Skocz do zawartości

[Tylna przerzutka] piszczenie - nie mogę zwalczyć...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Podczas jazdy dochodzi popiskiwanie z okolic albo z samej tylnej przerzutki. z początku jazdy mniej słyszalne a pod koniec można dostać roztrojenia nerwowego..

Rozkręcałem tylną przerzutkę - czyściłem i smarowałem sprężyne w tylnej przerzutce od strony jak przerzutka jest przykręcana do haka. Drugą sprężynę wyczyściłem w miarę możliwości i psiknąłem silikonem w sprayu. Do trzeciej nie ma możliwości jak się dostać.

Wymieniłem ostatnią kółeczka w tylnej przerzutce (tulejek w środku niczym nie smarowałem bo przyjąłem że już są fabrycznie nasmarowane). Łańcuch nasmarowany. Oba blaty mocno do siebie przykręcone.

Wszystkie zabiegi dają skutek na ok 10km i jest spokój a później wszystko powraca po staremu...

Już nie wiem skąd te popiskiwanie... Kaseta może piszczeć na bębenku ?

Napisano

To sprawdź te kółka. Najszybsze co można zrobić w tej chwili  :thumbsup: Ewentualnie sprawdź jeszcze ramę, czy nic przypadkiem nie ociera o nią, czy nie ma żadnego mechanicznego wytarcia. Tyle chyba moge pomóc :/

Napisano

kółeczka wymienione na nowe co najlepsze

I jeszcze takie wrażenie ze jak rower postoi po jezdzie to piski cichną wraz z kręceniem korby a później jak wsiądę na drugi dzień to piski z stopniowo zaczynają się nasilać z przebytą drogą.

Łańcuch ? Choć mierzyłem przymiarem to nie jest rozciągnięty

• Mod Team
Napisano

Smaruj kółka. To jedyny element przerzutki który u mnie piszczał.

Jak się rozgrzeją od tarcia to piszczenie się wzmaga. Zimne nie piszczą.

Oczywiście zimne i ciepłe to pojęcie względne.

Napisano

Sprawdź jeszcze gumową uszczelkę od piasty jak masz(taka zewnętrzna). U mnie skubana też lubiła sobie popiszczeć, wystarczyło dać kapkę oleju pod tą gumkę.

Napisano

Smarowałem stare kółeczka dwukrotnie i nic to nie dało dlatego kupiłem zupełnie nowe

A co do piasty to widac że jest szczelnie zamknięta.

373490e9ee625c73.jpg

Napisano

smarowałem stare kółeczka i nie zwalczyło to pisków to teraz nowe kółeczka postanowiłem przesmarować czymś "lżejszym". Jak zniknie pisk na pierwszej jeździe to już będę wiedział powód pisków i wtedy przesmaruje smarem

Napisano

nom, na zdjęciu dziwnie to wyszło, ale lampa to tak naświetliła że wygląda na pęknięty. Na żywo wygląda wszystko na całe ;)

Rama karbon a te haki -  aluminium

Panowie a takie jeszcze pytanie bez zakładania nowego tematu.

Tylna przerzutka ogólne dobrze przerzuca mi biegi ale nie wiem czemu jak przerzucę na duży blat z przodu oraz na największą koronkę z tyłu to tak jakby lekko zaciągało łańcuch na przerzutce i jak zakręcę korbą do tyłu to po chwili łańcuch spada z blatu. I to tylko dzieje się w takiej konfiguracji.

Czym to może być spowodowane ?

Napisano

Zbyt duży przekos, ewentualnie zła linia łańcucha. Wrzuć całą specyfikację wraz z modyfikacjami. A co do kółeczek, spróbuj szukać gdzie indziej, bo jeśli na innych kółeczkach jest to samo to raczej nie wina samych kółeczek. 

Napisano

A w jakiś sposób mogę zmniejszyć ten przekos aby to zniwelować ?

Co do kółeczek to nasmarowałem te nowe i na dniach sprawdzę, ale jak to dalej będzie popiskiwać to naprawdę nie wiem... Pozostaje jakąś inną przerzutkę na próbę założyć.

Napisano

Jak masz wszystko dobrane fabrycznie to raczej nic z tym nie zrobisz, najpierw wrzuć specyfikację roweru. Co do przerzutki sprawdź jeszcze odległości wózka do obudowy przerzutki - przy górnym kółeczku, czyli tam gdzie się obraca podczas napinania.

Napisano

Nie zniwelujesz przekosu chyba,że założysz napad 1*1 albo biegi w piaście. Nie wolno używać biegów na przekosie tzn. największej zębatkę z przodu i 2 największych z tyłu (a nawet 3 zależy od napędu) i odwrotnie tzn. najmniejszej z przodu i 2 najmniejszych z tyłu.

• Mod Team
Napisano

Nie wolno używać biegów na przekosie tzn. największej zębatkę z przodu i 2 największych z tyłu (a nawet 3 zależy od napędu) i odwrotni

A w napędzie 1x11 lub 1x12? Z definicji jeździsz na przekosach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...