Witboj Napisano 20 Września 2017 Napisano 20 Września 2017 To jest największą wadą napędów 1x coś tam. W każdej instrukcji Shimano jest opisane, jak daleko można "zapędzić" się z przekosami w zależności od kasety (dla napędów 2x i 3x). https://magazynbike.pl/2016/03/26/wiecej-zebatek-wyzsze-zuzycie/ Przy napędach 1x też przekosy wychodzą bokiem...
wachus Napisano 25 Września 2017 Autor Napisano 25 Września 2017 Po nasmarowaniu nowych kółek za pomocą smaru w kooońcu nastała cisza
Mod Team Pixon Napisano 25 Września 2017 Mod Team Napisano 25 Września 2017 Sprawdź dla pewności, czy masz przerzutkę/hak prosty. Taki delikatny przekos też zwykle powoduje takie popiskiwanie.
Mod Team michuuu Napisano 27 Września 2017 Mod Team Napisano 27 Września 2017 Po nasmarowaniu nowych kółek Cytując klasyka "a nie mówiłem".
wachus Napisano 2 Października 2017 Autor Napisano 2 Października 2017 No i popiskiwanie kółeczek zaczyna powracać.... Ja już nie wiem czy to zastosować jakieś kółeczka z łożyskowaniem na kulkach czy szukać innej przerzutki..
kijanka96 Napisano 2 Października 2017 Napisano 2 Października 2017 No a szukaj przyczyny czemu Ci zaczeły popiskiwać. Dałeś smar stały? Może dałeś go za mało? Może jeździłeś po bardzo błotnym terenie? Inni użytkownicy nie mają problemu, więc może wada fabryczna tego elementu...
wachus Napisano 2 Października 2017 Autor Napisano 2 Października 2017 Smar stały, po błocie nie jeżdzone ani na mokrym
Simple Napisano 2 Października 2017 Napisano 2 Października 2017 Jeżeli masz z tyłu zwykłe haki na oś 9mm, to spróbuj wyczyścić i nasmarować zacisk piasty. U kolegi w Novatecu bodajże 041 występowały piski z tego powodu, po przesmarowaniu cisza.
wachus Napisano 2 Października 2017 Autor Napisano 2 Października 2017 Przesmaruje zacisk koła tak jak mówisz. Jeśli nadal to nie pomoże to chyba pójdę w tego typu kółka maszynowe do mojej przerzutki shimano 105 http://republic.pl/product-pol-71-Kolka-przerzutki-11t-lozyska-maszynowe-Shimano.html
wachus Napisano 14 Października 2017 Autor Napisano 14 Października 2017 Chyba pomogło smarowanie zacisku koła bo jak na razie znów cisza
wachus Napisano 18 Października 2017 Autor Napisano 18 Października 2017 Zainwestowałem w kołeczka maszynówki Tacx bo problem przy intensywniejszej jeździe nadal występował. Na dniach będę testował czy pomogło...
wachus Napisano 20 Października 2017 Autor Napisano 20 Października 2017 Dzisiaj podczas pierwszych jazd na maszynówkach aż wyleciał mi z głowy ten problem tak było cicho Nie zapeszając jest świetnie. Zwiększyła się precyzja oraz płynność. Jakby ktoś miał podobne problemy z piszczeniem to niech polecam na kółka na łożyskach maszynowych bo na tulejkach wydaje mi się że mają więcej wad niż pozytywów.
wachus Napisano 19 Listopada 2017 Autor Napisano 19 Listopada 2017 Koniec końców uważam że winą całego zamieszania był smar do łańcucha - badziewny jak większość teraz wszystkich... Wraz z założeniem nowych kółeczek czyściłem i smarowałem łańcuch na nowo co pozornie mogło wskazywać że winne są właśnie kółeczka... Zalecam używania lepszej jakości smarów niż te pokroju do 20zł albo przejście dosłownie na jakiś olej przekładniowy albo do olej pił łańcuchowych...
Quell Napisano 19 Listopada 2017 Napisano 19 Listopada 2017 Zalecam używania lepszej jakości smarów niż te pokroju do 20 Wielkie dzięki za radę,widać muszę wywalić mojego zielonego finish line.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.