afly Napisano 5 Września 2017 Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Witajcie koledzy, (po bardzo długiej przerwie). Biorę się za odchudzenie roweru mojej kobiety. Przyszedł w dniu wczorajszym nowy sztywny widelec z tego linku https://velo.pl/czesci/widelce/accent/widelec-mtb-29 . Przyciąłem sterówkę, przełożyłem dolną bieżnię sterów. Mocuje na finał przedni zacisk hamulca. I teraz sam nie wiem, może mnie przez ostatnie dwa lata ominęła jakaś wiedza z zakresu standardów mocowań, ale ni hu hu nie chce pasować. Hamulec mechaniczny Tektro IO - docelowo do mocowania PM przy widelcu, standardowo tarcza 160mm. Proszę o jakieś sugestie. https://imgur.com/IGuZIEH https://imgur.com/zEKtUgf https://imgur.com/7Bp6YXE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Września 2017 Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Dziwna sprawa. Mam ten widelec i wszystko pasuje idealnie. Ten Twój zacisk jest jakiś dziwny. Jaki widelec miałeś wcześniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 5 Września 2017 Udostępnij Napisano 5 Września 2017 załóż podkładki..... czasem trza pokombinować. Może takie z pod vb tak jak ma sram w swoich hamulcach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 5 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Dziwna sprawa. Mam ten widelec i wszystko pasuje idealnie. Ten Twój zacisk jest jakiś dziwny. Jaki widelec miałeś wcześniej? Wcześniej widelec z mocowanie IS (SR Suntour XCT). Podkładki rozumiem w przypadku Avida, ale innych hamulców? Dając podkładki muszę też zwiększyć długość śrub mocujących. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pidzej Napisano 5 Września 2017 Udostępnij Napisano 5 Września 2017 TTTM (ten typ tak ma). W pierwszym MTB miałem ten hampel i miał on specjalny adapter - bardzo "głęboki" i z dodatkowym wycięciem na wystające dzyndzle od klocków. Jako że to jest 10 hamulec dokupienie go może być niemożliwe. Pozostaje kupno długich śrub (o podwyższonej klasie wytrzymałości) i stosu podkładek a jeśli to nie pomoże (klocki będą chwytały tarczę zbyt małą powierzchnią) to jakiegoś innego adaptera który przypasuje i tarczy 180mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 5 Września 2017 Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Załóż normalny hamulec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poochaty Napisano 5 Września 2017 Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Jak wyżej. Podkładki. Podobny problem miałem tylko przy szosie z tarczami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pidzej Napisano 5 Września 2017 Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Załóż normalny hamulec. Tektro IO to jest normalny hamulec. Ten o którym pisałem ma nalatane kilkadziesiąt kkm i śmiga w rowerze brata Chciałbym zobaczyć co zostanie z hydrauliki Shimano za 10lat i kilkadziesiąt kkm (pewnie będzie przetopiona na drzwi od lodówki). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 5 Września 2017 Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Może i jest normalnym hamulcem. Miałem go używanego i zachwycający nie był - działać działał, ale mocą nie grzeszył. Potem kupiłem avid bb5 - spędziłem kilka ładnych godzin na dopasowywaniu go do widelca bo nawet na oryginalnym adapterze nie łapał całej tarczy, a i tak efekt jest niestety mierny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HerrMann Napisano 10 Października 2017 Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Moim zdaniem w twoim przypadku sprawdzi się rozwiązanie postmount (może jest jakaś dedykowana podkładka) i wymiana tarczy hamulcowej na 18. Oddalenie od osi obrotu da jeszcze jeden plus. Zacisk hamulca oddali się od linii szprych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.