Skocz do zawartości

[Szosa] Focus Cayo 2017 vs Haibike Challenge SL 2015

Umpero

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam dylemat odnośnie zakupu roweru.

Mianowicie mam możliwość zakupu używanego Haibike Challenge SL z 2015 za 3500 zł, który posiada jeszcze 3 lata gwarancji na ramę i jest na osprzęcie 105.

Drugi rower, który rozważam to Focus Cayo Ultegra M z 2017 roku za 5500 zł. Ten rower jest natomiast nowy.

W przypadku Haibike miałbym jeszcze trochę budżetu aby zakupić jakieś ciekawsze kółka zamiast fabrycznych.

Focus natomiast jest na Ultegrze i jest nowy, a zakup kół musiałbym odłożyć w czasie.

Co radzicie zrobić? Warto dołożyć do Ultegry i tymczasowo (pół roku) jeździć na kołach fabrycznych?

Czy nie odczuje różnicy pomiędzy 105, a Ultegrą i brać Haibike ?

Nie wiem jaką geometrię ma Haibike, ale sądząc po przełożeniach to jest raczej rower endurance, a Focus jest wyścigowy, więc zależy co wolisz.

Z tego co czytałem to zarówno Ultegra jak i 105 działają dobrze, ale Ultegra będzie oczywiście lżejsza (na samej korbie -100g), bo ma elementy karbonowe, więc po wymianie kół Focus będzie pewnie lżejszy. Nowy to nowy, a pół roku to nie jest długo, więc brałbym Focusa.

Patrząc na ceny Focusa (wyjsciowe na 2017) to naprawdę niezła okazja. Chcesz wymieniać koła tak szybko? To uniwersalne koła na treningi np lub dla osób które nie jeżdzą z 'wagą' i na siłę nie chcą jej zbijać z roweru. A Ultegra to sport podobnie jak typ Focusa. Mozna go brac na zawody mozna ostro zacząc trenować. 

pewnie już czytaleś?

http://szosa.org/topic/15009-fulcrum-racing-7/

w tym budzecie i na tym osprzęcie masz też ściganta

https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-ultra-920-af-id_8331274.html

na bardzo cenionych Mavikach. (prawdopodobnie bedzie podobna waga z oponami, poniekąd o podobnym zastosowaniu opiniowane)

Nie wiem jaką geometrię ma Haibike, ale sądząc po przełożeniach to jest raczej rower endurance, a Focus jest wyścigowy, więc zależy co wolisz.

Z tego co czytałem to zarówno Ultegra jak i 105 działają dobrze, ale Ultegra będzie oczywiście lżejsza (na samej korbie -100g), bo ma elementy karbonowe, więc po wymianie kół Focus będzie pewnie lżejszy. Nowy to nowy, a pół roku to nie jest długo, więc brałbym Focusa.

Tylko, ze w modelu M, nie ma grupowej korby. Manetki i przerzutki sa Ultegry, kaseta 105.

Jesli masz w tej cenie karbon w Focusie to polecam:) 

Odczujesz równicę chociaż dużo zależy od tego karbonu. Zakładam (!) że jest to ten 'lepszej jakości' a nie tylko podstawowy z nazwy. (bo jak to pewnie wyczytałeś są karbony i karbony:) chociażby wątki o Fuji)

Dodatkowo Ultegra czyli naprawdę fajna wysoka półka. (nawet na innej korbie czy kasecie)To rasowy ścigant (podobnie ja b'twin) ale nie należy sugerować się tym tak maniacko. 

[Znajomy kupił rower za ponad 10tysi ponad rok temu. Speca z serii S-works, jeździł nim wręcz maniacko co drugi dzień po 50/70 później 100 km. Zaczynał po to żeby schudnąć... brzuszek mało wygimnastykowania itd.. dzisiaj to niezły wycinak :) Normalnie powiem ze sama skóra żyły i mięśnie. Ale rower mu dobitnie pomógł. Dostosowali się do siebie - ze tak to ujmę]

Więc jeśli masz możliwość przysiadnięcia się, przymiarki, przejażdżki- zrób to. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...