Skocz do zawartości

[Hamulce] - złamana dźwignia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

jak w temacie, złamałem aluminiową dźwignie od hamulca. Pierw chce ją skleić i sprawdzić czy będzie się dobrze trzymała. Jeśli to nie pomoże to skleić, a następnie zespawać. Ktoś miał podobne przypadki? Polecacie inne rozwiązanie?

Pozdrawiam

Napisano

Tak , wymienić dźwignie/klamkę . Takie kombinowanie z mocno niepewnym rezultatem w elemencie odpowiadającym za twoje bezpieczeństwo jest proszeniem się o kłopoty tym bardziej , że koszt takiej nowej nie jest aż tak wielki żebyś musiał brać kredyt czy też sprzedawać nerkę.

Napisano

W sumie racja. Jak to Polak kombinuje bo klamka złamała mi się w części, której nie używam, więc w teorii mógłbym w ogóle tego nie kleić, ale wolałem miec jakby się palec zsunął. Jakby to była krótka klamka to bym tematu nie zakładał.

Napisano

Skoro się upierasz  możesz spróbować takim klejem http://allegro.pl/klej-do-aluminium-super-metal-pasta-aluminiowa-i5866814311.html stosowałem go i było ok , ale nie na elementach tak narażonych jak końcówka dźwigni. Spawanie tak drobnego elementu też estetycznie nie wyjdzie a jeśli jest to klamka od hamulca hydraulicznego to bałbym się o przegrzanie całości i uszkodzenia uszczelek (o ile planujesz to robić bez demontażu dźwigni) , choć osobiście poprzestałbym na samym oszlifowaniu ostrych zadziorów i pozostawił taką jak jest skoro spełnia swoją funkcję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...