AdaskoKross Napisano 27 Września 2017 Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Witajcie. Zmieniłem piaste z novateca d042sb z powodu zużycia bieżni. Gdzie piasta miała 2 lata i smarowanie było olejem do łańcucha. Obecnie mam dartmoora reel pro. I po zdjęciu bebna zauwaŻyłem żE na zapadkach jest przeźroczysty smar stały. Zastanawiam się czy nie dociec cóż to za smarowidlo czy może zdemontować zapadki wyczyścić je , także bieżnie i po 2 krople oleju maszynowego( konsystencji niczym woda) i także palcem z przejechać po bieżni. (ew olej do łańcucha rolph czy jakoś tak) Co myślicie. Nie chce aby bieżnia znów padła po raptem dwóch sezonach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 29 Września 2017 Udostępnij Napisano 29 Września 2017 To będzie jakiś smar silikonowy być może z dodatkiem teflonu. Zostaw go. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 4 Października 2017 Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Jak dasz oleju z teflonem to po wyschnięciu, zapadki będą ciszej pracować. Generalnie to gęsty LT-43 itp smary o tej konsystencji czasem zawodzą w mroźne dni. Bębenek przymarza, a dokładnie lepkość kinematyczna tego smaru jest duża,co powoduje spowolnienie działania zapadek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ishi Napisano 4 Października 2017 Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Ja stosuję lekkie smary stosowane w serwisowaniu amortyzacji np. Sram Butter/Slick Honey. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 4 Października 2017 Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Ja używam smaru shimano do bębenków, bardzo lekka konsystencja, nie skleja zapadek np: http://allegro.pl/shimano-smar-do-glowek-piast-freehub-grease-50g-i6640623228.html?reco_id=657bc4d4-a94f-11e7-963d-246e9677fe90&ars_rule_id=201 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 5 Października 2017 Udostępnij Napisano 5 Października 2017 Zapadki wyczyszczone i dane 2-4 krople oliwki do łańcucha ( osobiście daje Rohloffa ) i tyle. Nie dawałem nigdy smaru stałego, bo śmiem twierdzić że utrudnia pracę zapadek ( mogą nierówno się zazębiać ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.