Skocz do zawartości

[Przerzutka] Śruba B nie opiera się o hak przerzutki

matpog

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam następujący problem. Najlepiej widać to na zdjęciu (nie moim):

http://i66.tinypic.com/2li7zfs.png

Chodzi o to, że śruba B nie opiera się o hak przerzutki (ten dzyndzel :)), co uniemożliwia ustawienie odpowiedniej odległości górnego kółka od największej zębatki. W wyniku tego na przełożeniu 34/28 kółko i zębatka zahaczają o siebie. Rower praktycznie nowy. Jakieś pomysły?

Napisano

Tak jak pisałem to nie moje zdjęcie, jedynie ilustruje istotę problemu. U mnie śruba prosta. Do tego próbowałem wymienić na nową - dalej to samo.

Załączam szkic o co mniej więcej chodzi. Na początku śruba opiera się prawidłowo (niebieska linia), jednak wkręcając ją (celem regulacji przerzutki) odsuwa się jakby od haka trafiając obok (czerwona linia). Działa jakby na mimośrodzie.

Napisano

No niestety to jest częsty problem, niektóre haki mają zbyt krótkie wypustki, można spróbować zdjąć przerzutkę i wkręcić śrubę od drugiej strony (najlepiej jeszcze zdjąć koło albo rozpiąć łańcuch) tyle że wtedy nie będzie możliwości szybkiej regulacji.

Napisano

Nakręć na śrubkę taką kwadratową nakrętkę (można by potem ją zalutować, by się nie odkręcała sama) np. taką jaka jest w kontaktach prądu do przykręcania kabli (gwinty pasują).

To powiększy powierzchnię i powinna zahaczyć o hak nie pozbywając cię możliwości regulacji, tak jak to się stało po wkręceniu jej odwrotnie.

A swoją drogą, nie da się podgiąć trochę tego elementu z gwintem kombinerkami, by zmienić nieco kąt śrubki?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Więc tak, nowy hak zamontowany, śrubę mogę wkręcić bardziej, ale to i tak nie wystarcza. Problem leży chyba gdzie indziej. Nawet po wkręceniu śruby do końca pojawia się kontakt pomiędzy górnym kółkiem przerzutki a największą koronką kasety, szczególnie to słychać przy kręceniu do tyłu.  Na pewno nie jest to kwestia długości łańcucha, bo ten jest idealny (zarówno wg kalkulatora, jak i "z natury", z resztą próbowałem skrócić o zestaw ogniw i był zdecydowanie zbyt krótki). Jakieś pomysły?

• Mod Team
Napisano

Z tego co widzę i czytam, przerzutka rd 5800ss i kaseta 11-28? Taaa ona czasami tak ma ze jest na styk na kasecie 28. Widocznie zależy od ramy, kąta haka etc.

Można zrobić tak:

- wywiercić mały otworek w haku, np na gwint m2, m3,

- przykręcić tam kawałek blaszki ... zakres regulacyjny sporo się poszerzy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...