tobo Napisano 27 Września 2017 Napisano 27 Września 2017 W tym przypadku jest ona kluczowa. Każde 0,1 mm szerokości wpływa na poprawę kulistości przekroju opony o 2.4856 procenta co wydatnie wpływa na trakcję (wzrastającą dzięki temu o 3,189 procenta). Zostało to fizycznie udokumentowane przez Niemców którzy testowali te parametry na maszynie odkształcającej opony wzdłużnie i poprzecznie. Nie testowali jedynie odkształceń skośnych ale te mają wpływ jedynie na żywotność przy eksploatacji na podłożu pokrytym tłuczniem lub kamieniami o wymiarach większych niż 2,56 cm.
itr Napisano 27 Września 2017 Napisano 27 Września 2017 Mowiłem żeby zapytać pletmistrzów, fachowym okiem zapytać, da się jeździć nawet na lanych gumach w szosie i na balonie też tylko lepiej słuchać starszych. I opony dobierać do obręczy zgodnie z dekalogiem cyklisty.
ioy Napisano 27 Września 2017 Autor Napisano 27 Września 2017 Kapslowanie obręczy dociąża ją, co niweluje się cieniowaniem szprychAle proszę tutaj popatrzcie na rysunek przekroju tej SWIFT ARRIV J19DB:http://stars-rim.com/english/product1.asp?id=673 Jak widać, przy czubku stożka jest tam spore zgrubienie, chyba ma robić to co kapslowanie?
Dokumosa Napisano 28 Września 2017 Napisano 28 Września 2017 Ta dyskusja jest pozbawiona sensu bo jesteś napalona na tą obręcz jak w innym wątku na piastę za 20zł (do której chcesz kupić centrownicę bo przecież sama zapleciesz kolo lepiej niż ktoś kto robi ich setki miesięcznie). Nie przyjmujesz tego a wręcz podważasz słowo ludzi siedzących ciut głębiej w temacie. Odnoszę wrażenie, że w ogóle nie chodzi ci o żaden zakup tylko żeby popitolic. Najpierw pogrzeb trochę sama bo gotowe odpowiedzi na Twoje nawet te nie zadane jeszcze pytania znajdziesz w intrnetach, również na tym forum. Doczytaj też jakieś podstawowe chociaż opracowania dotyczące kół (kilka z nich popełnił np. uzurpator, jest ich całkiem sporo szczególnie po angielsku). Wtedy możesz coś dopytać. No i przede wszystkim zmień swóje nastawienie z "wiem lepiej" na jakieś mniej drażniące.
ioy Napisano 28 Września 2017 Autor Napisano 28 Września 2017 Przyjmuję Wasze argumenty ale po głębszej weryfikacji (to chyba racjonalne). A po prostu wolę uniknąć zakupu nowej obręczy ponieważ już posiadam tę SWIFT CIRCLE i chcę się upewnić co z nią nie tak? Ewentualnie jak znajduję jakąś okazyjną ofertę (jak tę dt 18") to też biorę ją pod uwagę. A piastę tamtą wybiliście mi z głowy, kupię Nowateka albo DT swiss (chyba że znajdę ofertę całego koła wcześniej bo z tym zaplataniem jest tyle problemu że lepiej się nauczyć to robić samodzielnie )
drezyna Napisano 28 Września 2017 Napisano 28 Września 2017 W tym przypadku jest ona kluczowa. Każde 0,1 mm szerokości wpływa na poprawę kulistości przekroju opony o 2.4856 procenta co wydatnie wpływa na trakcję (wzrastającą dzięki temu o 3,189 procenta). Zostało to fizycznie udokumentowane przez Niemców którzy testowali te parametry na maszynie odkształcającej opony wzdłużnie i poprzecznie. Nie testowali jedynie odkształceń skośnych ale te mają wpływ jedynie na żywotność przy eksploatacji na podłożu pokrytym tłuczniem lub kamieniami o wymiarach większych niż 2,56 cm. Jak masz możliwość to podlinkuj coś do poczytania na ten temat.
Garlock Napisano 28 Września 2017 Napisano 28 Września 2017 Obawiam się, że Tobo by musiał sam najpierw tę literaturę naukową napisać... :-P
ioy Napisano 28 Września 2017 Autor Napisano 28 Września 2017 Ale proszę tutaj popatrzcie na rysunek przekroju tej SWIFT ARRIV J19DB: http://stars-rim.com/english/product1.asp?id=673 Jak widać, przy czubku stożka jest tam spore zgrubienie, chyba ma robić to co kapslowanie? Przepraszam ale mógłby ktoś z Was rzeczowo i technicznie wytłumaczyć w czym jest przewaga kapsli nad taką zwększoną grubością ścianki na czubku stożka w tej STARS CIRCLE?Proszę uprzejmie o techniczną, inżynierską odpowiedź, ponieważ zamiast tego są PERSONALNE uwagi (i można odnieść wrażenie, że po stronie krytkujących po prostu brak argumentów).
Garlock Napisano 28 Września 2017 Napisano 28 Września 2017 1. Mniejsza waga. 32 małe kapsle ważą mniej niż odpowiednie pogrubienie obręczy na całym obwodzie 2. Większa wytrzymałość stali (kapsel) na dociski niż aluminium (obręcz) 3. Czasami kapsel jest jest tak uformowany, ze nypel może ułożyć się pod kątem - nie ma wyginania szprychy
Dokumosa Napisano 28 Września 2017 Napisano 28 Września 2017 Jak nie ma oczek to daje się (przynajmniej w przyzwoitych obręczach) specjalne podkładki pod nyple (np. seria XM od DT). Nyple, szczeólnie jak się ustawią pod pewnym kątem to mają kontakt z obręczą praktycznie punktowy.
ioy Napisano 28 Września 2017 Autor Napisano 28 Września 2017 A można by wziąć przy zaplataniu jakieś kawałeczki stali (podkładki) tam wsadzić dla wzmocnienia otworów?
tobo Napisano 28 Września 2017 Napisano 28 Września 2017 Przepraszam ale mógłby ktoś z Was rzeczowo i technicznie wytłumaczyć w czym jest przewaga kapsli nad taką zwększoną grubością ścianki na czubku stożka w tej STARS CIRCLE? Proszę uprzejmie o techniczną, inżynierską odpowiedź, ponieważ zamiast tego są PERSONALNE uwagi (i można odnieść wrażenie, że po stronie krytkujących po prostu brak argumentów). Kapsle rozkładają obciążenia poziomo, promieniowo, a gruba ścianka osiowo, prawie prostopadle do wewnętrznej komory obręczy, ale wyłącznie przy 32 lub mniej otworach. Możesz też zakapslowac obręcz, do wykonania w warsztatach lutującuch szprychy. W temacie o miastach nie napisałaś ile wazysz oraz jak jeździsz. Bo to kluczowa kwestia by potencjalne zakupy miały jakieś uzasadnienie.
itr Napisano 28 Września 2017 Napisano 28 Września 2017 .... zamiast tego są PERSONALNE uwagi (i można odnieść wrażenie, że po stronie krytkujących po prostu brak argumentów). Na tym forum można sporo znaleźć, w internecie też, można też zapytać jak trzeba szybkiej odpowiedzi i zwykle ktośz oblatanych kolegów ma dobrą odpowiedź, ale jeśli pytający nie umie się dostosować do konwencji forum, i ma taką trolującą ekspresję wypowiedzi naraża się na kpiny takie jak w tym temacie, i to nje jest personalne, tylko zamknięte w forumowym wątku. Po prostu dobrze jak pytający nie robi z siebie kretyna, ot co, sam piszę jak przetrącony od lat i to jest tolerowane, ale dlatego ze to jest konwencja jasia fasoli, a nie borata. Calkiem poważnie proponuję odnaleźć w internecie lub życiu kontakt do kilku doświadczonych kołodzieji i nimi przedyskutować zdobienie koła dla siebie... Nie wiem po co dyskutować o detalach skoro nie wiadomo jakie kryteria ma spelniać nowe koło, a zwrotem kluczowym jest siadanie na obręczy.
