Piter233 Napisano 25 Września 2017 Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Witam wszystkich, potrzebuję pomocy w doborze dampera do ramy której już niedługo stanę się posiadaczem, konkretnie Wheeler Tiger 12.0 Na internecie praktycznie nie ma o niej informacji, ale jest bardzo podobna do wheelera falcona, a poza tym rama nie jest zbyt skomplikowana. To co mi się udało ustalić: - skok z tyłu i z przodu 120 mm - długość montażowa 190 - fabrycznie był montowany raidon, więc prawdopodobnie miał skok 50 - biorąc pod uwagę powyższe skok ramy to 2,4 Moja waga to ok. 65-70 kg, więc piórkowa. Styl jazdy to szeroko pojęte xc i am. Budżet to ok. 300 do max. 600, ale wolałbym coś tańszego. Takie propozycje wypluło mi alledrogo: Manitou Fox Manitou 2 Manitou 3 Najbardziej skłaniam się ku manitou nr 1 lub 3, ale w przypadku nr 3 obawiam się o ten ubytek - chyba jest zbyt duży żeby można go było bezproblemowo używać. Z góry dziękuję za wszelką pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 25 Września 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Takie propozycje wypluło mi alledrogo: Manitou Fox Manitou 2 Manitou 3 Co to za tłumiki Manitou 2 i Manitou 3? Pewnie masz na myśli tłumiki Manitou typu SPV i foxa za 600 pln . Tłumiki SPV to starocie, może być problem z dostaniem uszczelek do komory. Fox ma powiększoną puszkę i brak informacji o zaworowaniu- może się okazać,że tłumienie kompresji będzie w Foxie zbyt małe. Jest Fox RP23 za 390 pln ,ale srebrny ierścień na dole puszki powietrznej sugeruje ,że jest z nim coś niezbyt ..... Teoretycznie dobrym rozwiązaniem mógłby być Radium http://allegro.pl/damper-manitou-radium-expert-190-mm-i6906048868.html ale brak w nim blokady skoku. Jest jeszcze X-Fusion http://allegro.pl/amortyzator-tylny-x-fusion-o2-rcx-190x50mm-i6947471356.html całkiem niezły tłumik, gdzieś na poziomie Foxa RP2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 25 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Wycięło mi hiperlinki ;/ Właśnie miałem na myśli tego manitou z spv, a jak staroć to już odpada. Ten x-fusion też mi mignął i też wchodzi w grę, ale znalazłem teraz tego manitou: teoretycznie ma blokadę i wszystkie regulacje, i za taką cenę chyba się na niego zdecyduję, ale proszę jeszcze o potwierdzenie że idę w dobrym kierunku. Jak kupię dampera gołego, w sensie że niedostosowanego do żadnej ramy to mam się martwić o tune zawieszenia czy już trochę mniej?@editW podobnej cenie znalazłem właśnie x-fusiona 02 rcx, tylko że z outletu. Który z nich byłby lepszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 26 Września 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Radium ma blokadę i tłumienie powrotu, przy czym blokada , z tego co kojarzę, jest totalna- to nie jest platforma. Możliwe,że rower na blokadzie będzie się zachowywał przy pedałowaniu jak galopujący koń. Jak kupię dampera gołego, w sensie że niedostosowanego do żadnej ramy to mam się martwić o tune zawieszenia czy już trochę mniej? Nie ma aż tak uniwersalnych tłumików ( przynajmniej nie w tej grupie cenowej ). teoretycznie Manitou powinno być OK ( w jednej ramie zmieniłem fabrycznego Foxa na Manitou McLeod i było znacznie lepiej ) ale to wyjdzie w praktyce. X-Fusion ma platformę, więc teoretycznie jest lepszym rozwiązaniem. Manitou jest prostszy w serwisie i ma lepszy dostęp do uszczelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 26 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Bardzo dziękuję za pomoc, zdecydowałem się na x-fusion, mogę go mieć nawet trochę taniej niż manitou, a że nie potrzebuję totalnej blokady to wolę wziąć coś z platformą, najwyżej po sezonie wymienię go jak mi nie podpasuje. Relacja z użytkowania będzie w nowym sezonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.