Skocz do zawartości

[klucz do nypli] problem z doborem rozmiaru

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, zrobiło mi się kilka luźnych szprych i chciałem zaopatrzyć się w klucz. No i tu jest problem, bo nie wiem jaki klucz wybrać. Noniusz suwmiarki pokazuje wynik w zakresie 3,1- 3,2, to znaczy najbardziej zgrywa się kreska odpowiadająca 0,1 i 0,2 części milimetra, a kreski pośrednie już nie pasują do siebie. Pasuje tam bardziej 3,1. Czyli mam rozmiar pomiędzy 3,1 a 3,2. Najciekawszy klucz, jaki znalazłem, to czarny ParkTool 
http://allegro.pl/klucz-do-centrowania-kol-do-nypli-park-tool-sw-0-i6513248909.html
Jeśli użyję takiego do nypla 3,1 to go zaokrąglę? A nyple mam stalowe.
Koła mam o takie: http://allegro.pl/kola-27-5-kpl-maszynowe-disc-novatec-rodi-2-kol-i6764105274.html?snapshot=MjAxNy0wNS0wNFQxNzozMjowMi45MTdaO2J1eWVyOzczYzBkYTQ1YjZjMDc0NGY2ZjgyNmVjMTgyMWJhNjgxMDY0ZDlmMTU4NGI3YWVkMzJkMGFiNGE0NzlhZmEwNDQ%3D

Napisano

Ale po co mi takie coś uniwersalne? Najmniejszy rozmiar w tym uniwersalnym, to 3,2, a u mnie rozmiar nypla to gdzieś 3,13. Cena Park Toola nie jest najmniejsza, ale ten klucz wygląda porządnie i mi się wydaje, że cena może być też uzasadniona lepszym materiałem.

Napisano

Podałem przykładowo, pewnie są podobne w innych rozmiarach.

Nie wydaje mi się żeby materiał miał znaczenie ( przecież nie używa się dużo siły), natomiast słyszałem że do nypli aluminiowych powinno się używać klucza który obejmuje nypel z 4 stron, a więc obydwa się kwalifikują.

Napisano

Nie słyszałem o nyplach 3,1 ani o kluczu do takich nypli. Albo masz chińskie badziewie  i nie trzymają rozmiaru albo coś z pomiarami Ci nie wyszło. Musisz kupić 3,2 - i tak nie masz wyboru.

Napisano

Błąd pomiarowy odpada, chińskie nyple- być może. Ale skoro to takie zdziwienie wzbudza, to się zastanawiam czy przypadkiem to nie wina suwmiarki, bo kupiłem ją chyba za 20 zł w markecie budowlanym. Z tych dwóch kluczy powyższych wolałbym Park Toola, bo wygląda na taki, którego się łatwiej używa. Dobry on jest?

Napisano

U mnie w serwisie taki mają a kół składają kilka kompletów w tygodniu, więc chyba dobry

Napisano

Sprawdziłem kilka pozostałych nypli i na niektórych jest bliżej 3,2, czyli może będzie ok. Kurde gdyby oni pisali z czego te klucze są... Ma ktoś może jakieś dane? W sumie to jest  bzdura, jakbym poszedł do rowerowego, to bym po prostu wziął pierwszy lepszy ładny 3,2. Ale dzięki takiemu dobrodziejstwu, jakim jest internet, mogę sprawdzić nawet taką bzdurę jak materiał klucza do nypli... Więc czemu z tego nie skorzystać? :D

Napisano

Podałem przykładowo, pewnie są podobne w innych rozmiarach.

Nie wydaje mi się żeby materiał miał znaczenie ( przecież nie używa się dużo siły), natomiast słyszałem że do nypli aluminiowych powinno się używać klucza który obejmuje nypel z 4 stron, a więc obydwa się kwalifikują.

Nie kwalifikuja sie!

PK SW0 jest zwyklym trzystronnym kluczem. Jesli mowa o tym samym rozmiarze, to SW20 i SW40 sa czterostronnymi kluczami.

Te klucze sa hartowane i wykonane precyzyjnie.

Ja uzywam SW20 i w porownaniu do tanich 3- stronnych opcji, przyjemniej sie takim kluczem kreci.

Napisano

SW-40 to kiepski model z tego względu, że z racji swojej konstrukcji po nałożeniu go na nypel dotyka górną częścią do szprychy, przez co nypel łapie pod kątem. Niektórzy profesjonaliści odcinają winylową osłonkę po to, aby zminimalizować ten efekt. Ciężko nim operować przy dużych naciągach szprych z racji tego, że jest za lekki i niewygodny. 

Znacznie lepszy byłby klucz DT Swiss czy wyższe, w pełni stalowe wersje Park Tool'a, to zupełnie inna jakość pracy. Warto też zauważyć, że jak delikatnie obrobisz nypel (a dokładniej mówiąc przy dużym nacisku wybrzuszy się) to klucza łapiącego z czterech stron nie użyjesz i do tego właśnie są wersje 3-stronne lub nastawne.

Napisano

SW-40 to kiepski model z tego względu, że z racji swojej konstrukcji po nałożeniu go na nypel dotyka górną częścią do szprychy, przez co nypel łapie pod kątem. Niektórzy profesjonaliści odcinają winylową osłonkę po to, aby zminimalizować ten efekt. Ciężko nim operować przy dużych naciągach szprych z racji tego, że jest za lekki i niewygodny. 

Znacznie lepszy byłby klucz DT Swiss czy wyższe, w pełni stalowe wersje Park Tool'a, to zupełnie inna jakość pracy. Warto też zauważyć, że jak delikatnie obrobisz nypel (a dokładniej mówiąc przy dużym nacisku wybrzuszy się) to klucza łapiącego z czterech stron nie użyjesz i do tego właśnie są wersje 3-stronne lub nastawne.

Klucz dotarł i nie zauważyłem problemu z założeniem go na nypel. Nawet w skrajnych sytuacjach. Kiedy na przykład szprycha jest pochylona w lewo względem nypla, a sam nypel jest ustawiony tak, że jego bok jest równo pod szprychą i nie jest przekręcony, po założeniu klucza w taki sposób w jaki powinien się opierać, nie opiera się. Ten klucz jest wygięty tak, że jest tam jeszcze w jego pałąku miejsce na szprychę i nie trzeba tej otuliny odcinać. 

A co do samego rozmiaru, to dobrze pasuje. Nawet bardzo. Czyli po prostu suwmiarkę mam lipną... 

Napisano

Klucz dotarł i nie zauważyłem problemu z założeniem go na nypel. 

Bo nie ma problemu z założeniem go na nypel. Z czym jest problem napisałem jasno wyżej. 

To klucz do domowego użytku, do profesjonalnego Park Tool robi inne - nie mają problemów przeze mnie opisanych bo i budowa jest inna. 

Czasami lepiej nie wchodzić w zbytnie szczegóły bo w przypadku początkującego użytkownika nie ma to sensu - mój błąd. 

Klucz łapie nypel z czterech stron, działa - czego chcieć więcej. Powodzenia w pracy przy kołach :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...