Skocz do zawartości

[amortyzator] R7 - jak o niego dbać?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Od niedawna posiadam wymieniony w tytułe amortyzator. Będę wdzięczny za wszelkie porady, które pozwolą mi go utrzymać możliwe długo w dobrej kondycji.

PozdROWER

Napisano

wlasciwie amortyzator jako taki nie potrzebuje specjalnej pielegnacji.

wazne jest jednak abys pamietal:

- o nieprzekraczaniu wartosci cisnienia odgornie jesli jest powietrzny;

- jesli posiada spv to zebys trzymal sie zalecen producenta odnosnie wartosci cisnienia;

- wykonywal serwis nie przekraczajac zbytnio okresow przeglądowych;

- usuwal brud z goleni amortyzatora (przyklejony i zaschniety powoduje rysowanie goleni i uszkadzanie uszczelek;

- niezakladaniu do niego hamulcow tarczowych o tarczach wiekszych niz przewidziane do tego typu amorow czyli o tarczach 180 i wiekszych, widelce crossowe sa przeznaczone do tarczowek 160 mm - zazwyczaj.

- nie myj roweru karcherem - czyli cisnieniową myjką - lepiej robic to recznie. cisnieniowka usuwajac brud z danej rzeczy powoduje tez wbijanie sie piasku pod uszczelki.

- w przypadku zauwazenia jakis problemow korzystaj z serwisu i nie czekaj az problem sie powiekszy.

to raczej wszystko.

Napisano

Malandato - sam od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem R7 i do powyższego dodałbym tylko jeszcze tyle - przeczytaj dokładnie obstrukcję obsługi :wink: (nota bene - tarcza max na przód to 210 mm. wg Answera). Co do ciśnień - jestem ciekaw czy znajdziesz u siebie albo gdzieś na Sieci jakąś informację nt. ciśnień sprężyny powietrznej. W obstrukcji jest tylko tabela ciśnień dla komory SPV (mojej wersji nie dotyczy;)). Answer sugeruje by pompować tyle ile potrzeba :eek: :022: . Jak by Ci się udało coś znaleźć to podziel się tym plz na forum.

http://www.manitou.com.pl/instrukcje/widel...itou%202006.pdf

a i jeszcze taka myśl mi się nasunęła a propos umiejscowienia podkowy dolnych goleni z tyłu - jest to o tyle fajne, że błoto odlepiające się od opony nie może bezpośrednio lądować w okolicy uszczelek. Ciekawe jak to wygląda w praktyce...

Napisano

Lakiluk - Wielkość tarcz mnie smyra, bo zamierzam zostać przy v-brakeach. Co do dokładnego czytania instrukcji obsługi myślę, że zrobiłem to lepiej niż TY ;) gdyż znalazłem informacje dotyczącą ciśnienia sprężyny powietrznej. Zwróć uwagę na Tabelę 7 - "Zalecane ciśnienie SPV" (nazwa troche myląca). Zarówno w rubryce Funty i PSi oraz Kg i Bary masz podane po 3 zalecane przedzialy. Pierwszy dotyczy naszych amorków, drugi widelców z SPV i SPV Evolve, a trzeci widelców ze Snap Valve SPV. Ja swój napompowałem w okolicach dolnego przedziału, gdyż chciałem żeby był mięciutki. Jestem dość lekki, ważę ok 60 kg, 7,5% z tego to 4,5 Bara, czyli nieco ponad 58 PSI. Napompowałem do 65 PSI. 1 Bar to ok 14,5 PSI, tu masz dokładny przelicznik.

http://www.funsupply.com/airguns/psibar.html

Czego używasz do smarowania górnych goleni? Jak często je smarujesz?

Napisano

tarcza 203 do widelca xc? no to gratuluje. ;)

taki widelec jest kompatybilny wytrzymalosciowo z tarczami 160 mm lub ewentualnie z 180 (niektore tarczowe magury takowe tarcze posiadaja nawet do xc)

nietrzymanie sie zalecen odnosnie spv moze spowodowac uszkodzenie tlumienia. spv wymaga minimalnego zalecanego cisnienia.

Napisano

Faktycznie masz rację - pokpiłem sprawę, tytuł tabeli wprowadził mnie w błąd i niedoczytałem. Miałem zamiar kierować się zaleceniami dla innych amorów - ale teraz sobie policzę - dzięki wielkie. Dzięki też za te przeliczniki, to ułatwia sprawę.

Fajnie, że masz wersję z piwotami - też bym wolał v-brakei, ale tak już wyszło.

Co do smarowania to nie mam zamiaru tego robić, bo się zacznie kurz i inne świństwa przyklejać. Nigdzie nie czytałem o takiej potrzebie, ale cóż może znów coś przeoczyłem :) Na piątej stronie mojej papierowej instrukcji jest króciutka sekcja "maintenance" mowa jest tam tylko o rozkręceniu, czyszczeniu, suszeniu i wymianie oleju.

Znalazłem jeszcze coś takiego (szczegółowy opis metod konserwacji ze zdjęciami), ale pewnie już to masz:

http://www.answerproducts.com/guides/Forks...+7%3A03%3A42+AM

@tobo - don't hate me :P - ja tylko powtarzam to co piszą w specyfikacjach - IMHO w XC 20 cm byłoby smieszne, mam zamiar używać tarczy 160 mm. chociażby dlatego, ze mogę ją założyć bez adapterów czyli bez zbędnej masy.

Napisano

a czy to prawda zeby na zime w razie nie jezdzenia spuscic powietrze i codziennie poruszac goleniami w celu zamieszania oleju ? bo inaczej uszczelki do wymiany po takim postoju...

Napisano

Malandato 65 psi to bardzo malo... ja swojego skareba super z tpc przy wadze 66 kg pompowałęm na 90 i chodził pięknie, a pzy tym nie pompował. Na Twoim miejscu podpompował bym troszke amore nie straci dużo na czułości a będzi emniej pompował

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...