Skocz do zawartości

Jak używać OruxMaps na Androidzie 2 (2.3.7 w Xperia X8)? Kilka pytań

thepanone

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poszedłem za popularnym kiedyś rozwiązaniem opisanym tutaj http://53x11.pl/jak-nie-wydac-1000zl-na-garmina/ bazującym na Xperia X8 i OruxMaps. Nigdy nie używałem Androida i nawigacji więc mam kłopot. Mam Androida ROM 2.3.7 i Oruxmaps 5.5.x, wczytuję mapę naciskam celownik by pokazał mnie na mapie i dostaję komunikat "włącz śledzenie GPS" i nie pokazuje, w aplikacji google maps ta funkcja działa (ale to może przez wi-fi)

inne pytania:

- czy mogę zainstalować najnowszą wersję OruxMaps (7.x) na starego Androida (przy instalacji dostaję "błąd podczas parsowania pliku"?

- czy aplikacje mogę instalować na pamięć SD czy muszę a pamięć wewnętrzną telefonu?

Napisano

Włącz GPS w aplikacji. Ikona z strzalką i z menu "start GPS" . Nowszej wersji oruxa nie zainstalujesz. Na SD chyba też nie, ale można tam wrzucić mapy.

Napisano

ok dzięki. A GPS jednak działa ... poza mieszkaniem.

Włącz GPS w aplikacji. Ikona z strzalką i z menu "start GPS" . Nowszej wersji oruxa nie zainstalujesz. Na SD chyba też nie, ale można tam wrzucić mapy.

Mam prośbę, bo widzę że też używasz X8, proszę opisz w kilku krokach co robisz by używać map offline w OruxMaps. Począwszy od ściągnięcia map na komputer (z jakiej strony, jaki format map) i co dalej, wszystkie kroki jakie muszę zrobić przed wyjazdem.

Zacznę zaraz czytać manual Orux, ale jest on na 90 stronach pdf, w języku angielskim i dla wersji 7.x, a przydała by mi się instrukcja w 10 krótkich krokach by wystartować a później mogę się zaczytywać i kombinować.

Napisano

Muszę odkopać swą xperię, bo wszystkiego nie pamiętam.

Generalnie trzeba zdobyć mapy, skopiować na SD, bo do tel mogą się nie zmieścić. Ja korzystałem z map wektorowych, choć bitmapy oruxa chyba też ogarnia. Skąd ściągnąć? A np z UMP czy openandromaps. Znajdziesz tam odpowiednie wersje dla androida, czy nawet instalki do samego oruxa. Możesz też używać darmowych map przeznaczonych do gramina. W oruxa pod ikoną mapy, znajdziesz opcje związane z wyborem i wskazaniem miejsca map.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...