Byderobo Napisano 2 Września 2017 Napisano 2 Września 2017 Witam, Ze smutkiem słucham jak moje obecne piasty coraz głośniej huczą i nic nie mogę na to poradzić czyszcząc, smarując i regulując. Z tego powodu przyszedł czas na zmiany Ważę około 90kg mój rower wyposazony jest w przedni uginacz 100mm i sztywy z tyłu. Codziennie robię 20km po asfalcie do pracy, czesto moknie w deszczu, a jak pogoda dopisuje to wybieram się poza miasto. Mieszkam w Austrii więc gór sporo a zjazdy są długie i szybkie również w terenie. Nie uskuteczniam żadnych mega hardcorowych akcji ale porzadny korzeń, dziura dzy malusi przelot sie zdarzają. Obecnie umierają u mnie piasty shimano M525. Koła zaplecione na 32 DT Championach a obrecze to Sun-Ringle S.O.S. 26cali. Z kół pod wzgledem wytrzymałości bylem bardzo zadowolony, raz jeden mi tylko trzasnęła szprycha a tak to proste i spoko, niestety o tym jak sie kręcą te koła już nie moge tyle dobrego powiedzieć, slabe uszczelnienia, wżery w bieżniach itp. Do meritum: potrzebuję konkretne propozycjie kompletów kół 26" pod tarczówki z mocowaniem na 6 śrub lub jak w super cenie to może być też centerlock. Koła powinny być lżejsze niż stare, mieć solidnie uszczelnione łożyska maszynowe-chce mieć spokój na dłuższy czas. Do zaplotu tylko szprychy DT bo jestem z nich zadowolony. Fajna by była przelotowa oś 10mm bo kto wie czy kiedyś nie przesiądę się na fulla No i cena... do okolic 1000zł to raczej maks. Jeżeli może się to opłacić to ostatecznie mogę wymienić tylko piasty ze szprychami, ale boję się ze stare obręcze mogą w końcu przestać się tak kulturalnie zachowywać. Przy okazji pytanie, czy w mojej sytuacji jest sens pchać sie w koła na 28 szprych czy to za mało? Z góry dzieki za odpowiedź
Dokumosa Napisano 4 Września 2017 Napisano 4 Września 2017 Uderz z zapytaniem do Daveo podając mu poza wspomnianymi wymaganiami budżet jaki chciałbyś na to przeznaczyć.
Byderobo Napisano 5 Września 2017 Autor Napisano 5 Września 2017 Zastanawiałem się nad czymś z posezonowych wyprzedaży np: http://www.bikestacja.pl/pl/czesci-rowerowe-1/mtb/kola-mtb/kola-mavic-crossride-fts-x-intl-2017-44665.html http://www.bikestacja.pl/pl/czesci-rowerowe-1/mtb/kola-mtb/kola-dt-swiss-enduro-533-26-370-40-taniej-39396.html Co sądzicie? Ale Daveo też podpytam A no i budżet to mam 2 typy, oszczednosciowy do około 700zł no i max to 1200zł
Dokumosa Napisano 5 Września 2017 Napisano 5 Września 2017 Crossride'y sobie odpuść - to koła systemowe i ze zdobyciem nawet szprychy bywa problem (nie wspominając już o mankamentach samych kół). Podana cena jest śmieszna - ludzie wyprzedają te koła zdjęte z nowych rowerów po 500-600zł. Set DT 370 + 533d jest pancerny (podstawowe, sztywne i ciężkie obręcze niby dedykowane do enduro, proste piasty na maszynach trochę lepiej wykonane niż Novatec) i IMHO wart tych pieniędzy (nie jest to jednak cena jakaś nadzwyczajna a raczej regularna).
Byderobo Napisano 5 Września 2017 Autor Napisano 5 Września 2017 A jak wygląda sprawa wytrzymałości przy mniejszej niż 32 szprychach? Znalazłem jeszcze taką ofertę: http://www.bikestacja.pl/pl/czesci-rowerowe-1/mtb/kola-notubes-podium-mmx-26-nt-771-772-1330g-40-taniej-47844.html Ale czy koła o tak niskiej wadze przetrwają moich 90kg?
Dokumosa Napisano 5 Września 2017 Napisano 5 Września 2017 Nie znam obręczy Stan'a więc się nie wypowiem. Osobiście ważąc 100-105kg jeździłem na crossridach (24 szprychy) jak i na różnych składakach 28 szprychowych i problemów wynikających z liczby szprych koła nigdy nie sprawiały.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.