Skocz do zawartości

[Hamulce hydrauliczne] Shimano BR-M395

Dudek9876

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czyli te M395 będą git tylko żeby na gwarancję wziąć? :)

Jesli gitem jest dla Ciebie posiadanie gwarancji to jak najbardziej. Gwarancja da Ci możliwość reklamowana w przypadku problemów, które są w ich przypadku częste, więc jesteś zabezpieczony przed ponoszeniem kosztów naprawy lub kupna innych hebli.

Nie wątpię że są osoby które są z nich zadowolone (w końcu Shimano w segmencie budżetowych hydraulików jest bardzo obecnym graczem i jest ich na rynku masa), jednak wg mnie jakość uszczelek jest fatalna w stosunku do starszych modeli sprzed 2012 roku.

Dodatkowo jeśli to mają być używane w okresie jesienno - zimowym to Shimano nie jest dobrym wyborem - uszczelki zacisków lubią twardnieć w niższych temperaturach (niekoniecznie poniżej zera), trwale się odkształcać i powodować wycieki. W warunkach zimowych Tektro będą lepszym wyborem.

Napisano

Nie można.

Ale się uparłeś, wszyscy Ci piszą że albo kupujesz tańsze i liczysz się że kiedyś być może nastąpi taki dzień że puszczą ( sam zacisk drogi nie jest w razie czego) albo płacisz dużo więcej i kupujesz coś solidnego.

Ja z doświadczenia wiem że u mnie działają. Natomiast kolega przejechał 40 km i się zeszczały, tyle że on kupił używki i od roku nawet nie zajrzał co się stało, być może to co innego niż cieknąca uszczelka.

Napisano

Można. Robi je na zamówienie GG TRADING.

Koszt to uszczelki i ich wysyłka, odpowietrzanie (cena usługi). Plus nowe klocki jeśli wymianę zrobisz po zlaniu się hamulców.

Napisano

Nie można.

Ale się uparłeś, wszyscy Ci piszą że albo kupujesz tańsze i liczysz się że kiedyś być może nastąpi taki dzień że puszczą ( sam zacisk drogi nie jest w razie czego) albo płacisz dużo więcej i kupujesz coś solidnego.

Ja z doświadczenia wiem że u mnie działają. Natomiast kolega przejechał 40 km i się zeszczały, tyle że on kupił używki i od roku nawet nie zajrzał co się stało, być może to co innego niż cieknąca uszczelka.

Nie że się uparłem , tylko chce poznać wszystkie "+" i "-" ;)

http://allegro.pl/hamulce-tarczowe-shimano-br-m395-p-t-okazja-i6972571326.html

Znalazłem te i napisałem do gościa i mówi ze 2 lata gwarancji i wysłał real foto , no i przewody mi pasują bo mam akurat 130 i 80 :D

Napisano

Ciekawa sprawa bo te na fotce w aukcji to nie są BR-M395  :thumbsup:

Tak wygląda 395/396:

1.jpg

Napisano

Nie wiem czy źle ale to nie jest model 395  :thumbsup:

Wychodzi na to że to jest BR-M355

41EFzQZ%2BzUL._SX355_.jpg

Ciekawią mnie te dwa lata gwarancji bo raczej nikt hamulca z pudełka nie wyjął i nie skrócił przewodów. Bardziej bym strzelał że są zdemontowane z roweru.

Napisano

no i przewody mi pasują bo mam akurat 130 i 80

Hmmm . no ok a co z długością tych przewodów ?  wszystkie inne ktore ogladalem mialy 180 tyl i 100 przod :/

Sam sobie nie zaprzeczasz?

Napisano

Gdzie tu zaprzeczam? Mówię że mi pasują ponieważ do mojego roweru potrzebuje 130 tyl i 80 przod tak jak są w tej aukcji a na innych aukcjach ten model ma tyl 180 a przod 100. Więc o co chodzi? :)

Napisano

No skoro Ci pasują to o czym rozmawiamy?  :thumbsup:

Pisałem Ci z czego prawdopodobnie wynika że są skrócone, ja bym strzelał że są z roweru powystawowego, chociaż niby na zaciskach nie widać śladów po śrubach.

Zadzwoń do nich i zapytaj czy hamulce przyjdą w oryginalnym pudełku, z papierami itd. Jeżeli odpowiedź brzmi "nie", to ja bym się zastanowił.

Napisano

Do 395 się średnio opłaca uszczelki dorabiać. :D

Ale w ich cenie też za dużego wyboru nie ma, są słabe i czasami potrafią się już w kartonie posikać.

+ że jak trafisz dobrze, to można kilka lat śmigać bez dotykania ich.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...