Skocz do zawartości

[narzędzia] Dobry kluczściągacz) do korb na kwadrat

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, potrzebuję Waszej pomocy. Szukam bardzo dobrego klucza do odkręcania korb na kwadrat. Proszę o pomoc. Kupiłam chińskiego gniota w lokalnym sklepie od razu poszedł gwint. Mam lepszy rower i nie chce nic zepsuć, proszę fachowców o doradę jaki klucz kupić, taki który odkręci "wszystko" i nie wyrobi mi gwintu.

Jeśli można to od razu linka do sklepu bądź alle....gro.

Dzięki z góry. Myślę, że ktoś kto odkręcił kilka-dziesiąt zapieczonych korb, będzie potrafił mi coś doradzić.

Napisano

Zwykły Bike Hand,dostępny praktycznie w każdym sklepie/serwisie rowerowym.

Jeżeli poszedł gwint w korbie,to akurat nie wina ściągacza,i tylko dobrze o nim świadczy,on wytrzymał,korba nie.

Napisano

Zwykły Bike Hand,dostępny praktycznie w każdym sklepie/serwisie rowerowym.

Jeżeli poszedł gwint w korbie,to akurat nie wina ściągacza,i tylko dobrze o nim świadczy,on wytrzymał,korba nie.

Używałem i użytkuję tego ściągacza - jak znalazł. Do tego systemu, ściągacz - brak zastrzeżeń. Uważać tylko należy by do końca wkręcić klucz w ramię korby by nie wyrobić sobie gwintu. A wtedy już wszystko pójdzie gładko. Czasem może być zapieczone połączenie i potrzeba więcej siły (z wyczuciem) lub WD40 by puściło.

Napisano

Używałem i użytkuję tego ściągacza - jak znalazł.

Tak,bo to w zupełności wystarczy,linkowane mają może i sens do serwisu gdzie odkręcają setki korb.

Do mojego przy przebiegu 40-50 ściągnięć nie mogę złego słowa powiedzieć.

Jak ktoś ma zerwać gwint,zerwie i takim za 10 pln,jak i za 100. 

Napisano

Naprawdę nie ma sensu wydawać tyle szmalu, zwykły Bikehand czy podobny da radę. Zdecydowanie lepiej jest raz na sezon profilaktycznie ściągnąć korbę niż potem się szarpać.

No właśnie, i gdzie poszedł gwint? Bo coś nie chce mi się wierzyć że w stalowym kluczu poszedł gwint przy zdejmowaniu aluminiowej korby  :thumbsup:

Napisano

Jeżeli chodzi o Park Tool to CCP-22 jest niewygodny, CWP-7 natomiast polecam wytrzymuje lata w profesjonalnym użytkowaniu, w zastosowaniu hobbystycznym będzie to produkt dożywotni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...