Skocz do zawartości

[Kaseta] wymiana 12-28 na 11-32 10s

szymku

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Chciałem wymienić w szosie kasetę. Założona Tiagra HG-500 12-28, kupiłem więc Tiagrę HG-500 11-32, podobnie 10s. Ta sama grupa, ten sam typ. Ściągam starą kasetę, zakładam nową i pojawia się zgrzyt - po dokręceniu  wciąż jest luz na większej części kasety. Wygląda to tak, jakby nowa kaseta (11-32) była węższa o 1 mm. Niby niewiele, a robi różnicę. I co teraz? Czegoś producent mógł nie dać?

Wstępnie wymyśliłem jakąś podkładkę od strony wewnętrznej (przed nałożeniem kasety), tyle że boję się że szybko ją może sprasować.

Jakieś sugestie?

Szymon

http://si.shimano.co...00-10-3861A.pdf   Przyjrzyj się rysunkowi. Kaseta 12-28 ma inną nakrętkę niż 11-32. Zakładam że przy montażu wykorzystałeś starą nakrętkę, albo koronkę 12T zamiast 11T.

Starannie dokonałem podmiany ;).

Stara kaseta ma większą nakrętkę, i średnica większa (12T). Nowa kaseta 11-32 mam mniejszą, i nie da się pomylić ;)

Sz

Może masz bębenek od 11 i ze starą kaseta zeszła podkładka?

Hmm, trudno ocenić - nie zaprzeczam, przy czym nic przy ściąganiu nie zauważyłem by spadło.

Ewentualnie jak ów podkładka mogłaby wyglądać? Piasta Novateca.

Sz.

Jedyna podkładka jak była to ta oznaczona nr 10:

http://si.shimano.com/pdfs/ev/EV-CS-HG500-10-3861A.pdf

Przy czym jest ona konieczna do kasety 12-28 ponieważ jest założona pomiędzy stałą częścią kasety (tarcze 10-4) a luźnymi tarczami (3-1). Przy ściąganiu 12-28 była założona właśnie pomiędzy tymi tarczami, w kasecie 11-32 nie da się jej włożyć pomiędzy tarcze, ponieważ luźne tarcze mają już firmowo odpowiednie dystansy (widać to na w/w specyfikacji).

Sz.

jak masz bębenek 11 rzędowy a kasetę 10 rzędową to przy największej zębatce ale od strony szprych jest podkładka, z pewnością ją zdjąłeś przypadkowo przy ściąganiu kasety a nową założyłeś już bez, zrobiłem kiedyś dokładnie tak samo i też miałem luzy :)

W każdym rowerowym taką podkładką dostaniesz albo szukaj tej zguby.

jak masz bębenek 11 rzędowy a kasetę 10 rzędową to przy największej zębatce ale od strony szprych jest podkładka, z pewnością ją zdjąłeś przypadkowo przy ściąganiu kasety a nową założyłeś już bez, zrobiłem kiedyś dokładnie tak samo i też miałem luzy W każdym rowerowym taką podkładką dostaniesz albo szukaj tej zguby.

Nie posądzałbym Rometa o kasetę 11s, gdy założona była 10s ale sprawdzę to, czy aby na pewno nic nigdzie się nie poturlało.

Przy czym jak pisałem na początku, zdejmowana kaseta to też 10s, i gdy ją ponownie zakładam - wszystko dobrze się skręca (dziś nawet kilka km przejechałem).

Sz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...