Tomciox Napisano 12 Września 2017 Udostępnij Napisano 12 Września 2017 Zepsułem prawe ramie w mojej korbie XTR FC-M9000. Kupiłem na szybko, co było dostępne, a mianowicie: FC-M9020. Byłem przekonany, że prawe ramiona są wszystkie takie same w tej serii Shimano. Widzę tera jednak, że 9020 jest cieńsze, lżejsze i ma nawet nieco inne wykończenie. Czy w rowerze będzie to ze sobą kompatybilne? Ktoś wie jaka dokładnie różnica dzieli te dwa modele i z czego ona wynika? @CMIK Na zjeździe prawe ramię po prostu objechało po ząbkach wypustu korby właściwej i je zjechało. Nie wiem jakim cudem, wszystko było dokręcone. Jedynie w łożyskach suportu mam już spory luz, ale nie wiem czy one mogły mieć wpływ na taką awarię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 12 Września 2017 Udostępnij Napisano 12 Września 2017 Widzę tera jednak, że 9020 jest cieńsze, lżejsze Lżejsze są M9000 a nie M9020 , dodatkowo te pierwsze mają mniejszy Q-factor , teoretycznie M9020 są sztywniejsze (dlatego tylko te występują jako 3s i boost). Czy w rowerze będzie to ze sobą kompatybilne? Nie będzie to do końca kompatybilne ze względy na Q-factor - różnica między jedną a drugą korba względem osi będzie 5mm co może być (choć pewnie nie dla wszystkich) w jakiś sposób odczuwalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomciox Napisano 13 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Wizualnie 9020 wygląda na lżejszą. Dziś je zważę i napiszę jaka dokładnie jest różnica. Wczoraj szukałem info w necie i chyba faktycznie różnią się parametrem Q-Factor. Ciekawym jednak jest, że pomiary mocy Stages dedykowane do XTR seri 9000 są produkowane w jednych wersjach, kompatybilne z 9000 i 9020 - można więc przypuszczać, że ten Q-Factor mocno odczuwalny nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.