arwo Napisano 17 Września 2017 Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Witam. Szukam jakiejś lekkiej ramy karbonowej do XC i maratonów. Możecie jakąś polecić z rożnych wariantów cenowych? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Września 2017 Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Ostatnio na wyścigu zauważyłem że sporo ludzi jeździ na karbonowym Accent Peak ( a na aluminiowym jeszcze więcej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MD11 Napisano 17 Września 2017 Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Frames Hardtail 29" | Bike-Discount Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diegson Napisano 26 Września 2017 Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Ktoś z Was ogarnia/ogarniał ramy z dalekiego wschodu? Karbon oczywiście. Na co się decydować przy wyborze standardu mocowania suportu? BSA/PF/BB? Macie jakieś sprawdzone sklepy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinifarina Napisano 27 Września 2017 Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Sprawa jest bardziej skomplikowana. Zależy od celu jaki chciałbyś uzyskać. Profesjonalny rower karbonowy do XCO i XCM to nie taka tania sprawa. Generalnie zrezygnowałem z karbonu chińskiego i składaka bo koszt hardtaila wynosi ponad 9000pln a oryginalnego np Scotta Scale w wersji 910 i wyżej kupię na jesieni za 10000pln. Więc jaki ma to sens? Sprzęt do XCO musi mieć oprócz sztywnej ramy, lekkie koła na sztywnych osiach, groupset min XT oraz lekki widelec 1500g. NIe bedę się rozwijał słowa "musi", ale inaczej się nie da. Opory toczenia takiego roweru i masa jaką trzeba wwtaszczyć na szczyt górek zwraca się bardzo szybko. Rama z Chin u wielu sprzedawców to Shanzeen. Co do jej jakości nie ma dyskusji jest bardzo dobra. Koszt od 260€ + cło. Unikatowa zaleta tej ramy to wymienne haki pod osie 9mm lub 12mm. Reszta buduje się sama. I teraz wracając do meritum kosztów Rama 1500 Koła 1500 napęd XT 2300 Widelec 2500 akcesoria 800 hamulce 800 Suma 9400 Dlatego dobrym rozwiązaniem jest polowanie na okazje części zdemontowanych. Wada trzeba się naszukać i naczekać, ale można upolować rower za Rama 1500 Koła 1000 napęd XT 1800 Widelec 2000 akcesoria 600 hamulce 600 Suma 7500 Jeżeli już się zdecydowałeś to z mojego 2 letniego doświadczenia wiem ze osprzęt trzeba kupować teraz. W zimę ciężko jest znaleźć okazje na allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 27 Września 2017 Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Jeżdżę od blisko roku na chińskiej ramie Flyxii fr216 i polecam z czystym sumieniem. Przy obecnym kursie Dolara (tj. około 3,65zł) nic lepszego nie znajdziesz. Jeśli o suport chodzi to myślę, że najlepszym i najmniej problemowym jest BSA. W swojej ramie mam BB30 bo nie miałem innego wyboru. Musiałem więc dokupić adapter Rotor, którego koszt to blisko 200zł. Więc nie bać się "chińczyka" i brać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 27 Września 2017 Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Największa wada tych ram z PRC to cło, podatek i podatek antydumpingowy... Sam bym łyknął taką ramę ale z tych 300 $ może się zrobić 600 $. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 27 Września 2017 Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Forumowicz Arni oposywał jakoś czas temu swój przypadek zamawiania ramy z Chin i nie zapłacił ani złotówki cła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashier Napisano 28 Września 2017 Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Poza tym, na stronie producenta Flyxii można wybrać sposób zamówienia, z opłaconym cłem. Wszystkie formalności po stronie producenta. 350 dolarów i masz wszystko ogarnięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 28 Września 2017 Udostępnij Napisano 28 Września 2017 (edytowane) Największa wada tych ram z PRC to cło, podatek i podatek antydumpingowy... Niezupełnie, podatek antydumpingowy dot. całych rowerów albo np. całych złożonych kół a nie poszczególnych części. Więc trzeba się liczyć z cłem (za karbonowe obręcze płaciłem cło 4,7%, jakie jest za ramę nie wiem), liczonym od ceny ramy razem z kosztem transportu, oraz z podatkiem VAT 23% liczonym od ceny ramy razem z kosztem transportu i z uwzględnieniem cła. Czyli za ramę np. 300$ + 60$ transport, przy kursie 3,65 zł/$ = 1314 zł, Cło = 62 zł, VAT = 316 zł, Razem ok. 1692 zł. Edytowane 28 Września 2017 przez Waza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 28 Września 2017 Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Przy wyborze opcji: "Tax Shelter Shipping to Europe" nie płaci się żadnego VATu ani cła, a koszt ramy z wysyłką na obecną chwilę to 360$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 28 Września 2017 Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Jest jeszcze jedna wada tych ram Flyxii - są po prostu za małe. Obecnie mam ramę o długości TTh 625 mm i do tego mostek aż 110 mm a tu w największy rozmiar to 612 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 28 Września 2017 Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Rama z Chin u wielu sprzedawców to Shanzeen. Czyli jaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinifarina Napisano 29 Września 2017 Udostępnij Napisano 29 Września 2017 (edytowane) https://uis-carbon.en.alibaba.com/?spm=a2700.8304367.topnav.1.7eae0cbESqjdP&scene=ws Edytowane 29 Września 2017 przez Pinifarina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diegson Napisano 3 Października 2017 Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Cło, podatki i jakieś inne opłaty da sie ominąć być może. Interesuje mnie tylko sama rama, Wasze doświadczenie, wytrzymałość. Co do osprzętu to sorry, nie musze pakowac od razu wszystkiego z wyższej półki aby gotowy set wyszedł za ok 10kPLN. Mam rower i sprzęt się przełoży, to już wystarczy na jakiś czas, a wymieni się na lepsze jak będzie trzeba wymieniać i tak tez robię - przy wymianie co najmniej o klase wyższy model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinifarina Napisano 4 Października 2017 Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Dlatego chiński karbon dla Ciebie. Aktualnie masz osprzęt pod osie 9mm i zrobisz przekładkę. Potem komplet kółek 15 i 12mm + amortyzator. Zostanie napęd i akcesoria. Wymienne haki tylnego koła to nie taka głupia sprawa. Inaczej budowanie roweru wymaga wyłożenia od razu kompletu kilku tysięcy na koła i widelec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi