Skocz do zawartości

[Zakup szosy] Pierwsze własna szosa : )

kashier

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Poszukuję pierwszej, własnej (a to istotne) szosy. Do tej pory mój kontakt z rowerem szosowym ograniczył się do pożyczonego Giant Defy 4 w rozmiarze M/L od brata. Sam chciałem taki kupić, ale nie ma nic ciekawego online w tej cenie (1200 zł). Myślę jeszcze o Treku Series 1.

Równolegle szukam czegoś nowego, i dostałem propozycję zakupu Kross Vento 5.0 2017 za 4500 zł.

I tutaj jest moje pytanie, czy w tej cenie to dobry wybór? Może macie inne propozycje? 

Dystanse jakie do tej pory pokonywałem to okolice 80-100 km po podbeskidziu, więc teren górzysty. 

Moja waga to 75 kg przy wzroście 180 cm.

Bardzo Was proszę o pomoc, jeżeli szybko się wyrobimy, to zdążę pojeździć na nowym sprzęcie, zanim śnieg spadnie.

Pozdrawiam!
Dawid

Nowy z gwarancją w tej cenie to dobry wybór. Tiagra 4700 odpowiada w zasadzie starej grupie 105 10s.

Jeśli masz tyle kasy to kupuj. Jeśli chcesz coś taniego na początek to Kross Vento 1.0 2017 w wyprzedażach jest za 1600 2x7 z karbonowym widelcem. Byłem sceptyczny do grupy Tourneya ale od kilku dni ujeżdżam taki rower i naprawdę daje radę.

Równolegle szukam czegoś nowego, i dostałem propozycję zakupu Kross Vento 5.0 2017 za 4500 zł.

Cena fajna, rower też ale... wbrew temu co wmawiać ci będą tabuny internetowych wannabe "zawodowców" - odradzam karbon. Droższy, boisz się potem o każde mocniejsze stuknięcie w ramę... A różnicy podejrzewam między karbonem a alu nie poczujesz, tak jak ja nie poczułem przesiadając się z aluminiowego TCRa (padł kolizji z autem) na karbonowego TCRa. Przyznaję bez bicia - wyrzuciłem 1500zł w błoto (bo mniej więcej taka była różnica w cenie, tyle że TCR w wersji alu był w Polsce nieodstępny i skusiłem się na karbon)  i chętnie bym dalej jeździł na aluminiowej ramie.

Jesteś z podbeskidzia, zapewne do Bielska masz niedaleko - tam jest kilka fajnych sklepów rowerowych, warto pooglądać co stoi w sklepie, często zupełnie coś innego niz widać w internecie. Pamiętam że wybierając rower zastanawiałem się nad Focusem Culebro w bikestorebielsko.pl - dawali duuuże rabaty.

W Twomarksport też się można zdziwić, znajdując fajny tani rower między tymi po 10 tysięcy ;)

W Koralu na Partyzantów sa Scotty, a w sklepie Gianta-Krossa na tej samej ulicy - też spore obniżki bywają.

od kilku dni ujeżdżam taki rower i naprawdę daje radę.

Przepraszam, ale jaki sens jest wychwalać sprzęt który ujeżdża się dopiero kilka dni? Co niby znaczy "daje radę"? Pogadamy za 1000-2000km...

Jeśli chodzi o Treka i poszukasz na wyprzedażach, to tym budżecie możesz spokojnie znaleźć nawet aluminiową Emondę na 105 z 2016, więc wcale nie trzeba celować w One Series. Jeśli chodzi o stosunek osprzętu do ceny to u Treka na pewno nie jest najtaniej, ale ramy to robią piękne ;) Do tego warunki gwarancji bardzo dobre.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...