Umpero Napisano 1 Września 2017 Udostępnij Napisano 1 Września 2017 Witam Mam dylemat odnośnie zakupu roweru. Mianowicie mam możliwość zakupu używanego Haibike Challenge SL z 2015 za 3500 zł, który posiada jeszcze 3 lata gwarancji na ramę i jest na osprzęcie 105. Drugi rower, który rozważam to Focus Cayo Ultegra M z 2017 roku za 5500 zł. Ten rower jest natomiast nowy. W przypadku Haibike miałbym jeszcze trochę budżetu aby zakupić jakieś ciekawsze kółka zamiast fabrycznych. Focus natomiast jest na Ultegrze i jest nowy, a zakup kół musiałbym odłożyć w czasie. Co radzicie zrobić? Warto dołożyć do Ultegry i tymczasowo (pół roku) jeździć na kołach fabrycznych? Czy nie odczuje różnicy pomiędzy 105, a Ultegrą i brać Haibike ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MD11 Napisano 1 Września 2017 Udostępnij Napisano 1 Września 2017 Nie wiem jaką geometrię ma Haibike, ale sądząc po przełożeniach to jest raczej rower endurance, a Focus jest wyścigowy, więc zależy co wolisz. Z tego co czytałem to zarówno Ultegra jak i 105 działają dobrze, ale Ultegra będzie oczywiście lżejsza (na samej korbie -100g), bo ma elementy karbonowe, więc po wymianie kół Focus będzie pewnie lżejszy. Nowy to nowy, a pół roku to nie jest długo, więc brałbym Focusa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lederfox34 Napisano 2 Września 2017 Udostępnij Napisano 2 Września 2017 Patrząc na ceny Focusa (wyjsciowe na 2017) to naprawdę niezła okazja. Chcesz wymieniać koła tak szybko? To uniwersalne koła na treningi np lub dla osób które nie jeżdzą z 'wagą' i na siłę nie chcą jej zbijać z roweru. A Ultegra to sport podobnie jak typ Focusa. Mozna go brac na zawody mozna ostro zacząc trenować. pewnie już czytaleś? http://szosa.org/topic/15009-fulcrum-racing-7/ w tym budzecie i na tym osprzęcie masz też ściganta https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-ultra-920-af-id_8331274.html na bardzo cenionych Mavikach. (prawdopodobnie bedzie podobna waga z oponami, poniekąd o podobnym zastosowaniu opiniowane) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 2 Września 2017 Udostępnij Napisano 2 Września 2017 Nie wiem jaką geometrię ma Haibike, ale sądząc po przełożeniach to jest raczej rower endurance, a Focus jest wyścigowy, więc zależy co wolisz. Z tego co czytałem to zarówno Ultegra jak i 105 działają dobrze, ale Ultegra będzie oczywiście lżejsza (na samej korbie -100g), bo ma elementy karbonowe, więc po wymianie kół Focus będzie pewnie lżejszy. Nowy to nowy, a pół roku to nie jest długo, więc brałbym Focusa. Tylko, ze w modelu M, nie ma grupowej korby. Manetki i przerzutki sa Ultegry, kaseta 105. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MD11 Napisano 2 Września 2017 Udostępnij Napisano 2 Września 2017 Racja, spojrzałem na szybko i myślałem, że Cayo Ultegra to konkretny model, a M to rozmiar i patrzyłem na inny rower. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Trzeba było dać linki do rowerów w pierwszym poście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Umpero Napisano 2 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2017 Czyli dalej obstawiacie aby brac Cayo? Ten Btwin bardzo fajny, ale rama jest aulminiowa. W Haibike i Focusie jest karbon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lederfox34 Napisano 3 Września 2017 Udostępnij Napisano 3 Września 2017 Jesli masz w tej cenie karbon w Focusie to polecam:) Odczujesz równicę chociaż dużo zależy od tego karbonu. Zakładam (!) że jest to ten 'lepszej jakości' a nie tylko podstawowy z nazwy. (bo jak to pewnie wyczytałeś są karbony i karbony:) chociażby wątki o Fuji) Dodatkowo Ultegra czyli naprawdę fajna wysoka półka. (nawet na innej korbie czy kasecie)To rasowy ścigant (podobnie ja b'twin) ale nie należy sugerować się tym tak maniacko. [Znajomy kupił rower za ponad 10tysi ponad rok temu. Speca z serii S-works, jeździł nim wręcz maniacko co drugi dzień po 50/70 później 100 km. Zaczynał po to żeby schudnąć... brzuszek mało wygimnastykowania itd.. dzisiaj to niezły wycinak Normalnie powiem ze sama skóra żyły i mięśnie. Ale rower mu dobitnie pomógł. Dostosowali się do siebie - ze tak to ujmę] Więc jeśli masz możliwość przysiadnięcia się, przymiarki, przejażdżki- zrób to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.