jez04 Napisano 13 Września 2017 Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Witam Zakupiłem suport SunRace | BBS08 do starego roweru wagant. Montaż wydaje się być prosty - ot wmontowanie plastikowych tulei z zachowaniem odpowiednich stron suportu przy montażu. Mam jednak pytania: czy tuleje suportu należy lekko wbić, aby je osadzić w ramie roweru? Nie da się bowiem zastosować żadnego przyrządu do montażu gdyż oś suportu na łożyskach musi być montowana razem z tulejami. Przymierzyłem się do tego i jak widzę nawet mocniejsze wepchnięcie ręką wciska owe tuleje na miejsce. I tu rodzi się kolejna moja wątpliwość: czy tuleje powinny być osadzone na jakimś kleju aby się z czasem nie wysunęły z ramy, czy też po prostu należy je osadzić z pewną siłą i to wystarcza. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 13 Września 2017 Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Ja bym zrobił praskę z 2 płaskowników,wywiercona dziura na ośkę,i ściągane na dwie śruby. Jeżeli mufa nie jest wyrąbana,i średnice pasują to bez kleju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jez04 Napisano 13 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2017 A jeśli chciałbym użyć kleju dla pewności to jakiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 13 Września 2017 Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Nic mocnego,chyba,że przy następnej wymianie chcesz walczyć majzlem i szlifierką. Coś pokroju loctite 243 itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jez04 Napisano 13 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Przeglądam własnie strony odnośnie suportu, który zamówiłem. Długość mufy w wagancie to 70mm a suport ma wymiar 68mm. Czy nadaje się więc do tego roweru? Dobrze, że nie zacząłem nic z nim kombinować, przynajmniej będę mógł go zwrócić, jeśli podpowiecie mi, że nie ma możliwości jego montażu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 14 Września 2017 Udostępnij Napisano 14 Września 2017 Coś pokroju loctite 243Jeśli tuleje są plastikowe to Loctite nie zadziała-musi być metal-metal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 14 Września 2017 Udostępnij Napisano 14 Września 2017 Zadziala, tylko trzeba uzyc aktywator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 14 Września 2017 Udostępnij Napisano 14 Września 2017 Z mojego doświadczenia aktywator nie zawsze jest skuteczny. Prawdopodobnie zależy to od rodzaju plastiku. P.S. tak na marginesie, jak policzymy cenę Loctita i aktywatora to wyjdzie prawie równowartość ramy tego Waganta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yatso Napisano 15 Września 2017 Udostępnij Napisano 15 Września 2017 Swojego czasu wymieniałem suport wciskany w swojej starej miejskiej Gazelli. Stary suport wybiłem młotkiem. Próbowałem prać młotkiem w tuleje przez drewno podkładając też drewno pod mufę, ale drewno się poddało a suport nie wszedł ani o milimetr... Posmarowałem mufę suportu leciutko smarem dla poślizgu (najlepiej jakiś silikonowy czy PTFE - nie zniszczy tworzywa) i wciskałem w imadle po troszku łapiąc za każdym razem w innym miejscu na obwodzie tulei i mufy. Wlazło bez problemu w niewielkim imadle. Może i druciarstwo ale nie dało się użyć tutaj szpilki z podkładkami czy czegoś w stylu przyrządu Park Toola do osadzania misek ze względu właśnie na oś w całym pakiecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.