kosa1987 Napisano 24 Września 2017 Udostępnij Napisano 24 Września 2017 Śmiem twierdzić, że kto przechodzi z Shimano na SRAM - nie wraca już do Shimano. I kto przechodzi z cyngli na obrotowe - nie wraca już do cyngli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vpablov Napisano 24 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2017 sporo pozytywnych opinii, tak szczerze nie spodziewałem się aż tylu. Dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ishi Napisano 24 Września 2017 Udostępnij Napisano 24 Września 2017 Guma się wyciera, w wyższych modelach styknie na 3-4 lata jazdy. Prędzej zmienisz napęd lub cały rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 5 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Odkopuję temat. Chodzi mi po głowie spróbowanie grip shiftów. Obecnie mam napęd Deore LX Shimano 3x8 (mtb staruszek '96) , moje pytania: - czy manetki obrotowe Shimano są coś warto czy lepiej przejść na SRAM ? - w przypadku przejścia na SRAM, zakładam że musiałbym zmienić przednią i tylną przezrzutkę , pytanie na jakie. - czy kasety i korby/blaty w SRAM mają jakieś inne odległości wymagające też wymiany zamiast Shimano? Poszukuję raczej rozwiązań budżetowych, takich żeby sprawdzić czy to mi przypasuje, ale tak żeby się nie zrazić przez jakąś 'najniższą grupę' - także liczę na Wasze doświadczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 5 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 GripShifty Shimano z zasady są kiepskie niby, SRAM robił obrotówki z ciągiem Shimano ale nie działało to tak jak SRAM ze SRAMem. Kasety, korby i przednia przerzutka są kompatybilne miedzy systemami Shimano i SRAM. Optymalnie jest wymienić przerzutkę tył i manetki na SRAMa aby przekonać się czy warto. Wersja ekonomiczna mówi o skumplowaniu SRAM w wersji MRX z przerzutką Shimano. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.