Skocz do zawartości

[obręcze] Przewaga wysokiego stożka?

ioy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

przecież mówimy o mojej wadze?
jakie to ma znaczenie....jeśli chcesz budować koła na najtańszych możliwych komponentach???

Za chwilę założysz temat o szprychach stalowych ocynkowanych i poprosisz o wyliczenia w czym one są gorsze od tych z nierdzewki ......o cieniowanych nawet nie wspomnę ;-)

Budowa dobrych kół to składowa wielu czynników. Jakość poszczególnych komponentów ma ogromne znaczenie. Dobrej jakości części+zaplot zgodny ze sztuką= dobre, bezproblemowe koła. Wszyscy ci tłumaczą jak krowie na rowie a ty doszukujesz się jakiegoś spisku...... Nie buduje się dobrych kół na piastach za 25 zł i obręczach za 30..... bo takie koła kupuje się jako gotowe- tanio ;-)

Chcesz dobrze musisz wydać więcej.... z gówna bicza nie ukręcisz ;-))) Sprawdza się od wielu pokoleń i w każdej dziedzinie. 

Napisano

Ponieważ Wy macie wkręcone w głowy że dobrze=drogo. Ale to błąd, obecna ekonomia jest zbudowana na innych już zasadach: cena ma niewiele wspólnego z właściwą wartością produktu!

Popatrzcie, Chińczycy produkują dobrze i tanio (wiem, że kiedyś produkowali tandetę, podobnie jak Japończycy), a europejskie, amerykańskie firmy chcą sprzedać wyroby o podobnej jakości za kilkakrotnie wyższą cenę, dzięki tylko marketingowi, jak CocaCola!

A teraz właśnie jest rozgrwany SHENZEN OPEN, duże wydarzenie w świecie tenisa, turniej tenisowy gdzie walczą o puchar najlepsi na świecie gracze. A wiecie coś o tym i ciekawe dlaczego?

A wiecie z czego słynie ten region: Shenzen?

Pytanie retoryczne, otóż jest to chińska KRZEMOWA DOLINA, tam jest m.in. Xiaomi którego telefon za ~1000zł posiadam (MiMax2) i porównując z iPhone albo S7 za ponad 3k zł u koleżanek stwierdzam że mój jest dużo lepszy :) (a jeszcze kolega mi wgrał system open source z XDA-developers i działa to NIEPORÓWNYWALNIE LEPIEJ niż wspomniane "flagowce" królujących tu marek).

Przykładów można podawać więcej, ale ja po prostu chcę dobrać sprzęt optymalne i płacić tam gdzie to jest naprawdę uzasadnione .

Sent from my Hi10 Plus using Tapatalk

EDIT:

Ale się teraz ZACZNIE (jejku co ja robię) ;) !!!!!!

Napisano

Ponieważ Wy macie wkręcone w głowy że dobrze=drogo

Dobrze, Lekko, Tanio - wybierz dwa

cena ma niewiele wspólnego z właściwą wartością produktu!

Zawsze miała, ma i zawsze mieć będzie

Chińczycy produkują dobrze i tanio

Chińczycy produkują dużo i tanio, żeby było dobrze trzeba bacznie przyglądać się ich pracy - kontrola jakości to jest słaby punkt Chińczyków

Xiaomi którego telefon za ~1000zł posiadam i porównując z iPhone albo S7 za ponad 3k zł u koleżanek stwierdzam że mój jest dużo lepszy (a jeszcze kolega mi wgrał system open source z XDA-developers i działa to NIEPORÓWNYWALNIE LEPIEJ niż wspomniane "flagowce" królujących tu marek).

Trochę nie na temat ale "mam ajfona 7plus i stwierdzam że działa nieporównywalnie lepiej od wszystkich poprzednich flagowców jakie do tej pory miałem" - tyle że to tylko moja subiektywna opinia

ja po prostu chcę dobrać sprzęt optymalne i płacić tam gdzie to jest naprawdę uzasadnione

Było już dużo przykładów optymalnych komponentów, jak nie tutaj to w wielu innych podobnych tematach na forum, Ty masz problem taki że wszystkie te propozycje próbujesz podważyć.

Patrząc na prawa fizyki to chyba przy przyspieszaniu i hamowaniu? A więc szosa, trekking?

Zdecydowanie MTB

Napisano

Przepraszam, pomóż zrozumieć jaki związek ma wzrost z ową bolesnością? ;) Akurat wzrost mam większy niż średnia u kobiet więc ogólnie moja waga jest ok :)

Ale jakoś wolę porozmawiać o rowerach od komentowania mojej fizjoanatomii [emoji14]

Ale przecież jeden mam rower i wykorzystuję go do różnych rzeczy, do jeżdżenia po mieście i do pracy też. A kiedy i jak masę rotowalną najbardziej się odczuwa?

Patrząc na prawa fizyki to chyba przy przyspieszaniu i hamowaniu? A więc szosa, trekking?

Jaki jest stosunek wzrostu do bolesności?

Z punktu widzenia kobiety: niski wzrost i wiele kilo = problem.

Tylko że pytanie o Twoją wagę dotyczyło obciążalnosci koła a te czynniki się ze sobą wiążą. Skoro chcesz zbudować koło do turystyka z obciążeniem to twoja masa startowa ma znaczenie dla udzielenia sensownej odpowiedzi.

Napisano

A więc jakie są zalecenia, Panie doktorze? ;)

Zawsze miała, ma i zawsze mieć będzie

Pewnie, że tam jakiś związek ma, ale coraz mniejszy. Produkty uznanych marek pewnie są lepsze.

Ale powiem tak: są lepsze powiedzmy o 10% a kosztują 5x więcej, i do tego okraszone marketingiem, i dlatego możemy powiedzieć o niewspółmierności ceny do rzeczywistej wartości.

A swoją drogą, jakby poddać te produkty uznanych marek STRESS TESTOM w niezależnych laboratoriach i porównać do tanich chińskich odpowiedników?

Napisano

Co radzę? Zawsze pytać w kontekście (użycia) a nie z niego wyrwane.

A więc jakie są zalecenia, Panie doktorze? ;)

Pewnie, że tam jakiś związek ma, ale coraz mniejszy. Produkty uznanych marek pewnie są lepsze.

Ale powiem tak: są lepsze powiedzmy o 10% a kosztują 5x więcej, i do tego okraszone marketingiem, i dlatego możemy powiedzieć o niewspółmierności ceny do rzeczywistej wartości.

A swoją drogą, jakby poddać te produkty uznanych marek STRESS TESTOM w niezależnych laboratoriach i porównać do tanich chińskich odpowiedników?

...to musisz założyć wiarygodność takich sprawdzianów i tych którzy je przeprowadzają.

I czytać opinie zwykłych użytkowników.

Napisano

Masz mnóstwo stress testów tanich chińskich komponentów, wystarczy poszukać. Kupując produkt renomowanego producenta masz 5x wyższą pewność że np. lekka karbonowa kierownica nie pęknie po przypadkowym wjechaniu w dziurę w asfalcie i dzięki temu zachowasz pełny stan uzębienia oraz unikniesz szycia twarzy. Kupując ładną błyszczącą chińską kierownicę no name takiej pewności nie masz i na chwilę obecną żaden chińczyk takiej pewności Tobie nie zagwarantuje.

Napisano

Świat to dziś ogromny sklep z rowerowymi częściami, można kupić wszystko co tylko jest na sprzedaż.

Katia piszesz, bo lubisz, kupuj to co lubisz, czy telefon czy obręcz, weź do ręki, pomacaj, powąchaj, usiądź,  zaryzykuj, porównaj z kolegą, koleżanką, w zasadzie koło każde się toczy, czasem dłużej czasem krócej, ogólnie poza ściganiem i wnoszeniem na 4 piętro waga nie ma znaczenia, każde proste koło będzie tak samo jechać tam dokąd popedałujesz.... Farmazony na forum nie mają otworów na szprychy i porównanie obręczy do telefonu jest trochę z koziej trąbki... Przypominasz mi taką dziewczynę z Krakowa, która jeździła nocą, i strasznie lubiła się spierać na forum, lubisz jak ktoś Ci odpisuje, raz i drugi , i to  Cię kręci bardziej niż tylne koło, zdarza się, nic nadzwyczajnego, cały  czas nie rozumiem czego chcesz, kupić nową obręcz z Chin, czy od DT, czy zapleść najtańsze koło?   Masz w domu obręcz, to dlaczego szukasz innej? Jaka ma być ta inna, lżejsza, różowa, grubsza, modniejsza?  Czego chcesz, poza odpowiedziami na forum?

