Tariqe Napisano 14 Września 2017 Napisano 14 Września 2017 Czy kupując opony o takich rozmiarach mój rower musi spełniać jakieś szczególne warunki żebym mógł je założyć?.Musiałbym mierzyć szerokość felgi, kupić inne dętki czy coś podobnego?. Muszę zmienić opony bo mam jeden najtańszy uniwersalny szajs a druga jest na wykończeniu, i tak po prostu mi się spodobało jak opony są duże i fajnie mruczą podczas jazdy, wiem dziwne Przykładowo chciałbym schwalbe black jack 26x2.25
TheJW Napisano 14 Września 2017 Napisano 14 Września 2017 Szerokość widełek musi pozwalać na zamontowanie szerszych opon. Inaczej albo się nie zmieści (musiałbyś wsadzić naprawdę szeroką oponę), albo nie będzie miejsca na błoto i syf.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 14 Września 2017 Mod Team Napisano 14 Września 2017 Jeśl masz obręcz o szerokości wewnętrznej 19 mm lub większej, to nie będzie problemu - oczywiście pod warunkiem, że w ramie i amortyzatorze lub widelcu będzie wystarczająca ilość miejsca.
Looser Napisano 14 Września 2017 Napisano 14 Września 2017 1. najwazniejsz - sprawdzic czy wejdzie w widelki i widelec2. szerokosc obreczy to sa tabele jak wpisze w wyszukiwarke 3. detki to juz tak z przymruzeniem oka
Mod Team KrissDeValnor Napisano 14 Września 2017 Mod Team Napisano 14 Września 2017 Akurat niektóre tabele są do kitu.
gtb Napisano 14 Września 2017 Napisano 14 Września 2017 Zacznij od sprawdzenia czy rama przyjmie taką oponę w tylnych widełkach , obręcz dobrze żeby miała co najmniej 19mm wewnątrz , dętki również mają określony zakres zastosowania. Wszystko zależy od tego co aktualnie posiadasz no i czy na pewno ci takie potrzebne (do jakiej jazdy) - wygląd to nie wszystko.
LukaszNN Napisano 14 Września 2017 Napisano 14 Września 2017 Obręcz o szerokości zew. 24mm takie opony przyjmuje bez problemu
Mod Team KrissDeValnor Napisano 14 Września 2017 Mod Team Napisano 14 Września 2017 @ gtb Chyba nie doczytałeś - te opony mają za zadanie głośno furczeć i tyle
huskarl Napisano 14 Września 2017 Napisano 14 Września 2017 Jeszcze jedna rzecz o której wszyscy zapominają, czy opona wejdzie koło łańcucha. Wszyscy patrzą na widełki ale może się okazać, że szersza opona, szczególnie lekko oklejona błotem będzie szarpać łańcuch. Zrzuć na najniższy bieg i zobacz ile masz luzu.
TheJW Napisano 14 Września 2017 Napisano 14 Września 2017 Chyba nie doczytałeś - te opony mają za zadanie głośno furczeć i tyle Kiedyś wkładało się po prostu zgniecioną puszkę/plastikową butelkę między oponę a widelec/widełki.
gtb Napisano 14 Września 2017 Napisano 14 Września 2017 te opony mają za zadanie głośno furczeć i tyle Zatem wietrzę tu zastosowanie stricte asfaltowo-lansowe , a potem kolejny temat : "Dlaczego tak szybko znika mi bieżnik".
Mod Team KrissDeValnor Napisano 14 Września 2017 Mod Team Napisano 14 Września 2017 Przecież nie od dziś wiadomo, że po mieście najlepiej się śmiga MTB, a niedługo na ulicach będą same FAT'y
phoe Napisano 14 Września 2017 Napisano 14 Września 2017 Maxxis Mionion 2.8 to jest to po mieście. Wrummm wruummmmm.
huskarl Napisano 14 Września 2017 Napisano 14 Września 2017 Nie słuchaj ich i podążaj za swoim marzeniem. Ja też zmienię jedną oponę na coś z grubszym bieżnikiem, by jedna dawała wysokie tony, niczym bolid F1, a druga dawała basy.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 14 Września 2017 Mod Team Napisano 14 Września 2017 To nie lepiej przywiązać sobie parę puszek z tyłu - hałas będzie większy i jaki efektowny Oczywiście puszki szybko mogłyby paść łupem zbieraczy - wychodzisz ze sklepu, a puszek niet...
Tariqe Napisano 15 Września 2017 Autor Napisano 15 Września 2017 Eeee no, nie mają głośno furczeć i tyle .Częstą jazdą po asfalcie szybciej zajadę bieżnik w takich oponach? (myślę, że tak ale chce się upewnić) A koła mam takie - Double Wall Rims ETRTO 559x19C Alloy 606316
Mod Team KrissDeValnor Napisano 15 Września 2017 Mod Team Napisano 15 Września 2017 Niestety, ale jeżdżąc po mieście na takich oponach po prostu szybciej je zajedziesz - zależy to od przebiegów oraz stopnia twardości gumy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.