Skocz do zawartości

[opony] Jakie opony do xc, maratonów

greg76

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Aktualnie jeżdżę na Schwalbe Rapid Rob 29x2,25. Fabryczne opony w Kellys Gate 90. Chciałbym odchudzić koła więc po pierwsze nowe opony będą zwijane, po drugie żeby były możliwe do zrobienia bezdętek. Zaczynam jeździć w maratonach, a ponadto na co dzień 70-80 % to las, szutry, błoto. Asfalt tylko i wyłącznie na dojazd do lasu. Interesują mnie opony max do 150 zł za sztukę i zdaję sobie sprawę, że będzie to kompromis pomiędzy błotem, suchym, kamieniami, szutrem, Co polecacie? Tak wstępnie chyba przód 2,1 tył 2,25. No właśnie? Przód węższa czy szersza? Czy może takie same modele i wymiary i zgodnie z oznaczeniem producenta w zakresie kierunku. Poczytałem na forach chyba za dużo i już sam nie mogę wyciągnąc wniosków;-) Jazda coprawda absolutnie amatorska ale z zacięciem ;-)

Napisano

Vittoria Barzo 2,1 super się sprawdza w takich warunkach. Ewentualnie można by się pokusić o coś bardziej 'ściganckiego' na tył, typu Mezcal czy Peyote .

No właśnie? Przód węższa czy szersza?
Jak już to szerzej na przednim kole.
Napisano

Oczywiście szersza na przód ,węższa na tył,ale jaki model to się nie wypowiem bo sam będę szukał lepszego kompromisu na przyszły sezon do takiego samego ścigania od czasu do czasu jak Ty. Tematów takich było dużo nie dawno,możesz poczytać. Fabrycznie też miałem rapid rob-y i tymczasowo zostawiłem z przodu a na tył dałem węższą z bardziej agresywnym bieżnikiem,jakiś Compass za 50zł,jeździ się o wiele lżej ,przejechałem sporo kilometrów treningowo-turystycznie i 3 wyścigi,nawet tydzień temu w totalnym błocie nie odstawałem bardzo od średniej,a na pewno nie przez opony :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...