Nazwisko Napisano 10 Września 2017 Napisano 10 Września 2017 Cześć. Wymieniłem w swoim rowerze widelec (na sztywny), koła, hamulce i stery. Uparłem się, że zrobię wszystko sam - zrobiłem sobie prasę do sterów z kawałka gwinta, śrub i podkładek i udało mi się osadzić miski od sterów w ramie bez większych problemów. Niestety jedno z łożysk wsadziłem odwrotnie i generalnie spaskudziłem robotę, bo załatwiłem oba łożyska jeżdżąc na sterach z luzem. Na szczęście obyło się bez ofiar (oprócz łożysk). Kupiłem nowe stery i założyłem je poprawnie, ale nie jestem w stanie skręcić śruby w taki sposób, żeby widelec przestał się kręcić - próbowałem siłowo ale załatwiłem w ten sposób tą blaszkę, która opiera się o podkładki. Aktualnie stery skręcone są dość mocno, widelec się obraca tak jak powinien, ale przy zaciągniętym lekko hamulcu przednim słyszę kołotanie ale nie czuję żadnego luzu w sterach, po zaciągnięciu hamulca mocno kołotanie ustaje (na dole link do wideo). Hamulce to mechaniczne tarczówki avid bb5 używane z klamkomanetkami acera m360, stery to półzintegrowane maszynówki mosso. Wcześniej miałem hamulce v-brake, amor sprężynowy SR suntour i stery półzintegrowane na wiankach. Rower w obecnym stanie jeździ normalnie ale czuję się niepewnie.
Gość Napisano 10 Września 2017 Napisano 10 Września 2017 Być może ruszają Ci się klocki w zacisku hamulcowym.
Piter233 Napisano 10 Września 2017 Napisano 10 Września 2017 Jak trzeszczy to też koło się rusza - też bym stawiał na coś z zaciskiem. Albo za słabo zaciskasz, przez co tarcza się rusza.
Nazwisko Napisano 10 Września 2017 Autor Napisano 10 Września 2017 Koło jest zaciśnięte mocno. Czy na ruszające się klocki jest jakaś rada?
LukaszNN Napisano 10 Września 2017 Napisano 10 Września 2017 Sprawdź jeszcze,czy tarcza jest dobrze dokręcona
marcin_ostrów Napisano 10 Września 2017 Napisano 10 Września 2017 Podnieś rower jedną ręką, drugą złap za wideł od dołu przy główce ramy i wtedy poruszaj.
Nazwisko Napisano 10 Września 2017 Autor Napisano 10 Września 2017 Nic się nie rusza po podniesieniu roweru. Jak zacisnę klamkę przy jednoczesnym skręcie kierownicy pod kątem 90 stopni, klekotanie zanika - czyli rzeczywiście coś musi nie grać z hamulcem albo zaciskami koła.
yatso Napisano 15 Września 2017 Napisano 15 Września 2017 W większości zacisków hamulca tarczowego klocki mają lekki luz, po skręceniu kierownicy o 90 stopni i ruszaniu rowerem przód tył z zaciśniętym hamulcem nie powinno być luzu. Jeśli jest to za luźne stery.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.