mw.wierzbowski Napisano 19 Września 2017 Napisano 19 Września 2017 Witam Ostatnio kupilem rower Cube Aim Race 29er Mountain Bike 2017.Jeżdzę na nim 10-20km dziennie codziennie rekreacyjnie po roznej nawierzchni. Ostatnio podczas nacisku na pedały coś piszczy;skrzypi niewiem dokladnie jak to nazwac. Czy to moze byc problem z suportem lożyska? Brudny lub zepsuty?
kijanka96 Napisano 19 Września 2017 Napisano 19 Września 2017 Jak trzeszczy to zazwyczaj to jest brud. Najłatwiej zacząć od wykręcenia pedałów i przeczyszczenia gwintów. Nie zaszkodzi też na szybkości przetrzeć sztycę od siodełka, bo możliwe, że tam też się dostały jakieś drobinki.
mw.wierzbowski Napisano 19 Września 2017 Autor Napisano 19 Września 2017 Dzięki. Spróbuje rady i dam znać jak rezultaty
kijanka96 Napisano 19 Września 2017 Napisano 19 Września 2017 Pamiętaj, że jeden pedał jest lewoskrętny !
mw.wierzbowski Napisano 19 Września 2017 Autor Napisano 19 Września 2017 Wiem wiem lewy pedał odkręca się w prawo a prawy w lewo. Sztyca siodełka trochę była w piasku, pedały wyglądały na czyste ale przetarłem również. zaraz wybiore się na przejażdzkę to zobaczymy czy to coś dało. Dzięki za radę. Dam znać.
Looser Napisano 19 Września 2017 Napisano 19 Września 2017 nie wiem czy jezdzisz w spd, ale mi skrzypi but w okolicach blok/pedał ... delikatny ruch butem natychmiastowo niweluje skrzypienie
mw.wierzbowski Napisano 19 Września 2017 Autor Napisano 19 Września 2017 Nie nie jeżdzę na normalnych standardowych. Jak trzeszczy to zazwyczaj to jest brud. Najłatwiej zacząć od wykręcenia pedałów i przeczyszczenia gwintów. Nie zaszkodzi też na szybkości przetrzeć sztycę od siodełka, bo możliwe, że tam też się dostały jakieś drobinki. Dalej piszczy. Czy to możliwe że do sportu dostał się piasek i skrzypi?
kijanka96 Napisano 19 Września 2017 Napisano 19 Września 2017 No i właśnie tutaj moja wiedza się kończy. Wydaje mi się, że w nowym rowerze takie rzeczy nie powinny mieć miejsca. Niech się mądrzejsi ode mnie wypowiedzą.
vpablov Napisano 19 Września 2017 Napisano 19 Września 2017 zrzuć, zdejmij łańcuch i pokręć korbą, da Ci to odpowiedź o stanie suportu.
mw.wierzbowski Napisano 19 Września 2017 Autor Napisano 19 Września 2017 No więc tak. Po zdjęciu łańcucha nic nie słychać. Ale podczas jazdy dalej skrzypi podczas pedałowania tak jakbym był za ciężki heh.
kijanka96 Napisano 19 Września 2017 Napisano 19 Września 2017 Przy lekkim pedałowaniu nie będzie tego słychać. Jeżeli jedziesz Ty na rowerze to robisz większy nacisk pionowy na pedał niż obracająca nim ręka. Ja tak kiedyś miałem, że jak normalnie pedałowałem to nic, ale jak dołożyłem do pieca to było słychać trzeszczenie.
mw.wierzbowski Napisano 19 Września 2017 Autor Napisano 19 Września 2017 Wcześniej na zwykłym tańszym o starszym rowerze nie miałem tego problemu oraz zaraz po kupnie również dlatego pytam gdzie jest problem.
Looser Napisano 19 Września 2017 Napisano 19 Września 2017 korba jest dobrze dokrecona? moze sie troche poluzowala i pod obciazeniem skrzypi?ciezko mi cos orzec bo nie wiem czego mozna sie po tourneyu i suporcie na kwadrat spodziewac
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.