Skocz do zawartości

[Opony z kolcami na zimę] - doświadczenia

Mentos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szkoda mi lata, zima idzie i się zwykle dłuży a są czasami dni kiedy można pojeździć w terenie. Lekki mróz, udeptany na ścieżkach śnieg, ładna pogoda i nie ma problemu. Do tej pory się nie zrażałem i chodź rzadko to jeździłem na zwykłych gumach w takich warunkach. Mam zamiar jednak chodź są drogie kupić w końcu opony z kolcami. Czy ma ktoś doświadczenia z nimi i z jakimi. Czy lepiej brać te szersze czy węższe, czy lepiej z większą czy z mniejszą ilością kolców, jak się jedzie np na odsłoniętym aswalcie z kolcami - są śliskie wówczas, jak się trzymają lodu itp itd. Będę wdzięczny za spostrzeżenia.

Napisano

Od tego zacząłem - wyszukiwarki - "opony z kolcami", ale nie interesują mnie "gumy na zimę 28 cali, "grube opony błotne" ani "jak zrobić zimówki". Mnie interesują opony oryginalnie wyposażone w kolce i doświadczenie z ich używania. Nie mam zamiaru spędzać pół dnia na grzebaniu w starych wątkach i wpisywaniu w wyszukiwarkę różnych związanych albo i nie haseł. Pozatym już prawie rok minął i mogą być nowe produkty spostrzeżenia itp. Jeżeli nie chcesz mi odpisać nie odpisuj, dziękuję, nie zmuszam.

Napisano

Od tego zacząłem - wyszukiwarki - "opony z kolcami", ale nie interesują mnie "gumy na zimę 28 cali, "grube opony błotne" ani "jak zrobić zimówki". Mnie interesują opony oryginalnie wyposażone w kolce i doświadczenie z ich używania. Nie mam zamiaru spędzać pół dnia na grzebaniu w starych wątkach i wpisywaniu w wyszukiwarkę różnych związanych albo i nie haseł. Pozatym już prawie rok minął i mogą być nowe produkty spostrzeżenia itp. Jeżeli nie chcesz mi odpisać nie odpisuj, dziękuję, nie zmuszam.

skontaktuj sie z Bizonem

on miał taki wynalazek kupny

jeżdże tyle samo zimą co latem i mi wystarczają jakieś MTB z agresywnym bieżnikiem

moim zdaniem opony z kolcami. to do zastosowań naprawde specjalistycznych

powodzenia

Napisano

Posiadam takowe opony ten model Schwalbe Ice Spiker

rozmiar: 26x2.1; 2.0-4.5 bar; 50 EPI; 304 kolce; zastosowanie: freeride; cross country oraz turystyka rowerowa; waga: 980g.

uwagi: Ice Spiker jest specjalistyczną oponą MTB przeznaczoną do ekstremalnej, zimowej jazdy na rowerze; 304 supermocne kolce zapewniają maksymalną przyczepność na śniegu i lodzie

Tak pisze producent o tym.Opony mam już 3 rok drogie był według mnie bo 150 zł za opone to duże.Drugi raz takich nie kupie.Do rzeczy.Na lodzie się ślizgają nie aż tak jak zwykłe opony ale jednak.Za to bardzo dobrze trzymają się na ubitym śniegu nie raz mijałem kolesi którzy próbowali łapać równowage ,a ja z tym problemów nie miałem przeszedłęm obok nich jak przecinak :blink: .Kolce szybki się zdzierają na asfalcie i do tego wydają charakterystyczny dzwięk .A to chyba normalne wszak nie sa do tego przeznaczone.Opony w miare dobrze czyszczą się ze śniegu.A co do kwesti kolcy nie mają one zakończenia ostrego tylko płaskie.Wystają jakieś 2 mm nad opone.Do tej pory zaden kolec nie wypadł i raczej nie sa mocno pozdzierane -unikałem jak ognia asfaltu :P .Troche zardzewiały nic poza tym ,opony sa jak nowe..Czy sa dobre -nie mam porównania z innym oponami z kolcami.Ale porównując do zwykłych opon ehh nie ma co porównywac tego to jak Lamborgini kontra fiat 126p :P .Ja osobiście już drugi raz bym ich nie kupił głownie z powodu ceny .Jeśli chcesz moge porobić fotki i wrzucić tu je :P

Napisano

Niw nie wrzucaj, wiem jak Shwalbe wygląda. Chciałem jedynie opini co do samej jazdy. Dzięki wielkie za odpowiedź, fakt drogo jak cholera no i ciężkie ale pewnie coś za coś, chyba się skuszę a do jazdy w terenie n dżał będę autkiem

pozdrawiam

• 2 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...