tobo Napisano 30 Września 2017 Napisano 30 Września 2017 W pocie czoła to walczą jedynie o zysk. O jakość produktów nie. Nie ma być idealna. Ma wykonywać poprawnie to co oferuje. Czyli coś co działa tak jak twierdzą że ma działać. Finezja nie jest konieczna. Chyba że od początku deklaruje się rewelację bo bierze się za coś dużo.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 1 Października 2017 Mod Team Napisano 1 Października 2017 Cieszymy się Twoim szczęściem, bo masz chińską tanią obręcz, która dobrze się sprawuje, więc czego chcieć więcej
inforobert Napisano 5 Października 2017 Napisano 5 Października 2017 Przetrawiłem temat, uff Wystarczyła by logika na początku. 1. Po co kupować inną obręcz skoro obecna jest dobra bo się nie ugina (sugestia właściciela) ? 2. Po co kupować lżejszą skoro rower przeznaczony na treking ? (brak gwałtownych zmian prędkości) 3. Po co kupować lżejszą skoro rower będzie załadowany sakwami ? (skarpetki i koszulki kupowane ze względu na wagę ?)
ioy Napisano 5 Października 2017 Autor Napisano 5 Października 2017 A przy okazji: Patrząc na prawa fizyki to chyba przy przyspieszaniu i hamowaniu? A więc szosa, trekking?Zdecydowanie MTBA wiec czym jest MTB wlasciwie? Prosze przytoczcie przyklady wytyczajace granice. Poniewaz producenci ciagle rzucaja tymi magicznymi literami, ze ich piasta, opona, widelec jest "do MTB", ale co to znaczy? A w tej STARS CIRCLE jedyne co mnie niepokoi to jej wewn szer =19mm, a chce na tym miec opony min 22".
Dokumosa Napisano 6 Października 2017 Napisano 6 Października 2017 Wielu producentów rowerów stosuje numeryczny index 1-5 w zależności od przeznaczenia roweru. Scott ma to dobrze rozpisane: https://www.scott.pl/dokumenty/kategorie%20rower%C3%B3w%20scott%202016.pdf
zekker Napisano 6 Października 2017 Napisano 6 Października 2017 A w tej STARS CIRCLE jedyne co mnie niepokoi to jej wewn szer =19mm, a chce na tym miec opony min 22". No jeżeli faktycznie mają to być dwadzieścia dwa cale, to nie da rady Według tabelki Schwalbe obręcze 19mm przyjmą opony od 28mm do 62mm. 2,2" to około 56mm więc w górnych granicach normy. Nie ścigasz się i raczej nie będziesz jeździć na jakichś ekstremalnie niskich czy wysokich ciśnieniach lub w ekstremalnym terenie, gdzie liczy się każdy ułamek przyczepności i stabilności więcej, więc wszystko powinno spokojnie działać. U siebie mam 2,3" na takich obręczach i jest ok.
verul Napisano 12 Października 2017 Napisano 12 Października 2017 Jak chcesz lekkie kola i rower na wyprawy to pomysl nad przyczepka rowerowa. Odciazysz tylne kolo i nie bedziesz sie martwic tym, ze Ci obrecz popeka przez brak oczkowania. Albo wez oczkowana bo jest wytrzymalsza. Choc moja szosowa obrecz DT RR411 28h po wjechaniu w dziure na szosie o glebokosci ok 10cm dalej jest cala, a kolo o dziwo proste (szprychy aerolite) a waze 81kg wiec nie tak malo. No ale ja jestem wyznawca DT Co do szerokosci obreczy do opony to jak wczesniej pisali przedmowcy - dzialac to bedzie tylko co najwyzej troche przyczepnosci stracisz albo trakcji w specyficznych sytuacjach do ktorych pewnie i tak nie dojdzie bo musialabys jezdzic bardzo szybko i agresywnie (jak na zawodach w walce o podium). Zaden zwykly uzytkownik roweru nie wymienia obreczy bo chce zmienic opony na wezsze czy szersze. No chyba ze i tak sie kupuje nowe obrecze, wiesz ze nie bedziesz nigdy zakladac waskich opon to mozesz sobie kupic obrecze do MTB i tyle. Beda odpowiednio szerokie, wzmocnione itd. Teraz w dobie 29er nie bedzie z tym problemu. A ogolnie rzecz biorac skladanie tanich kol nie ma sensu. Lepiej poszukaj kol ktore ktos zdjal z nowego roweru i sprzedaje bo zalozy inne. Albo kup uzywane w dobrym stanie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.