Skocz do zawartości

[szosa- hybryda] wymiana napędu

vintage1981

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie forumowiczów.

Już nie raz pomogliście , stąd ponowna moja prośba o pomoc w wyborze napędu.

Tym razem do modyfikacji idzie rower mego brata .

Chciałbym zaznaczyć ,że brat wykorzystuje owy rowerek do jazdy rekreacyjnej, bardzo rzadko używał największej przedniej zębatki. Oprócz asfaltu rownież jeździ na utwardzonych ścierzkach leśnych.

Dane :

Steppenwolf tao race ( rocznik podejrzewam ok 2005r - staruszek).

Z przodu posiada napęd szosowy tiagra 52-42-30 mocowanie na kwadrat .

Przerzutka przód : tiagra.

Przerzutka tył : bardzo stare shimano lx .

Manetki: " jakieś shimano - bardzo stary model, brak oznaczeń )

Tył : brat zakupił juz nową kasetę alivio Hg 400 9 rz. ( 11-13-15-17-20-23-26-30-34T).

I tu nasuwa mi się pytanie do Was: Czy można by sensownie i przyzwoicie finansowo przerobić przód na 2 rzędy ?

Nie ukrywam, że zakup oddzielnie tarcz do tiagry jest kosztowny. Może byście polecili jakąś inną korbę?

Z góry dziękuję za wskazówki.

Napisano

Tatanka, zmiany bądź kupno nowego napędu jest spowodowane zużyciem. Rower do tej pory był ujeżdżany na tym napędzie, lecz ze względu na zjechanie zębatek zarówno w kasecie jak i w korbie czas przyszedł na zmiany i próbę wskrzeszenia roweru do życia .

Napisano

W takim razie proponuję korbę z grupy Sora,w zależności od budżetu na kwadracie bądź ze zintegrowaną osią .Stopniowanie 50-34 lub bardziej przełajowe 46-34.No i oczywiście nowa przerzutka do tego.

Napisano

Panowie przyznam, że najdogodniej byłoby zostawić manetki i przerzutkę i wymienić tylko korbę bądź zębatki ( chodź przeglądając oferty - zębatki tanie nie są).Brat na wymianę przodu może wyłożyć ok 200 zł . Mam tą świadomość że to mała kwota. Chyba , że zakupić manetki i przerzutkę używaną .

Panowie a co sądzicie o tej korbie? :

http://allegro.pl/mechanizm-korbowy-prowheel-ounce-421-34-50t-175m-i6951120070.html

Napisano

Jeżeli brat nie używa największej zębatki, to według mnie nie ma sensu pchać się w podwójną korbę. Jeżeli manetki i przerzutki są ok, to w wersji budżetowej proponuję korbę Shimano FC-A073 50x39x30. Kasetę już ma, więc dojdzie tylko łańcuch i gotowe.  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...