Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z elektrykami będzie jak z fotografią. Dalej można robić zdjęcia analogowo tylko po co? Z czasem wszyscy się na prąd przesiądą, bo będzie szybciej i wygodniej.

Ale czy od tego tak bardzo przybędzie ludzi w górach? Każdy będzie mógł zdobyć szczyt ale przecież teraz też może, tylko że kolejką. A strach w oczach na zjeździe będzie taki sam i żadne wspomaganie tego nie zlikwiduje. Teraz z jazdy eliminuje wiek, a w górach jeżdżą 2 pokolenia. Dzięki elektrykom będą jeździć 3 ale te teoretyczne stada emerytów na e-bikach to właśnie my w przyszłości ;)

Napisano

Nie wiem czemu się upieracie, ze na ebajkach będzie szybciej. Wspomaganie musi być stopniowo zmniejszane wraz ze wzrostem prędkości a przy 25km/h musi zostać odcięte zupełnie. To teraz mi powiedzcie jakim cudem ktoś o słabej nodze ma pojechać szybciej na rowerze o masie 25kg niż na rowerze o masie 10 kg?

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Nie wiem czemu się upieracie, ze na ebajkach będzie szybciej. Wspomaganie musi być stopniowo zmniejszane wraz ze wzrostem prędkości a przy 25km/h musi zostać odcięte zupełnie. To teraz mi powiedzcie jakim cudem ktoś o słabej nodze ma pojechać szybciej na rowerze o masie 25kg niż na rowerze o masie 10 kg?

Bardzo możliwe, że podjazdy 10% wciągasz nosem z prędkością ponad 25km/h ale ja nie ;)

Edit: Jechałem kiedyś za dziewuszka w zwiewnej sukience przez miasto pod wiatr i ona po kilku kilometrach wyglądał jakby wyszła dopiero z domu, a ja upocony jak świnia.

Edytowane przez Jaca911
Napisano

Niektórzy tutaj widzę że ostro polecieli. Nowe szlaki w górach? Po co? No chyba że mówimy o takich miejscówkach jak single w świeradowie, gdzie trasy są ładnie wkomponowane w przyrodę. Bo dla "szutrostrad" nie widzę miejsca w górach, nie widzę też sensu w budowaniu takich szlaków. Żeby ktoś mógł sobie wjechać po gładkiej drodze a potem z niej zjechać? Jakoś nikt nie rzuca hasłem żeby robić ułatwienia dla zwykłych turystów na ośmiotysięczniki. Nie jesteś w stanie wejść/wjechać? Nie wjeżdżasz, proste. Żeby nie było, nie mam nic przeciwko elektrykom, chodzi mi o sytuację budowy specjalnie dla nich tras, jak tu wcześniej padło. Padła też kwestia opanowania takiego roweru - podejrzewam że to będzie problemem już niedługo, a niedoświadczony rowerzysta + elektryk to w górach przepis na katastrofę.

Napisano

@radziuGD  - jw. pod górę będzie szybciej i to znacznie, a po prostej z perspektywy fulla ważącego 15kg i tak nie utrzymam na dłuższą metę prędkości 25km/h. Na dobrą sprawę jedynie w dół będzie wolniej, ale to będą różnice w sekundach.

Napisano

Są 2 rodzaje sprawnych rowerzystów: tacy którzy jeżdżą(będą jeździć) na e-bikach oraz tacy którzy na nich nie jeżdżą(nie będą jeździć).

Nie rozumiem jaki problem mają jedni z drugimi.

:no:

Napisano

Z elektrykami będzie jak z fotografią. Dalej można robić zdjęcia analogowo tylko po co? Z czasem wszyscy się na prąd przesiądą, bo będzie szybciej i wygodniej.

Bez sensu analogia. Aparat jest do robienia zdjęć. Sposób zapisu to tylko kwestia techniczna. Rower jest środkiem transportu, rekreacji, ale służy też utrzymaniu kondycji i rywalizacji sportowej. W tych ostatnich zastosowaniach elektryk nie ma sensu. W transporcie jak się okazuje też, bo wraz z upowszechnieniem samochodów rowery jako środek transportu nie wymarły.

Napisano

Pokaż mi takiego co jak kupi nie odblokuje :P 

Napisano

To teraz mi powiedzcie jakim cudem ktoś o słabej nodze ma pojechać szybciej na rowerze o masie 25kg niż na rowerze o masie 10 kg?

To wyjaśnij mi, dlaczego cała rodzinka 2+2, jadąc na 25kg rowerach MTB zrobiła mnie na podjeździe pod Szczyrbskie Pleso, mimo że jechałem dość żwawo 9kg rowerem szosowym. OK, jestem średniakiem, ale bez przesady :D

Napisano

Jest kilka rodzajów napędu w elwktrykach i nie każdy to tylko wspomaganie i to jeszcze ze stopniowym odcinaniem. Są też zupełnie partyzanckie konstrukcje gdzie napęd elektryczny jest całkowicie odseparowany od mięśni.

Napisano

Bardzo możliwe, że podjazdy 10% wciągasz nosem z prędkością ponad 25km/h ale ja nie ;)

Edit: Jechałem kiedyś za dziewuszka w zwiewnej sukience przez miasto pod wiatr i ona po kilku kilometrach wyglądał jakby wyszła dopiero z domu, a ja upocony jak świnia.

Trzeba było usiąść na koło, nie dość, że widok mógłby być ciekawy a i na energii byś zaoszczędził ;P

@radziuGD  - jw. pod górę będzie szybciej i to znacznie, a po prostej z perspektywy fulla ważącego 15kg i tak nie utrzymam na dłuższą metę prędkości 25km/h. Na dobrą sprawę jedynie w dół będzie wolniej, ale to będą różnice w sekundach.

Panowie, bez jaj, najpierw mówimy o jeździe ebajków miedzy pieszymi po ścieżkach rowerowych a nagle pojawiają się podjazdy 10% i fulle. Pod gore jak ktoś ma słabą nogę to i może pojedzie szybciej ale styra się identycznie jak bez wspomagania, po płaskim, no bez jaj, 25/h to babcie na jubilatach latają.

Napisano

@marcinusz - to kwestia techniczna, które zmieniła cały świat fotografii. Napęd elektryczny to też tylko kwestia techniczna.
Co do rywalizacji sportowej to wiesz, że niektórzy kolarze od dawna mają silniki ;)
W kwestii utrzymania kondycji to przecież dalej trzeba pedałować. A jazda w dół jest nieraz równie męcząca jak jazda do góry. Tylko na ebiku zamiast jechać raz do góry i raz w dół, w tym samym czasie pojadę 2 razy.

Napisano

Świat się zmienia, góry się zmieniają, rowery się zmieniają, my też musimy się zmienić inaczej zgryzota odbierze nam radość z życia. 

No właśnie w tym rzecz, że nic nie musimy. Erowery nie zastąpią tych bez wspomagania. Będą sobie istniały obok. Więc wcale nie trzeba się dostosowywać do ich istnienia. Można swobodnie ignorować ich istnienie.

• Mod Team
Napisano

Temat o ebajkach czyli standard, wojenka. Tymczasem zamykam. Nie usuwam, będę miał oko na najwiekszych krzykaczy, jeśli zaczną się powtarzać w innych lub podobnych to będą urlopy  :icon_mrgreen:

Szacunek...

I.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...