Ewka512 Napisano 5 Września 2017 Napisano 5 Września 2017 Cześć. Jak w temacie chciałabym kupić sobie rower, tylko zupełnie się na tym nie znam Najpierw trochę o sobie Do tej pory jeździłam na Mbike Nicole, taki tam miejski rower dla kobiet ( rama 19, koła 26 ). Jeżdżę średnio 4-6 razy w miesiącu ( ale może się to zmieni ) tak do 20 km jednorazowo. Poruszam się zarówno asfaltem jak i ścieżkami leśnymi. Mój poprzedni rower nie nadawał się na takie tereny i miał tylko 6 przerzutek więc go sprzedałam i szukam czegoś nowego. Szukam roweru do 2000 zł. Mam pewne typy i proszę o pomoc, czy któryś z nich jest godny uwagi, a może jeszcze coś mi polecicie. 1. Kross Lea R4 2017 2. Specialized Jett Sport 29 3. Lazaro Integral V3 Lady 4. Lazaro Elitary V3 Lady
kipcior Napisano 5 Września 2017 Napisano 5 Września 2017 A może standardowo najciekawszy rower w tej cenie?https://www.decathlon.pl/rower-mtb-rockrider-540-275-id_8350455.html
lederfox34 Napisano 5 Września 2017 Napisano 5 Września 2017 Jeżdżę średnio 4-6 razy w miesiącu ( ale może się to zmieni ) tak do 20 km jednorazowo. Poruszam się zarówno asfaltem jak i ścieżkami leśnymi. czyli właściwie to szukasz czegos z pogranicza crossa? czy mtb zamierzasz jezdzić? chodzi o ciuchy pozycję itd.
lederfox34 Napisano 5 Września 2017 Napisano 5 Września 2017 A może standardowo najciekawszy rower w tej cenie? https://www.decathlon.pl/rower-mtb-rockrider-540-275-id_8350455.html no to właściwie w temacie nowości jedyna sensowna opcja:) inne mają albo atrapy amortyzatora albo ważą jak czołgi. Plus dla Deca ze bez problemu dobierzesz rozmiar.
Ewka512 Napisano 5 Września 2017 Autor Napisano 5 Września 2017 a ten specialized czemu odpada w rankingu? koleś z salonu mi go zachwalał
Quell Napisano 5 Września 2017 Napisano 5 Września 2017 a ten specialized czemu odpada w rankingu? Bo ma fatalny osprzęt za tą cenę.
lederfox34 Napisano 5 Września 2017 Napisano 5 Września 2017 Specialized Jett Sport 29 bo, kiepski amortyzator, 8 biegów, kiepskie hamulce b'twin ma xcr co jest w tej klasie juz porządnym amortyzatorem a nie udawaczem:) 9 biegów więc nowocześniej, hamulce działają i są całkiem fajne. Rower jest szybko skrętny i powiem że bardzo wygodny. Jezdzi się z przyjemnością. Lazaro Integral V3 Lady 4. Lazaro Elitary V3 Lady to są rowery typu cross dlatego pytałam czego chcesz, wrzucilas tak jakby poplątanie. Lea to tragedia więc nie komentuje. Jak ktoś nie ma co z $ zrobić to moze kupić dla moze ładnej ramy. To już Cube robi ciekawsze. takie oferty jesli może byc używka są też dobre. https://www.olx.pl/oferta/rower-radon-zr-lady-6-0-17-2016-CID767-IDmhjSU.html#d369f64645 dość ciekawy osprzęt i można ponegocjować.
kipcior Napisano 5 Września 2017 Napisano 5 Września 2017 bo płacisz 500 zł więcej za naklejkę Specialized, a dostajesz gorszy rower.
Ewka512 Napisano 5 Września 2017 Autor Napisano 5 Września 2017 A co mi powiecie o rowerach Lazaro? Bo mój mąż naciska na Lazaro No właśnie co do Lazaro to nie wiem czy na leśne wyprawy i trudniejsze tereny będzie dobry
lederfox34 Napisano 5 Września 2017 Napisano 5 Września 2017 nie. Bo to typ roweru Cross tak jak napisałam. Raczej spokojne wycieczki po parkach i delikatnych lesnych ścieżkach, bez piasku kamieni itd. Raczej delikatne szutry niż 'leśne wyprawy'.
kipcior Napisano 5 Września 2017 Napisano 5 Września 2017 Pomijając, że to inny typ roweru w Lazaro dostaniesz troszeczkę lepszy osprzęt (przerzutki, manetki, itp) ale kosztem amortyzatora. A to nie jest dobry interes tym bardziej, że XCR z Deca też cudem świata nie będzie i branie czegoś jeszcze gorszego w tej samej kwocie nie ma sensu.
phoe Napisano 5 Września 2017 Napisano 5 Września 2017 inne mają albo atrapy amortyzatoraXCR nazywasz amortyzatorem? Przecież tam jest zwykła sprężyna bez tłumika... inne mają albo atrapy amortyzatora albo ważą jak czołgi.Waga innych rowerów jest również porównywalna. Plus dla Deca ze bez problemu dobierzesz rozmiar.W szczególności że jest tylko "L" dostępny. Już lepiej: https://www.liv-cycling.com/pl/tempt-4-2017 10% rabatu się na neigo dostanie.
kipcior Napisano 5 Września 2017 Napisano 5 Września 2017 @phoeRozmiary S i M są na miejscu w sklepie w Rumii. A skoro Ewka512 jest z Trójmiasta to ma raczej niedaleko.XCR jest zły? A w czym to totalne badziewie na XCT jest lepsze? Przecież to poziom Krossa Lea.
kipcior Napisano 5 Września 2017 Napisano 5 Września 2017 XCR miał tłumik ale nie wiem czy w każdej wersji i od którego roku. O szczegóły budowy pytaj Activii. Poza niższą wagą XCR po prostu jakoś tam działa, a przy XCT trzeba utrzymywać własną wagę w okolicach 100kg żeby się uginał
phoe Napisano 5 Września 2017 Napisano 5 Września 2017 XCT HLO też ma teoretycznie, bo ma blokadę, ale bądźmy szczerzy, to zwykły uginacz, a nie amortyzator... ... a XCR zrobiony jako OEM dla Deca z takim kupowanym osobno ma niewiele wspólnego. No i Liv ma ramę damską, a ten z Deca nie.
