Celir Napisano 29 Września 2017 Napisano 29 Września 2017 Witam. Kupiłem po taniości oponę Continental Race King 2.0 oraz mam nową Kendę Nevegal 2.20. Obie mają inne szerokości i tu pytanie czy wsadzenie Conti na przód i Kende na tył się sprawdzi czy lepiej obie takiej samej szerokości?
Tatanka Napisano 29 Września 2017 Napisano 29 Września 2017 Teoretycznie lepszym rozwiązaniem jest szersza opona na przód.
Celir Napisano 29 Września 2017 Autor Napisano 29 Września 2017 Tak kminie że koło kierujące czyli przód powinno mieć lepszą przyczepność czyli być szersze, tylne natomiast jako napędowe i mocniej dociążone ciężarem rowerzysty winno mieć małe opory toczenia czyli być węższe aby lepiej napędzać rower. Pytanie czy teoria a praktyka tu się sprawdzą. Mam tak teraz założone i wygląda to trochę komicznie.
Waza Napisano 29 Września 2017 Napisano 29 Września 2017 Co do zasady, jeżeli mamy opony o różnym rozmiarze i różnym bieżniku, to na przód dajemy większą i z bardziej agresywnym bieżnikiem. Czyli w Twoim przypadku Kenda na przód. Ale tak na marginesie kupiłeś opony o bardzo różnym charakterze, Conti na maratony ewentualnie na szybkie niezbyt wymagające XCO, a Kenda na wymagający teren.
Looser Napisano 29 Września 2017 Napisano 29 Września 2017 sugerowalym sie tez bieznikiem, z podpowiedzi googla co do wygladu kendy, wrzucilbym ja na przod, rk tyl i tyle tylko pamietaj ze rower moze sie troche "komicznie" zachowywac, ta z przodu bedzie sie wgryzac a tyl bedzie ci uciekac szczegolnie na mokrej nawierzchni, bardzo sie roznia te opony, moze az za bardzo :/
Celir Napisano 29 Września 2017 Autor Napisano 29 Września 2017 Pół roku temu jak składałem rower to kupiłem 3 kendy nowe za 40zł i jedna została w szafie a dwie pozostałe się zużyły. Fajnie mi się na nich jeździło trzeba przyznać po bielskich trasach jak i lasach.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.