Napisano

A 100g na obręczy (też oponie, dętce) to jednak czuć, przy każdym przyspieszaniu (moment bezwładności przy 28", przy 26" mniej)

Nie jest to prawdą, było to wielokrotnie omawiane. Liczy się tylko i wyłącznie masa, średnica nie ma tu za wiele do gadania.

Sprawa rozbija się o masę rotującą, a tam we wzorach jest prędkość kątowa. Przy tej samej prędkości poruszania się, większe koło kręci się wolniej i wprost wynika to ze średnicy.

Co się liczy, to rozkład masy w danym kole. Opona lżejsza o 100g da lepszy efekt niż obręcz lżejsza o 100g. Przynajmniej w teorii, bo odczucie takiej różnicy to inna para kaloszy.

Za dużo mędrkujesz jak na mój gust. Podoba ci się ta Swift, to buduj na niej koło i tyle.

W zasadzie, to mam takie obręcze w swoim rowerze od 7 lat (niecałe 16kkm zrobione, głównie po Trójmiejskich lasach i Kaszubach ale też trochę w Kotlinie Kłodzkiej). Cud techniki to nie jest ale trzymają się pod moimi 70-73kg.

Napisano

Sens ma maksymalnie do 1.98. Przy 2.00 rozparcie wewnątrz oplotu jest niewłaściwe do odpowiedniej pracy opony na obręczy o szerokości wewnętrznej 18 mm.

Czynnik ten jest jednak bez znaczenia jeśli obręcz realnie ma choć 0.1 mm więcej niż podane 18 mm.

A Schwalbe twierdzi jakby ze mozna na 17mm dac 52mm:

https://www.schwalbe.com/en/reifenmasse.html

A więc jak to?

I jeszcze filozofowanie jakieś tak zupełnie przy okazji, take it easy ;)

Kupując produkt renomowanego producenta masz 5x wyższą pewność że np. lekka karbonowa kierownica nie pęknie po przypadkowym

Ale KARBONOWA. Przytaczasz inny rodzaj materiału i chcesz porównać z tradycyjnym? A myślisz że Chińczycy uciekają od produktów na bazie takich materiałów? Chiny są naprawdę WIELKIE jest tam multum rozmaitych wytwórców, i duźych i małych, i poważnych i bylejakich. Ale trend się kształtuje, że rozwijają się i szybko wyciągają wnioski, robią coraz lepiej z roku na rok i te stress-testy mogą okazać się nieaktualne. Po prostu zalecam wielką ostrożność przy wyciąganiu wniosków i szybkim "szufladkowaniu" wyrobów chińskich.

Napisano

Dać się da. Znam takich co mają opony 2,4" pozakładane w obręczach 19mm. Rower staje się niestabilny, pływa na boki, jest większa szansa na spadnięcie z rantu obręczy, znaczna część bieżnika pozostaje niewykorzystana. Optymalna szerokość opony to środek tej tabelki którą zapewne widziałaś gdzieś u schwalbe. 

Napisano

Ale ja chcę wziąć tylko 2.0" na 18mm ;)

(Alternatywna opcja względem STARS CIRCLE, ale za to dt oczkowana)

Proszę tylko nie krzyczeć, tylko chcę się jeszcze upewnić przed decyzją :)

Napisano

A dużo jakoś lepiej okaże się jeżeli wziąć 2.0" na 19mm?

Liczy się tylko i wyłącznie masa

...

Przy tej samej prędkości poruszania się, większe koło kręci się wolniej

A racja, dzięki :)
Napisano

19 jest optymalna dla 40mm gumy. Dla 50 to około 21mm. Jak pisałem wyżej dać się da ale wgryzasz się tak detalicznie we wszystkie duperele związane z piastą czy obręczą to wypadałoby mieć też odpowiednio dobrane gumy do obręczy ;)

Napisano

Ale wiesz, tak jakoś już ponad trzy sezony jeżdżę: 2.0" na 19mm i jest bardzo dobrze. Pytam czy to jakoś wielce sie różni od sytuacji jakby wziąć 18mm zamiast, da to jakąś dramatyczną zmianę?

