Kristofer37 Napisano 13 Września 2017 Napisano 13 Września 2017 Zauważyłem, że ww. siodełko (model z wycięciem) przesuwa się na prętach tył/przód mniej więcej 0,5 cm, nie wiem czy tak ma być, czy coś jest nie tak i czy ewentualnie można to w jakiś sposób naprawić, zniwelować.
Waza Napisano 13 Września 2017 Napisano 13 Września 2017 Nie powinno tak być. Nałóż między pręty siodełka a jarzemko sztycy pastę do montażu karbonowych części, bardzo dobra jest ta: http://www.syntace.de/index.cfm?pid=3&pk=1346 Ale może być też inna.
Kristofer37 Napisano 13 Września 2017 Autor Napisano 13 Września 2017 Dzięki za odp., ta pasta jakie ma konkretne zadanie w przypadku siodełka ?
huskarl Napisano 13 Września 2017 Napisano 13 Września 2017 Pasta ma za zadanie zwiększenie tarcia między częściami. Ja takiej używam przy montażu sztycy karbonowej w aluminiowej ramie, a także aluminiowej sztycy w aluminiowej ramie. Generalnie są to jakieś mikro kryształki zawieszone w czymś a'la wazelina. Przy montażu części chrzęści jakby był tam piasek. Ten luz 5mm masz cały czas, tzn możesz ręką przesunąć siodełko o taką odległość, czy zauważasz takie przesunięcie dopiero po dłuższej jeździe, czyli że siodełko z czasem pełza? Jeśli możesz je przesuwać od tak sobie, to pewnie jest coś z jarzmem sztycy. Może siodełko ma pręty o średnicy, która nie jest kompatybilna z jarzmem?
Kristofer37 Napisano 14 Września 2017 Autor Napisano 14 Września 2017 Dzięki Kolegom za zainteresowanie tematem, przepraszam, ale jestem pewien, że nie precyzyjnie opisałem miejsce pracy (przesuwania się siodełka). Siodełko nie pracuje (przesuwa) się w uchwycie sztycy, tylko w gniazdach siodełka w które wchodzą pręty, czy w tej sytuacji spełni swoją rolę pasta która polecana jest wyżej. Zdaję sobie sprawę, że pręty które wchodzą w gniazda muszą pracować, ponieważ siodełko "pracuje", ale czy powinno występować charakterystyczne przesuwanie siodełka - wg mnie nie. Jeżeli pasta polecana wyżej nie spełni swojej roli, co ewentualnie proponujecie - jak to zniwelować, podejrzewam, że to nie pierwszy przypadek. W prawdzie nie to siodełko, ale zaznaczam miejsca pracy siodełka na fotce.
Waza Napisano 14 Września 2017 Napisano 14 Września 2017 Rzeczywiście nie zrozumiałem Twojego pierwszego wpisu, chociaż teraz wydaje się oczywisty Między prętami siodła i skorupą nie może być żadnych luzów, to ma być sztywne połączenie, tylko sama skorupa siodełka może ewentualnie trochę pracować dla podniesienia komfortu. Pasta montażowa o której pisałem wyżej nic tu nie poradzi. Być może inny kolega doradzi jakieś druciarstwo, ale ja w takiej sytuacji wyrzucił bym siodło, lub je reklamował jeżeli jest nowe. Oddzielenie się skorupy siodła od prętów w czasie jazdy może mieć naprawdę przykre konsekwencje.
schwinn0 Napisano 14 Września 2017 Napisano 14 Września 2017 Jedyny pomysł jaki przychodzi mi do głowy to zalanie jakimś klejem. Ale z doświdczenia wiem, że na dłuższą metę nie ma to sensu Siodło jest do wywalenia...
Kristofer37 Napisano 14 Października 2017 Autor Napisano 14 Października 2017 Problem rozwiązany, serwis Selle Italia usunął usterkę, cieszę się dalej z siodełka które jest bardzo wygodne.
bbc Napisano 16 Października 2017 Napisano 16 Października 2017 Problem rozwiązany, serwis Selle Italia usunął usterkę, cieszę się dalej z siodełka które jest bardzo wygodne. Zapytam z ciekawości. "Usunął" czyli co? Przykleili siodełko? To takie trochę druciarstwo jak pisał @@schwinn0,
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.