Skocz do zawartości

[damper] Dobór dampera do ramy Wheeler

Piter233

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, potrzebuję pomocy w doborze dampera do ramy której już niedługo stanę się posiadaczem, konkretnie Wheeler Tiger 12.0 Na internecie praktycznie nie ma o niej informacji, ale jest bardzo podobna do wheelera falcona, a poza tym rama nie jest zbyt skomplikowana. To co mi się udało ustalić:

- skok z tyłu i z przodu 120 mm

- długość montażowa 190

- fabrycznie był montowany raidon, więc prawdopodobnie miał skok 50

- biorąc pod uwagę powyższe skok ramy to 2,4

Moja waga to ok. 65-70 kg, więc piórkowa. Styl jazdy to szeroko pojęte xc i am. Budżet to ok. 300 do max. 600, ale wolałbym coś tańszego.

Takie propozycje wypluło mi alledrogo:

Manitou

Fox

Manitou 2

Manitou 3

Najbardziej skłaniam się ku manitou nr 1 lub 3, ale w przypadku nr 3 obawiam się o ten ubytek - chyba jest zbyt duży żeby można go było bezproblemowo używać.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc

• Mod Team

Takie propozycje wypluło mi alledrogo: Manitou Fox Manitou 2 Manitou 3

Co to za tłumiki Manitou 2 i Manitou 3?

Pewnie masz na myśli tłumiki Manitou typu SPV i foxa za 600 pln . Tłumiki SPV to starocie, może być problem z dostaniem uszczelek do komory. Fox ma powiększoną puszkę i brak informacji o zaworowaniu- może się okazać,że tłumienie kompresji będzie w Foxie zbyt małe.

Jest Fox RP23 za 390 pln ,ale srebrny ierścień na dole puszki powietrznej sugeruje ,że jest z nim coś niezbyt .....

Teoretycznie dobrym rozwiązaniem mógłby być Radium

http://allegro.pl/damper-manitou-radium-expert-190-mm-i6906048868.html

ale brak w nim blokady skoku.

Jest jeszcze X-Fusion

http://allegro.pl/amortyzator-tylny-x-fusion-o2-rcx-190x50mm-i6947471356.html

całkiem niezły tłumik, gdzieś na poziomie Foxa RP2

Wycięło mi hiperlinki ;/ Właśnie miałem na myśli tego manitou z spv, a jak staroć to już odpada. Ten x-fusion też mi mignął i też wchodzi w grę, ale znalazłem teraz tego manitou: teoretycznie ma blokadę i wszystkie regulacje, i za taką cenę chyba się na niego zdecyduję, ale proszę jeszcze o potwierdzenie że idę w dobrym kierunku. Jak kupię dampera gołego, w sensie że niedostosowanego do żadnej ramy to mam się martwić o tune zawieszenia czy już trochę mniej?

@edit
W podobnej cenie znalazłem właśnie x-fusiona 02 rcx, tylko że z outletu. Który z nich byłby lepszy?

• Mod Team

Radium ma blokadę i tłumienie powrotu, przy czym blokada , z tego co kojarzę, jest totalna- to nie jest platforma. Możliwe,że rower na blokadzie będzie się zachowywał przy pedałowaniu jak galopujący koń.

Jak kupię dampera gołego, w sensie że niedostosowanego do żadnej ramy to mam się martwić o tune zawieszenia czy już trochę mniej?

Nie ma aż tak uniwersalnych tłumików ( przynajmniej nie w tej grupie cenowej ). teoretycznie Manitou powinno być OK  ( w jednej ramie zmieniłem fabrycznego Foxa na Manitou McLeod i było znacznie lepiej ) ale to wyjdzie w praktyce.

X-Fusion ma platformę, więc teoretycznie jest lepszym rozwiązaniem. 

Manitou jest prostszy w serwisie i ma lepszy dostęp do uszczelek.

Bardzo dziękuję za pomoc, zdecydowałem się na x-fusion, mogę go mieć nawet trochę taniej niż manitou, a że nie potrzebuję totalnej blokady to wolę wziąć coś z platformą, najwyżej po sezonie wymienię go jak mi nie podpasuje. Relacja z użytkowania będzie w nowym sezonie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...