KOSmal93 Napisano 3 Września 2017 Udostępnij Napisano 3 Września 2017 Witam Nigdy wcześniej nie rozbierałem hamulców hydraulicznych, jednakże zakupiłem widelec z zaciskiem XTR M975, chciałbym na nim ogarnąć fajny przedni hamulec. Z uwagi na fakt, że środki mam ograniczone myślałem o zakupie klamki Shimano XT M785 Czy klamka ta będzie pasować ? Jestem w temacie troche zielony, dlatego nie bardzo wiem co musze kupić poza klamką aby to złożyć. Czytałem o specjalnych nakrętkach "Oliwkach" Jedna przy zacisku, druga przy klamce, natomiast czy mógłby mi ktoś doradzić jaki przewód hamulcowy dokupić do takiego zestawu, oraz czy sama klamka M785 będzie kompatybilna z zaciskiem M975. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 3 Września 2017 Udostępnij Napisano 3 Września 2017 zadziała bardzo dobrze z klamką m785 i każdą inną normalnie dostępną shimano też, nawet z m315 (chociaż klamki poniżej m506 to będzie słaby pomysł ale fizycznie zadziała), z najnowszymi typu m6000, m7000 etc też. Przewód shimano bez banjo taki jak mają deorki: SM-BH90-SS, końcówkę tę od zacisku będziesz miał już zarobioną, ta od klamki jest do cięcia (przy skracaniu) ale masz w komplecie nową oliwkę i wkład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KOSmal93 Napisano 3 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2017 Wielkie Dzięki za szybką i konkretną odpowiedź, klamke zatem zamówiłem M785, przewód moge dokupić taki: http://allegro.pl/przewod-olejowy-1000mm-bialy-sm-bh90-ss-i6943141649.html ? I będzie to wszystko hulać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 3 Września 2017 Udostępnij Napisano 3 Września 2017 BH59 jest do XTR 975. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KOSmal93 Napisano 3 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2017 No to troche sie pośpieszyłem bo wziąłem te bh90, czy nie ma możliwości dopasowania tego przewodu do mojego zacisku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 4 Września 2017 Udostępnij Napisano 4 Września 2017 On się chyba tylko insertem różni te w nowszym mają chyba większą średnicę. Teoretycznie będzie pasował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KOSmal93 Napisano 4 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Września 2017 Czyli może nie pasować, z uwagi na większą średnice ? Cuż zamówiłem już ten bh90, jak będzie coś nie pasowało to pewnie będe musiał zakupić bh59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 4 Września 2017 Udostępnij Napisano 4 Września 2017 (edytowane) Ma wiekszą wewnętrzną, zewnętrzna jest taka sama, powinien pasować. Edytowane 4 Września 2017 przez phoe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 4 Września 2017 Udostępnij Napisano 4 Września 2017 Będzie pasować nie martw się, nic nie będziesz musiał zmieniać na bh59, one mają montażową końcówkę do zacisku identyczną jak bh90-ss (do klamki to wszystkie mają identyczną). Insert jest "inny" (mocne słowo jak to że to różnica w kolorze i materiale - na upartego możesz je podmieniać między przewodami) ale bh90 nadaje się do zestawu nowa klamka m785 plus br-m975 tak samo jaki i dedykowany do zestawu klamka m975 plus zacisk m975 starszy bh59, różnice w średnicach (wewnętrznej przewodu i insertu) są pomijalne bo to są "mikrony" a zewnętrzna średnica czyli to co wraz z oliwką uszczelnia jest IDENTYCZNA. ps. tu nie ma nic z teorii mam bh90 z m775, wg. mnie lepiej mi "bangla" na na nowym przewodzie bh90 niż na starym bh59 ale to może być autosugestia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 4 Września 2017 Udostępnij Napisano 4 Września 2017 Swoją drogą w niższej cenie niż nowa klamka + przewód można nabyć nowy, kompletny, gotowy do montażu, z klockami hamulec przedni BR-M785. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KOSmal93 Napisano 4 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Września 2017 Dziękuje za odpowiedź i wytłumaczenie abdesign Dokumosa: Tak widziałem za 170 nowy M785, ale już mam zacisk M975 przy okazji chętnie sie nauczę montażu hamulców do kupy i odpowietrzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KOSmal93 Napisano 7 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Złożyłem wszystko do kupy Klamka M785 Zacisk M975 Przewód bh90 klocki 06 metal shimano Pierwszy raz montowałem i odpowietrzałem - myślałem, że będzie dużo cięższe, a zajeło mi to może z 30min. Wszystko śmiga ekstra, także dziękuje wszystkim za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi