Manqu Napisano 4 Września 2017 Napisano 4 Września 2017 Witajcie Użytkuję od kliku miesięcy rower Trek Superfly 5, ma on opony Bontrager xr1 i dosłownie kilka dni temu zauważyłem, że opona kierunkowa z przodu jest u mnie założona niezgodnie ze strzałką direction. Rower kupiłem używany i tu pojawia się pytanie, czy ktoś mógł to zrobić z premedytacją i są jakieś plusy takiego rozwiązania? czytałem, że czasem robi się tak z tylną oponą napędową. Podczas jazdy też nie zwróciłem uwagi na jakieś szczególne utraty parametrów opony, ale być może wtedy szybciej się zużywa?
Sandacz Napisano 4 Września 2017 Napisano 4 Września 2017 Może poprzedni właściciel nie zawracał sobie głowy "kierunkowością" opon? Może nawet nie miał świadomości, że niektóre modele opon, czyli te z bieżnikiem "w jodełkę", należy zakładać zgodnie ze strzałką?
huskarl Napisano 4 Września 2017 Napisano 4 Września 2017 Aż dziwne, że ta opona jest kierunkowa przy takim bieżniku. Kiedyś pamiętam miałem oponę o jedełkowym bieżniku co miała w jedną stronę strzałkę speed a w drugą grip.
Piter233 Napisano 4 Września 2017 Napisano 4 Września 2017 Ktoś pewnie nie zwrócił uwagi bo uznał że i tak za dużej różnicy nie ma. Możesz sobie przełożyć, a nóż będzie lepiej.
Sandacz Napisano 4 Września 2017 Napisano 4 Września 2017 Chyba jest więcej odmian tej opony, bo ta z linku jest lekko jodełkowa: http://pmrider.pl/produkt/opona-bontrager-xr1-expert-tlr-mtb-29-x-2-20/#product-zoom
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.