Muzz Napisano 7 Września 2017 Napisano 7 Września 2017 Mój Maxxis Minion DHF przegrał pojedynek ze sporym kawałkiem szkła czego skutkiem jest dziura. O ile dętkę sobie załatam to z oponą mam problem - jak to załatać? Szrama na 5mm, ale siateczka (to jest to EXO Protection? nie jestem pewny czy to jest po całości opony czy tylko na bokach) nie jest przebita - jedynie czubek szkła przeszedł przez nią w dętkę. Nakleić łatkę od środka? Czy taka do dętki wystarczy (bo w zasadzie siatka trzyma chyba całość w kupie)? Myślę, że gumę wystarczy delikatnie zmatowić, przejechać benzynką i skleić... ale czym? Klej do łatek, cyjanoakryl czy inny wynalazek?
Ilia Napisano 7 Września 2017 Napisano 7 Września 2017 Ja kiedyś takie coś załatałem łatką do opon (nie do dętek) rolniczych i było dobrze.
lucass3 Napisano 7 Września 2017 Napisano 7 Września 2017 Ja kleiłem u wulkanizatora, łatka od spodu za 10zł. Z wierzchu zalałem jeszcze kropelką i elegancko się trzymało.
Ilia Napisano 7 Września 2017 Napisano 7 Września 2017 Łatka od strony bieżnika? A kropelkę po co dawałeś? Po za tym ten klej to cyjanopan, po czasie się raczej pokruszy i zwietrzeje, lepiej chyba jak byś dał silikon?
phoe Napisano 7 Września 2017 Napisano 7 Września 2017 Łata od spodu(najlepije do opon, a nie dętek, bo są twardsze i grubsze - TipTop ma takie za 1zł - kupisz w sklepie motoryzacyjnym lub rolniczym), a dziurę zalej klejem do łat, np tym TipTopa on rozpuszcza gumę i się to lekko zejdzie do siebie. Co do EXO, EXO to jest akurat dodatkowa ochrona boku opony.
lucass3 Napisano 7 Września 2017 Napisano 7 Września 2017 Łatka od strony bieżnika? A kropelkę po co dawałeś? Po za tym ten klej to cyjanopan, po czasie się raczej pokruszy i zwietrzeje, lepiej chyba jak byś dał silikon? Od strony wewnętrznej. Po napompowaniu opony, na zewnątrz oczywiście zostaje wgłębienie więc postanowiłem je uzupełnić i zalałem kropelką. Z ~2k km zrobiłem i nic się nie działo z tym. Zobaczę jutro z ciekawości bo już nie pamiętam czy ten klej jeszcze jest na oponie ale wydaje mi się, że tak jak ostaniu zmieniałem opony na nowe.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.