Ewka512 Napisano 5 Września 2017 Autor Napisano 5 Września 2017 Generalnie ciężka sprawa z kupnem roweru A biorąc pod uwagę np tego B'twina to jaki rozmiar dla mnie byłby dobry? Mam 175 cm Dorzucać kasy to już nie mogę.Myślę, że jak na moją jazdę to 2000 zł starczy na rower Poza tym kupno to jedna sprawa a przechowywanie roweru to druga Zbyt drogiego bym się bała trzymać w piwnicy.
phoe Napisano 5 Września 2017 Napisano 5 Września 2017 M, może L, trzeba by było przymierzyć M i L, i zobaczyć na którym jest Ci lepiej.
lederfox34 Napisano 6 Września 2017 Napisano 6 Września 2017 xcr jest najwyżej uplasowanym z typów budzetowych. Zdecydowanie lepiej dział niż klasę niższe xcm czy xct. Mam też 175cm i jezdziłam na M.
bbc Napisano 6 Września 2017 Napisano 6 Września 2017 nie. Bo to typ roweru Cross tak jak napisałam. Raczej spokojne wycieczki po parkach i delikatnych lesnych ścieżkach, bez piasku kamieni itd. Raczej delikatne szutry niż 'leśne wyprawy'. Przestań opowiadać takie farmazony. Za chwilę zaczniecie opowiadać, że cross'em to nawet pod krawężnik się nie podjedzie i trzeba mtb. Na cross'ie przejeżdżam maratony mtb (bez parcia na wynik, ale rower daje radę). "Delikatne szutry"? Dobrze, że nie wiedziałem o tym wcześniej i od dawna jeżdżę po lasach. Jedynym ograniczeniem są wąskie opony (i w związku z tym piasek i błoto). Poruszam się zarówno asfaltem jak i ścieżkami leśnymi. I w związku z tym Twój mąż ma rację, cross będzie lepszym wyborem (czyli wspomniane Lazaro).
lederfox34 Napisano 6 Września 2017 Napisano 6 Września 2017 też miałam crossa i też jezdziłam trasy z maratonów, ale na tych nigdy bym się na to nie ośmieliła. Do autorki tematu; http://www.rowerzysta.pl/rower-crossowy-romet-orkan-4-m-silver-2016-19cali-srebrny-24155.html?fee=4&fep=22057&gclid=Cj0KCQjwub7NBRDJARIsAP7wlT_e8eVAvOUsHbIA4Ct5tbSjBe3XtyGWkErAiGRDF1RAu3JlwXmkaAojJEALw_wcB jesli mimo chęci wyrażonej kupnem mtb w postach wcześniej ktoś się uprze na cross to polecam Orkana. Amortyzator na + w stosunku do Lazarro grupa nowego Alivio (4000T a nie misz masz z Acerą i starszą m4000 z bodajże 2014 roku) lub ponegocjować http://allegro.pl/rower-crossowy-romet-orkan-5-d-2016-promocja-i6373510520.html?reco_id=59816124-92d5-11e7-8563-246e964e2830&ars_rule_id=201 tu macie już grupę prawie pełną Deore i 10 biegów w nowszej odsłonie, powinien posłużyć na lata.
wkg Napisano 6 Września 2017 Napisano 6 Września 2017 Jedynym ograniczeniem są wąskie opony (i w związku z tym piasek i błoto). Ano włąśnie : ) Czyli jednak: Raczej spokojne wycieczki po parkach i delikatnych lesnych ścieżkach, bez piasku kamieni itd. Raczej delikatne szutry niż 'leśne wyprawy'. Na leśnych wyprawach często wpadasz w błoto i piasek po osie, szczególnie - jeżeli jeździsz z mapą a nie po znanych terenach. Szczególnie, że Chcę mtb Inną sprawą jest, czy faktycznie @Ewka512 takie wyprawy chce jedzić. Bo na w miarę ubite cross jest jak najbardziej OK. Faktem jest, że różnice między mtb o relaksacyjnej geometrii a crossem są głównie takie, że do crossa nie założysz opon mtb a do mtb opony z crossa - jak najbardziej : ) Jeżeli jednak cross to forum zgodnie poleca http://allegro.pl/rower-romet-orkan-5-d-wyprzedaz-i6896410490.html Po negocjacjach powinno być bardzo blisko budżetu. Co do kradzieży z piwnicy - przerąbane. Jeżeli to własna, oddzielna komórka lokatorska zamykana to taką kradzież obejmuje większość ubezpieczeń mieszkania lub domu (ale trzeba sprawdzić w OWU). Można też rower ubezpieczy od kradzieży ale to dodatkowe 200 PLN + zakup zabezpieczenia.
lederfox34 Napisano 6 Września 2017 Napisano 6 Września 2017 No własnie patrzyłam pod damkę ramę w Orkanie 5tce ale akurat nie mam dobrych wspomnień ze tak powiem ze sztywnością. Taka trochę bajka z tym przerzucaniem nogi
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.