AdaskoKross Napisano 7 Września 2017 Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Siemano. Mój slx 662 jest upośledzony przy biegach 9-8 ponieważ sprężyna jest tak wyciągnięta ,że po napięciu linki napina się nie przerzutka,a jedynie sprężyna która dopiero przy następnym wrzuceniu biegu wbija go. Slx nie jest w stanie opłakanym. Jedynie ta sprężyna upośledza cały układ zmiany biegów. Może da się co podłożyć napiąć, zagiąć i ktoś już miałtakowy problem. Puki co proszę was o pomoc w rozważeniu zmiany przerzuty- bo przecież tak czy inaczej slx już niedługo powita rower dziewuchy. Przerzuciłem się na FR/DH tak więc pojawia się ograniczony budżet na ''aparat'' z pewnego przekonania '' przecież i tak dostanie w dupe czy będzie za XX zł czy za XXX zł'' Ale też wymagam tego aby każdy bieg wchodził bez większego mulenia i żeby w ogóle wchodził... Mam trzech/czterech kandydatów dodam też ,że wszystko pracować będzie jeno z napinaczem. 1.Najtańszy następca to SHIMANO SORA GS. Pytanie czy jest sens jej kupna i montażu oraz czy nie złapie zbyt szybko luzów. 2. Drugi aparacik to kolejny slx 662 GS- Czyli zamienię Ciebie na nowy model. 3. Tutaj wybór jest o klasę wyżej bo zastanowienie pojawiło się nad XT RD-M770 czy tam 771 GS- A tutaj zamienię ciebie na lepszy model. 4. W tym miejscu mała kontrowersja konwersja bo shimano ZEE. Doskonale wiem , że jest on pod 10. Ale może dałoby go wyregulować z pominięciem np pierwszego biegu ? Zresztą jest na przecenie za 200 zł to nie tak wiele. Co wy na to. PS Kontrowersyjny to jest tu poziom Twojego użycia polszczyzny Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 7 Września 2017 Udostępnij Napisano 7 Września 2017 W tym miejscu mała kontrowersja bo shimano ZEE. Doskonale wiem , że jest on pod 10. Ale może dałoby go wyregulować z pominięciem np pierwszego biegu ? Zresztą jest na przecenie za 200 zł to nie tak wiele. toto pracuje w systemie dynasys- musisz zmienić manetkę i kasetę. Inaczej będzie rzeźba....... chyba że założysz coś od srama (manetka 9s) to zabangla na starej kasecie 9-kowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
derwisz Napisano 7 Września 2017 Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Do ostrzejszych zastosowań odpuściłbym przerzutki o klasycznej konstrukcji i skupił się na modelach shadow, zdecydowanie lepiej trzymają one łańcuch w ryzach ze względu na brak jednego z punktów obrotu.Poszukałbym na twoim miejscu przerzutki z grupy saint 9rz. Budżet zostanie nadszarpnięty, ale jest duża szansa że pacerna konstrukcja przerzutki pozwoli na dłuższe cieszenie się jej prawidłowym działaniem i, w konsekwencji, oszczędność w dłuższej perspektywie.Z pewnością ułatwieniem, które przerzutki nie wybierzesz, będzie wspomniany napinacz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 7 Września 2017 Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Ja bym brał XT M770, świetna przerzutka, mam w fullu i sprężyna + Shadow działają tak dobrze że łańcuch prawie nie obija się o ramę. Zmiana biegów też bez problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdaskoKross Napisano 7 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Saint. Ło Panie. Nie bez powodu aparaty do 220 zł dałem. Zresztą saint to też zamiana całości na 10. W sumie chętnie bym to zrobił ale wpakowałem w wyczesane koło na tył ładną kwotę i zostaję przy 9 zwłaszcza ,że mam jeszcze 2 łańcuchy C9 do użytku... Myślę ,że wybór będzie pomiędzy. Nie 771 bo ona bez shadow. Wybór mam pomiędzy(oba shadow) XT 772 bo ma shadow albo tego samego slx'a. Ale wiecie co Pany ? Chyba kupię drugiego slx'a no chyba , że ktoś przekona mnie do 772 jeśli jest sens pakowania jej do fr/dh NOWE WIADOMOŚCI. Nie mogę znaleźć nigdzie SLX'a 662 czyżby został wycofany ? PS Do śmieszka który mnie poprawił... Chciałem użyć tego co użyłem bo KONTROWERSYJNE jest zakładanie przerzutki 10-cio biegowej do 9-cio biegowego napędu i zrodziło się pytanie i bla bla ale spoko dla Ciebie może też być KONWERSJA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 7 Września 2017 Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Zee nie ma sprzęgła, z x10 jak już to SLX(675) lub XT(786), a jak masz wymieniać również manetkę to ja bym przeszedł na SRAM'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 7 Września 2017 Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Która zee nie ma sprzęgła? M640 ma na pewno. Na wyprzedażach do nabycia od 140zł. Do tego niestety kaseta i manetka to kolejne 2 stówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 7 Września 2017 Udostępnij Napisano 7 Września 2017 A nie Zee ma, to nie wiem co mi się ubzdurało że nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdaskoKross Napisano 8 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2017 Pany ja mam manetka deore 9 i slx'a 662 wycofano chyba na miejsce Alivio 2015. Zdecydowałem się na XT 772GS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.