Garlock Napisano 28 Września 2017 Napisano 28 Września 2017 A można by wziąć przy zaplataniu jakieś kawałeczki stali (podkładki) tam wsadzić dla wzmocnienia otworów https://velo.pl/czesci/szprychy-i-nyple/sapim/podkladki-pod-nyple http://bikepark.com.pl/sklep-rowerowy/szprychy-i-nyple/podk%C5%82adki-pod-nyple-stalowe-ma%C5%82e
itr Napisano 28 Września 2017 Napisano 28 Września 2017 Potoczne kapsle są w wysilonych, lekkich, płaskich w profilu, odkształcających się obręczach ratując ich trwałość, wysokie stozki najczęściej są na tyle pancerne i sztywne w osi szprychy ze zakuwek w nich jak widać nie widać. Chociaż czasem są i tak schowane wkładki np mavic 30
ioy Napisano 28 Września 2017 Autor Napisano 28 Września 2017 https://velo.pl/czesci/szprychy-i-nyple/sapim/podkladki-pod-nyple http://bikepark.com.pl/sklep-rowerowy/szprychy-i-nyple/podk%C5%82adki-pod-nyple-stalowe-ma%C5%82e A dzięki napawdę wielkie Ale ten link pierwszy to chyba dla warsztatów i serwisów; 500sztuk za 99zł A w drugim linku jest jak znalazł: "Przeznaczone do obręczy o wysokim stożku - aluminiowych i karbonowych. Zwiększają powierzchnięstyku nypla z obręczą pozwalając na rozłożenie naprężeń i solidny naciąg szprych" Pytanie: jak solidny? A także: ile ważą? sam piszę jak przetrącony od lat i to jest tolerowane, ale dlatego ze to jest konwencja jasia fasoli, a nie borata.Ach, Kolega, tak zawaluowaną krytką jeszcze narazi się tutejszej KLICE bufonów którzy może i mają dużą wiedzę ALE mają też jakiś problem ze sobą jeżeli muszą dowartościowywać się tak kosztem nowicjuszy [emoji14]Przynajmniej ja pytam naiwnie bo taką mam akurat wiedzę w danym wycinku, ale jeszcze potrafię kojarzyć fakty i jak w odpowiedziach tutaj mi coś nie pasuje jedno do drugiego to odważnie zwracam na to uwagę, i WTEDY DOPIERO sie ZACZYNA (histeria urażonych ego bufonów-specjalistów)! Powiem jeszcze, że NAPRAWDĘ dobrze się znam na SWOJEJ dziedzinie i kiedy ktoś mnie prosi o poradę lub pouczenie to staram się tłumaczyć WYROZUMIALE, tak aby mieć tę satysfakcję że pomogę człowiekowi, widząc błysk oświecenia w jego/jej oku Ale do tego są potrzebne pewne zasady: - odpowiadać zwięźle i rzeczowo na "infantylne pytania" (to rzecz subiektywna) a nie ośmieszać ich, - patrzeć Z GÓRY na PROBLEM a nie NA CZŁOWIEKA (ponieważ jeżeli problem cię przerasta to wiadomo że jest pokusa aby spojrzeć na zdezorientowanego człowieka tak zamiast [emoji14] ), - ERRARE HUMANUM EST, każdy może mieć wątpliwości i czegoś nie wiedzieć, i jeżeli ktoś mi zwróci uwagę na moją nieścisłość to dziękuję za poprawkę i za uważne śledzenie tematu.
tobo Napisano 28 Września 2017 Napisano 28 Września 2017 Tak solidny że udźwignie Ciebie i Twój styl jazdy. Ż doświadczenia wynika że: - przeciętna kobieta jeżdżąca rowerem waży sporo mniej niż przeciętny jeżdżący na rowerze facet - okolice 70 i mniej kilogramów - przeciętna kobieta na rowerze porusza się nim dużo ostrożniej i z reguły wolniej niż przeciętny facet na rowerze. Jeśli spełniasz oba warunki to usźwignie Cię każde przeciętne koło.
Dokumosa Napisano 28 Września 2017 Napisano 28 Września 2017 Szukałaś piasty pod hamulec tarczowy a obręcz masz pod v-b. Rozumiem, że nie będzie przeszkadzać. To też jest powodem takiej wysokości profilu (skutek uboczny konieczności zmieszczenia powierzchni hamujących). Do jakiego roweru oraz stylu jazdy ta obręcz ma być? Miejski, "MTB", trekking, XC, trial? Znaleziona przez Ciebie obręcz będzie może i sztywna ale tylko w jednym kierunku, na boki będzie wiotka np. w porównaniu do 533d (porównywalna masa tyle, że obręcz enduro). Znasz max dopuszczalny naciąg szprych dla tej obręczy? Zacznij już przygotowywać forumowiczów na pytania odnośnie nypli, szprych i kleju
ioy Napisano 28 Września 2017 Autor Napisano 28 Września 2017 Tak solidny że udźwignie Ciebie i Twój styl jazdy.Ale tak w liczbach poproszę, macie może jakąś tabelkę w zanadrzu? @Dokumosa ale ponownie podkreślam, że ja tę obręcz już MAM Pytanie czy jest sens szukać teraz innej lepszej czy po prostu zapleść w niej nowego Nowateka?