Napisano

Ale ja chcę wziąć tylko 2.0" na 18mm ;)

(Alternatywna opcja względem STARS CIRCLE, ale za to dt oczkowana)

Proszę tylko nie krzyczeć, tylko chcę się jeszcze upewnić przed decyzją :)

Zgodnie z prastarą zasadą: najlepszym wyznacznikien jest własne doświadczenie -

nabądź zestaw zgodny z własnymi preferencjami i przetestuj. Jestem PRAWIE pewien (prawie czyli zakładając margines błędu) że założenie nawet opony 2.5 cala nie wpłynie negatywnie w twoim przypadku.

Chyba że rozwijasz ekstremalne prędkości w ekstremalnie trudnym terenie.

Napisano

Ale jeśli rower ma jeździć w turystyce z ciężkimi sakwami  (wyprawa)można znaleźć szerszą obręcz np ok 30 mm zewnętrznie, i wtedy opona obciążona będzie lepiej się prowadzić, a na mniejszym ciśnieniu nie będzie pływać na boki..

Napisano

Bez sensu i pytania i porady.

@ioy, forumowicze biorą Cię zbyt poważnie, ale jeżeli się mylę, to po przeczytaniu poprzednich Twoich postów potrzebujesz mocniejszych hamulców bo tylko w nich wg. Ciebie jest problem, chcesz wydać jak najmniej, co zrozumiałe bo jak każdy chcesz efektu najniższym kosztem - poproś o zasugerowanie dobrych klocków, które zniosą błoto i wodę lepiej niż obecne, poproś też kogoś ze znajomych z którymi jeździsz żeby Ci potem porządnie ustawił hamulce, wycentrował koło...

Zaplatanie koła na tanich obręczach i piastach jest nierozsądne i nieekonomiczne, jest też niemal niemożliwe dla 3 letniej używanej obręczy. We własnym zakresie biorąc za dobrą monetę Twoje słowa o tym, że "nie do końca się znasz", nie zrobisz tego nawet na nowej obręczy, nie ma takiej opcji.

Jeśli masz kogoś kto zaplecie dobrze za Ciebie to koło (jakiś dobry znajomy) to niemożliwe jest żeby kazał Ci na forum szukać obręczy piast i hamulców...

Dodatkowo tania mechaniczna tarcza (a o hydraulicznych nie chcesz nawet słyszeć) nie będzie lepiej hamowała od dobrych v-ek nigdy w życiu. Zapomnij że coś poprawisz całą tą rewolucją.

PS. nie pytaj więcej o tabelaryczne zestawienie wytrzymałości różnych profili i stopów aluminium ani rozkład naprężeń dynamicznych bo skazujesz się na odpowiedzi ludzi którzy uważają, że rozmawiają z osobą o wysokiej wiedzy, która wiele spraw potrafi sama przeanalizować. Już pomijam że prosisz o te zestawienia w kontekście komponentów z "gównolitu". Na takie pytania odpowiada tylko cytuję Ciebie: "klika bufonów" a sens mają tylko dla przedstawicieli "kliki bufonów". Swoją drogą nieładnie nazywasz ludzi... chwaląc się swoją skromnością i życzliwością zarazem.

Napisano

....robią coraz lepiej z roku na rok.... Po prostu zalecam wielką ostrożność przy wyciąganiu wniosków i szybkim "szufladkowaniu" wyrobów chińskich.

Wybacz ale nie zauważyłem, od 7 lat współpracujemy z pewną chińską fabryką (ponoć jedna z najlepszych, produkuje m.in. dla Cannondale) i co roku zaskakują nas większymi czy mniejszymi babolami (krzywo wspawane mocowania zacisków hamulcowych, mufy suportu BSA 70mm..., źle zarobione przewody hamulcowe itp, itd) także w tej kwestii zdania nie zmieniam, wypowiedzi w podobnym tonie znajdziesz wszędzie w "internetach", Chińczyk zrobi dobrze ale tylko jak będziesz mu patrzyła na ręce, ale takie "dobrze" nigdy nie będzie tanio.

Napisano

A może trafił Wam się jakiś "taki sobie" partner po prostu?

Ponieważ patrząc na elektronikę, jak macie wątpliwości do Xiaomi to zwróćcie uwagę na taki Huawei lub Lenovo.

Ale rzecz w tym, ze to jest PROCES, wytwórcy walczą w pocie czołao pozycję na rynku i o jakość swych produktów. Ale trudno aby firma stała się z dnia na dzień idealna, to dzieje się stopniowo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...