ale kombinacje. Bierz np Accent Airplane i będziesz zadowolony. Jeździłem na nich 3 lata i zero problemów, łożyska leżą do teraz u mnie i nadal są wzorem jak powinno kręcić się łożysko mimo że nigdy do nich nie zaglądałem. Od czasu do czasu tylko je przetarłem z zewnątrz i nałożyłem nową warstwę smaru żeby zabezpieczyć przed wilgocią itd.

Ciebie to nie dotyczy ale stery pod taper Accenta to rzeczywiście padaka, sam je wywaliłem, ale te Airplane są ( a przynajmniej były) bardzo fajne. Teraz mam Octane One więc możesz też rozglądać się za tą firmą.

Nie ma co płakać, padną łożyska to sobie kupisz drugi zestaw i wymienisz łożyska.

https://velo.pl/czesci/stery-i-podkladki/accent/hsi-sair

• 5 miesięcy temu...
Napisano
W dniu 9.10.2017 o 20:39, skom25 napisał:

Ale kombinacje. Bierz np Accent Airplane i będziesz zadowolony. Jeździłem na nich 3 lata i zero problemów, łożyska leżą do teraz u mnie i nadal są wzorem jak powinno kręcić się łożysko mimo że nigdy do nich nie zaglądałem. Od czasu do czasu tylko je przetarłem z zewnątrz i nałożyłem nową warstwę smaru żeby zabezpieczyć przed wilgocią itd.

Nie ma co płakać, padną łożyska to sobie kupisz drugi zestaw i wymienisz łożyska.

Kupiłem te stery w czerwcu i od listopada cieknie z nich rdzawy płyn. Czeka mnie wymiana łożysk ale nie mogę znaleźć zamienników.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...