Garlock Napisano 28 Września 2017 Napisano 28 Września 2017 ja tę obręcz już MAM Pytanie czy jest sens szukać teraz innej lepszej czy po prostu zapleść w niej nowego Nowateka? Zapleć na niej nową piastę (albo kup gotowe koło-zależy co taniej wyjdzie)
tobo Napisano 28 Września 2017 Napisano 28 Września 2017 Ale tak w liczbach poproszę, macie może jakąś tabelkę w zanadrzu? @Dokumosa ale ponownie podkreślam, że ja tę obręcz już MAM Pytanie czy jest sens szukać teraz innej lepszej czy po prostu zapleść w niej nowego Nowateka? Podałem Ci wiele danych laboratoryjnych, wyżej. Zapytałem kilka razy o Twoje parametry (waga, styl jazdy), zero odpowiedzi ale nadal chcesz konkretów - tylko że te wiążą się bezpośrednio z tymi dwoma czynnikami.
ioy Napisano 28 Września 2017 Autor Napisano 28 Września 2017 - przeciętna kobieta na rowerze porusza się nim dużo ostrożniej i z reguły wolniej niż przeciętny facet na rowerze. Ale bywają wyjątki, zdziwiłbyś się, słabo znasz kobiety [emoji14] @tobo pytasz o wagę, przyjmij 60kg (choć nie lubię tego pytania ), ale rzecz w tym że mój styl jazdy jest bardzo specyficzny: terenowy z załadowanym bagażnikiem (takie tam wyprawy parodniowe z namiotem w teren ze znajomymi). A więc do wagi mojej trzeba jeszcze doliczyć ponad połowę jej na bagażniku (a być może też dodam przedni bqażnik)
tobo Napisano 28 Września 2017 Napisano 28 Września 2017 Znam bardzo dobrze te rowerujące. Myliłbym się gdybym napisał że WSZYSTKIE kobiety na rowerach są lżejsze i jeżdżą wolniej od facetow. Napisałem jak jest zazwyczaj. Sądzę że teorię przerabiasz w obszernym stopniu - czyli czytasz na temat tego czy tamtego. Proponuję wejść gdziekolwiek gdzie ludzie dopytują o wybór czegokolwiek dla siebie - samochodu, butli dla nurka, roweru czy jakiejkolwiek części do niego - zwróć uwagę że dla uzyskania wiarygodnej sugestii co do wyboru trzeba napisać możliwie dużo, KONKRETNIE, o warunkach użytkowania. A co jest złego w pytaniu o wagę? To może być "bolesne" w kontekście wzrostu który jednak dla wyboru obręczy nie ma znaczenia. Skoro uprawiasz turystykę rowerową z obciążeniem to wybór obręczy lżejszej ze względu na mniejszą masę rotowaną nie ma sensu bo i tak w tym przypadku z tego w żaden sposób nie skorzystasz.
ioy Napisano 28 Września 2017 Autor Napisano 28 Września 2017 A co jest złego w pytaniu o wagę? To może być "bolesne" w kontekście wzrostu który jednak dla wyboru obręczy nie ma znaczenia Przepraszam, pomóż zrozumieć jaki związek ma wzrost z ową bolesnością? Akurat wzrost mam większy niż średnia u kobiet więc ogólnie moja waga jest ok Ale jakoś wolę porozmawiać o rowerach od komentowania mojej fizjoanatomii [emoji14] Skoro uprawiasz turystykę rowerową z obciążeniem to wybór obręczy lżejszej ze względu na mniejszą masę rotowaną nie ma sensu bo i tak w tym przypadku z tego w żaden sposób nie skorzystasz.Ale przecież jeden mam rower i wykorzystuję go do różnych rzeczy, do jeżdżenia po mieście i do pracy też. A kiedy i jak masę rotowalną najbardziej się odczuwa?Patrząc na prawa fizyki to chyba przy przyspieszaniu i hamowaniu? A więc szosa, trekking?
woojj Napisano 28 Września 2017 Napisano 28 Września 2017 Przestańcie karmić trola.... ten temat i ten z piastą maszynową to jakaś kpina. Właściciel/ka tematu nie przyjmuje żadnych argumentów....
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.