KOSmal93 Napisano 3 Września 2017 Napisano 3 Września 2017 Witam Nigdy wcześniej nie rozbierałem hamulców hydraulicznych, jednakże zakupiłem widelec z zaciskiem XTR M975, chciałbym na nim ogarnąć fajny przedni hamulec. Z uwagi na fakt, że środki mam ograniczone myślałem o zakupie klamki Shimano XT M785 Czy klamka ta będzie pasować ? Jestem w temacie troche zielony, dlatego nie bardzo wiem co musze kupić poza klamką aby to złożyć. Czytałem o specjalnych nakrętkach "Oliwkach" Jedna przy zacisku, druga przy klamce, natomiast czy mógłby mi ktoś doradzić jaki przewód hamulcowy dokupić do takiego zestawu, oraz czy sama klamka M785 będzie kompatybilna z zaciskiem M975. Cytuj
abdesign Napisano 3 Września 2017 Napisano 3 Września 2017 zadziała bardzo dobrze z klamką m785 i każdą inną normalnie dostępną shimano też, nawet z m315 (chociaż klamki poniżej m506 to będzie słaby pomysł ale fizycznie zadziała), z najnowszymi typu m6000, m7000 etc też. Przewód shimano bez banjo taki jak mają deorki: SM-BH90-SS, końcówkę tę od zacisku będziesz miał już zarobioną, ta od klamki jest do cięcia (przy skracaniu) ale masz w komplecie nową oliwkę i wkład Cytuj
KOSmal93 Napisano 3 Września 2017 Autor Napisano 3 Września 2017 Wielkie Dzięki za szybką i konkretną odpowiedź, klamke zatem zamówiłem M785, przewód moge dokupić taki: http://allegro.pl/przewod-olejowy-1000mm-bialy-sm-bh90-ss-i6943141649.html ? I będzie to wszystko hulać ? Cytuj
KOSmal93 Napisano 3 Września 2017 Autor Napisano 3 Września 2017 No to troche sie pośpieszyłem bo wziąłem te bh90, czy nie ma możliwości dopasowania tego przewodu do mojego zacisku ? Cytuj
phoe Napisano 4 Września 2017 Napisano 4 Września 2017 On się chyba tylko insertem różni te w nowszym mają chyba większą średnicę. Teoretycznie będzie pasował. Cytuj
KOSmal93 Napisano 4 Września 2017 Autor Napisano 4 Września 2017 Czyli może nie pasować, z uwagi na większą średnice ? Cuż zamówiłem już ten bh90, jak będzie coś nie pasowało to pewnie będe musiał zakupić bh59 Cytuj
phoe Napisano 4 Września 2017 Napisano 4 Września 2017 (edytowane) Ma wiekszą wewnętrzną, zewnętrzna jest taka sama, powinien pasować. Edytowane 4 Września 2017 przez phoe Cytuj
abdesign Napisano 4 Września 2017 Napisano 4 Września 2017 Będzie pasować nie martw się, nic nie będziesz musiał zmieniać na bh59, one mają montażową końcówkę do zacisku identyczną jak bh90-ss (do klamki to wszystkie mają identyczną). Insert jest "inny" (mocne słowo jak to że to różnica w kolorze i materiale - na upartego możesz je podmieniać między przewodami) ale bh90 nadaje się do zestawu nowa klamka m785 plus br-m975 tak samo jaki i dedykowany do zestawu klamka m975 plus zacisk m975 starszy bh59, różnice w średnicach (wewnętrznej przewodu i insertu) są pomijalne bo to są "mikrony" a zewnętrzna średnica czyli to co wraz z oliwką uszczelnia jest IDENTYCZNA. ps. tu nie ma nic z teorii mam bh90 z m775, wg. mnie lepiej mi "bangla" na na nowym przewodzie bh90 niż na starym bh59 ale to może być autosugestia Cytuj
Dokumosa Napisano 4 Września 2017 Napisano 4 Września 2017 Swoją drogą w niższej cenie niż nowa klamka + przewód można nabyć nowy, kompletny, gotowy do montażu, z klockami hamulec przedni BR-M785. Cytuj
KOSmal93 Napisano 4 Września 2017 Autor Napisano 4 Września 2017 Dziękuje za odpowiedź i wytłumaczenie abdesign Dokumosa: Tak widziałem za 170 nowy M785, ale już mam zacisk M975 przy okazji chętnie sie nauczę montażu hamulców do kupy i odpowietrzania Cytuj
KOSmal93 Napisano 7 Września 2017 Autor Napisano 7 Września 2017 Złożyłem wszystko do kupy Klamka M785 Zacisk M975 Przewód bh90 klocki 06 metal shimano Pierwszy raz montowałem i odpowietrzałem - myślałem, że będzie dużo cięższe, a zajeło mi to może z 30min. Wszystko śmiga ekstra, także dziękuje wszystkim za pomoc Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi