Skocz do zawartości

[Opony]Różne wielkości opon

Celir

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Kupiłem po taniości oponę Continental Race King 2.0 oraz mam nową Kendę Nevegal 2.20. Obie mają inne szerokości i tu pytanie czy wsadzenie Conti na przód i Kende na tył się sprawdzi czy lepiej obie takiej samej szerokości?

Napisano

Tak kminie że koło kierujące czyli przód powinno mieć lepszą przyczepność czyli być szersze, tylne natomiast jako napędowe i mocniej dociążone ciężarem rowerzysty winno mieć małe opory toczenia czyli być węższe aby lepiej napędzać rower. Pytanie czy teoria a praktyka tu się sprawdzą. Mam tak teraz założone i wygląda to trochę komicznie.

Napisano

Co do zasady, jeżeli mamy opony o różnym rozmiarze i różnym bieżniku, to na przód dajemy większą i z bardziej agresywnym bieżnikiem. Czyli w Twoim przypadku Kenda na przód. Ale tak na marginesie kupiłeś opony o bardzo różnym charakterze, Conti na maratony ewentualnie na szybkie niezbyt wymagające XCO, a Kenda na wymagający teren.

Napisano

sugerowalym sie tez bieznikiem, z podpowiedzi googla co do wygladu kendy, wrzucilbym ja na przod, rk tyl i tyle :) tylko pamietaj ze rower moze sie troche "komicznie" zachowywac, ta z przodu bedzie sie wgryzac a tyl bedzie ci uciekac szczegolnie na mokrej nawierzchni, bardzo sie roznia te opony, moze az za bardzo :/

Napisano

Pół roku temu jak składałem rower to kupiłem 3 kendy nowe za 40zł i jedna została w szafie a dwie pozostałe się zużyły. Fajnie mi się na nich jeździło trzeba przyznać po bielskich trasach jak i lasach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...