michalr75 Napisano 21 Września 2017 Autor Napisano 21 Września 2017 Jak zwykle, zdania są podzielone :-) Wysłane z mojego LG-M320 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Ychu Napisano 21 Września 2017 Napisano 21 Września 2017 No ja jako dziecko miałem problem z obsługą napędu 3x7 To jest raczej do weryfikacji. Cytuj
michalr75 Napisano 21 Września 2017 Autor Napisano 21 Września 2017 No ja jako dziecko miałem problem z obsługą napędu 3x7 [emoji14] To jest raczej do weryfikacji.Dokładnie, jedne dzieci to łapią w mig a inne mają trudności, kwestia indywidualna, nikt pewnie nigdy nie badał których jest więcej ;-) Wysłane z mojego LG-M320 przy użyciu Tapatalka Cytuj
bbc Napisano 21 Września 2017 Napisano 21 Września 2017 Dokładnie, jedne dzieci to łapią w mig a inne mają trudności, kwestia indywidualna, nikt pewnie nigdy nie badał których jest więcej ;-) Mowa była o dzieciach które ścigają się na maratonach. Raczej nie ma tam takich które mają kłopot z używaniem przerzutek. Cytuj
michalr75 Napisano 21 Września 2017 Autor Napisano 21 Września 2017 Mowa była o dzieciach które ścigają się na maratonach. Raczej nie ma tam takich które mają kłopot z używaniem przerzutek.Zależy który sektor. Nie raz widziałem jak dziecko w ciężkim terenie jedzie na ciężkim biegu zamiast zrzucać. Wysłane z mojego LG-M320 przy użyciu Tapatalka Cytuj
bbc Napisano 22 Września 2017 Napisano 22 Września 2017 Zależy który sektor. Nie raz widziałem jak dziecko w ciężkim terenie jedzie na ciężkim biegu zamiast zrzucać. Dzieci zazwyczaj startują z ostatniego sektora. Chyba, że mówimy o "maratonach" dla dzieci na 5km. 20-30km w terenie dziecko nie byłoby w stanie przejechać gdyby nie potrafiło dobrać przełożenia na podjeździe. Cytuj
michalr75 Napisano 22 Września 2017 Autor Napisano 22 Września 2017 Maratony dla dzieci z cyklu Poland Bike czy Mazovia to krótkie wyścigi na 7-9km, najczęściej płaskie ale czasem zdarza się jakiś podjazd, gdzie dzieci startują w swoim własnym wyścigu z podziałem na kategorie i sektory. I o ile dzieci z pierwszych sektorów to ogarnięci zawodnicy z klubów kolarskich, tak sektory młodsze to typowi amatorzy, gdzie sporo z nich ma kłopoty z za ciężkimi rowerami, mnogością przerzutek itp, itd. Wysłane z mojego Orange Neva 80 przy użyciu Tapatalka Cytuj
1415chris Napisano 22 Września 2017 Napisano 22 Września 2017 Kolejny model na który zwróciłem uwagę to Specialized HotRock, fajna rama o niskim przekroku, waga 11 kilo, amor. Jedyny minus to podstawowa grupa z tyłu, Tourney TX, nie wiem jak ta grupa obecnie działa, kiedyś to chyba był SIS. Napęd 1x8 z pozycjonowaniem łańcucha. Wysłane z mojego LG-M320 przy użyciu Tapatalka Mielismy HotRocka w wersji 20" na tym samym napedzie. Tourney jaki jest kazdy wie, aczkolwiek nie bylo tragedii. I w sumie bylo bezproblemowo. Rowniez mozesz malym kosztem podmienic przerzutke na cos lepszego. Tam masz gripshifta. Cytuj
bbc Napisano 22 Września 2017 Napisano 22 Września 2017 Maratony dla dzieci z cyklu Poland Bike czy Mazovia to krótkie wyścigi na 7-9km, najczęściej płaskie ale czasem zdarza się jakiś podjazd, gdzie dzieci startują w swoim własnym wyścigu z podziałem na kategorie i sektory. I o ile dzieci z pierwszych sektorów to ogarnięci zawodnicy z klubów kolarskich, tak sektory młodsze to typowi amatorzy, gdzie sporo z nich ma kłopoty z za ciężkimi rowerami, mnogością przerzutek itp, itd. Chyba się nie zrozumieliśmy. Właśnie poczytałem jak wyglądają te maratony (Mazovia i Poland Bike) i wychodzi, że moja ironia (o 5km "maratonach") była bardzo bliska prawdy. Moje wyobrażenie o maratonach jest zupełnie inne. Bierzemy udział w np. Bike Atelier gdzie dzieci ścigają się na 25-30km po lasach i polach z przewyższeniami nawet powyżej 400m. W przypadku Mazovii i podobnych to faktycznie mogą tam być dzieci uczące się jeździć. I super. Może część z nich trafi później do takich jak BA i wyrośnie z nich kolejna Włoszczowska albo Batek. A na razie dla nich faktycznie ważna jest prostota obsługi i lekki rower. Cytuj
michalr75 Napisano 22 Września 2017 Autor Napisano 22 Września 2017 (edytowane) A te dzieci w Bike Atelier to w jakim wieku są że ścigają się na takich dystansach? Bo widzę że jest podobnie jak w cyklach które wspominałem, dzieci małe ścigają się na 4-5 km, wyścigi z serii Kiedy. Więc nie wiem jakie dzieci jadą 30 km, skoro to są dorosłe dystanse. @1415chris - dzięki, będziemy mierzyć tego Speca. Wysłane z mojego LG-M320 przy użyciu Tapatalka Edytowane 22 Września 2017 przez michalr75 Cytuj
bbc Napisano 22 Września 2017 Napisano 22 Września 2017 (edytowane) A te dzieci w Bike Atelier to w jakim wieku są że ścigają się na takich dystansach? Najmłodsza kategoria FAMILY jest 0-9 lat. I na każdym wyścigu jest się z kim pościgać. Bo widzę że jest podobnie jak w cyklach które wspominałem, dzieci małe ścigają się na 4-5 km, wyścigi z serii Kiedy. Więc nie wiem jakie dzieci jadą 30 km, skoro to są dorosłe dystanse. Kiddy to dystans dziecięcy (przed normalnymi zawodami). I tam mogą startować dzieci (o ile pamiętam) do 11 lat. I tam faktycznie startują małe dzieci (jest nawet kategoria rowerków biegowych <500m). Family to normalny wyścig na tym samym dystansie (lub podobnym) co dorośli (czyli ~25-30km). U dorosłych nazywa się to Hobby i stanowi około połowy dystansu Pro czyli pełnego. Dystans Family obejmuje dzieci do 15 lat (z podziałem na płeć i 4 kategorie wiekowe). Edytowane 22 Września 2017 przez bbc Cytuj
michalr75 Napisano 22 Września 2017 Autor Napisano 22 Września 2017 No to w cyklach o których pisałem jest podobnie, pytanie tylko ile jest takich dzieci w przedziale do 9 lat które ujadą ciężki teren 25-30 km w jakimś rozsądnym tempie, obawiam się że niewiele. Ale może to są dzieci bardziej zaprawione, na Mazowszu raczej się jeździ po płaskim więc wyścigi są dostosowane do możliwości zawodników. A i tak jak się ogląda zdjęcia to po wyścigu 9 km dzieciaki są ujechane do maksa, nawet te z klubów kolarskich. Wysłane z mojego LG-M320 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi