piter614 Napisano 14 Września 2017 Udostępnij Napisano 14 Września 2017 Mam pytanie odnośnie przedniego hamulca czy powinien hamować tak samo ostro jak tylny? Dziś jeździłem i zauważyłem ze jak z taką samą siłą scisne klamkę od tylnego jak od przedniego tylne koło ani drgnie a przednie jestem w stanie bez problemu upchac (czyli jak by słabo trzymalo) lecz jak klamkę scisne ze znaczącą siłownię kolo stoi nieruchomo Pytanie moje czy tak powinno być? Czy się zapowietrzyly czy raczej podlegają jakiejś regulacji (proszę o nie zjechanie mnie odnośnie mojego pytania) Dzięki za odpowiedź Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 15 Września 2017 Udostępnij Napisano 15 Września 2017 Przedni powinien być nawet mocniejszy niż tylny, bo jest podstawowy, a tylny pomocniczy. Jak klamka nie jest "gumowa" to nie jest zapowietrzony. Może masz zatłuszczoną tarczę i/lub klocki? Hydrauliki się nie reguluje pod względem mocy hamowania - działa albo nie działa i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 15 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2017 Muszę wyczyść i zobaczyć mam spirytus techniczny to będę wiedział czy były brudne Klamka jest twarda nie poddaje nie jest jak to napisałeś gumowata Posprawdzam i dam znać Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ilia Napisano 15 Września 2017 Udostępnij Napisano 15 Września 2017 Jak zmierzyłeś siłę obu hamulców? W czasie jazdy na przednie i tylne koło działają inne siły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 15 Września 2017 Udostępnij Napisano 15 Września 2017 A dotarłeś te hamulce????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 15 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2017 A dotarłeś te hamulce?????Hamulce są dotarte od zeszłego roku użytkowane dużo zjazdów było więc się dotarły (objaw zobaczyłem wczoraj) Jak zmierzyłem siłę hmmm Rower stał na kołach ja stałem z boku ściskając klamkę od tylnego lekko kolo stoi jak wryte Ściskając klamkę przedniego kolo obraca się dopiero po użyciu znaczącej siły(mocne przytrzymanie klamki) koło się zablokuje Dodam że mam drugi rower tam przytrzymując klamke lekko i koło stoi Dlatego mnie to zainteresowało Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka A tak jeszcze spytam płyn używany w tych hamulca to Dot4? https://rowerowy.com/sklep/narzedzia-serwis/plyny-hamulcowe/dot/prod/plyn-hamulcowy-hayes np taki? Czy raczej musi być tej samej firmy co hamulce czyli Avid? Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ilia Napisano 15 Września 2017 Udostępnij Napisano 15 Września 2017 (edytowane) Nie ma znaczenia jakiej marki, byle to był jakiś dobry, ale czy tam ma być dot 4 do do końca nie jestem pewien. Edytowane 15 Września 2017 przez Ilia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 15 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2017 A jeszcze takie pytanko Przed wczoraj chciałem ustawić bliżej klamki do kierownicy są tam takie śrubki którymi się kręci by ustawić odległość klamki Moje pytanie czy to ma może wpływ na późniejszą prace hamulca Dziś jeździłem i trzymając przedni mogę spokojnie jechać Wyczyscilem później tarcze acetonem technicznym przetarłem klocki tez nim Nie wiem jutro jak wstanę po nocce pojadę pojeździć zobaczę czy coś się zmieniło Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 16 Września 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Co by nie pisać po kilka razy ... https://www.forumrowerowe.org/topic/221349-poradnik-hamulce-tarczowe-nie-hamuja-dlaczego/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 16 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Dziękuję za poradnik A co będzie jak zamienię tylne klocki do przodu a przednie do tylu? Czy raczej się tak nie robi Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2208 Napisano 17 Września 2017 Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Możesz, bez problemu jeżeli są tej samej grubości. Jeżeli te z przodu miałeś już trochę zjechane to możliwe, że trzeba będzie rozpychać tłoczki, wkładając grubsze okładziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 17 Września 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Września 2017 A co będzie jak zamienię tylne klocki do przodu a przednie do tylu? Może być różnie Jak chcesz to zamień klocki razem z tarczą. Raz, że od razu zaczną działać jak trzeba, bo są do tej tarczy dotarte, dwa, masz pewność poprawnego działania. W przypadku zamiany samych klocków istnieje możliwość zepsucia tych dobrych, jak by przypadkiem tarcza nie była czysta. No i nie potrzebne docieranie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witboj Napisano 17 Września 2017 Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Odradzam zamianę klocków miejscami - będą się musiały najprawdopodobniej dotrzeć i zajmie to dużo dłużej niż dotarcie nowych. Jeżeli już załóż po prostu nowe klocki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 17 Września 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Jak nie pomiesza prawego i lewego, wsadzi jak były i da tą sama tarcze, nic się nie stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 18 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2017 Zanim poczytałem zmieniłem tył do przodu i przód do tylu objaw taki ze brak i jednego i drugiego Tarcze przed zmianą Wyczyscilem tz odtuscilem Jednak oglądając klocki zauważyłem ze te tylne które dałem do przodu mają z 1.5 mm nie wiecej (czy trzeba już je wymienić ) Te z przodu które dałem do tyły są dużo grubsze przed włożenie rozepchalem tloczki by nie ociera klocek o tarcze Efekt końcowy taki Lewa klamka ściska się duzo więcej niż wcześniej Prawa na odwrót robi się twarda dużo wyżej niż wcześniej Wczoraj dużo jeździłem z pojazdami i hamowałem na przemian raz przednim raz tylnym po pewnym czasie tył zaczol się docierać i zaczol hamować Z przodem tez się polepszyło Dodam jeszcze ze klocki przed założeniem czyścilem spirytusem technicznym (pomyślałem ze jak może się czymś zatuscily to jest to jakiś sposób ) Teraz jeszcze pojeździe i dam znać jak wyszło Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 18 Września 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Września 2017 Robiłeś serwis tym db3? Jak nie, to biegusiem kupić dobry dot 5.1 lub 4.0 i zmienić płyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 18 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2017 Servisu nie robiłem od zakupu (zakup dokonany w grudniu) Czyli wymiana płynu na nowy oraz nowe klocki i powinno być dobrze? Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 19 Września 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Czy pomoże - nie wiem, na pewno spowolni proces degradacji. Hamulec kupiłeś w grudniu ale ile leżał już zalany, ciężko stwierdzić, dlatego przelej go czym prędzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 19 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Dzięki za pomoc Płyn zakupiłem i klocki zamowilem Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 30 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Wszytko działa jak powinno Proszę mi powiedzieć kiedyś w servisie powiedzieli mi ze regulować tloczki o co mogło im chodzić? ?? Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 30 Września 2017 Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Nie wiem. Tłoczkow się nie reguluje. Ich praca ma być równomierna, jeśli nie jest to zacisk wymaga czyszczenia/serwisu/wymiany płynu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 2 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2017 A co sądzicie o klockach z dodatkowym radiatorem jest to waszym zdaniem dobry pomysł czy raczej pić na wodę nikomu nie potrzebny? Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 2 Października 2017 Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Zależy to od tego czy zdarza ci się przegrzać hample. Niby lepiej mieć jak nie mieć, ale skoro piszesz, że dużo zjeżdżasz a klamki nie puchną, tarcze nie zmieniają koloru i ogólny dźwięk przy hamowaniu jest cały czas podobny to różnicy raczej nie poczujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 5 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2017 Jaka była by lepsza alternatywa dla tych db3? Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 16 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Czy jest to normalny objaw ze klamkę hamulca można odchyleń w druga stronę (odkakuje jak się ją delikatnie mówiąc odciagnie od rączki )dodam film po południu (bo z telefonu jakoś nie moge) Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi