Skocz do zawartości

[Zacisk QR] DT Swiss

MatysB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Jakiej siły użyć podczas dokręcania zacisków DT Swiss QR 5 mm? Chcę wymienić moje aktualne zaciski z dociągającą rączką na DT lecz przed ich założeniem wolę się upewnić się jak mocno powinienem je dociągnąć.

Pozdrawiam

Napisano

@diarem

U mnie czasem różnie jest z tym wyczuciem :( i zazwyczaj dociągam wszelkie śruby zbyt mocno.

@piciu256

Mam więc rozumieć, że dokręcasz swoje DT RWS na pałę? :D  

@skom25

Nie myślałem dotychczas o zaciskach na imbus.

Myślę o DT Swiss RWS po przeczytaniu artykułu na team29er.pl, w którym to jego autor zachwala iż dzięki tym zaciskom mamy wysoką powtarzalność siły z jaką spinamy koło przez co nie trzeba za każdym razem poprawiać hamulca. Drugim atutem jest dla mnie możliwość ustawienia rączki w dowolnej pozycji po dociągnięciu koła bez potrzeby jego ponownego rozpinania.   

Napisano

Masz rację.

Nie znam się na tytanie prócz tego, że jest lżejszy i droższy od stali więc proszę Cię byś doradzał mi zaciski, które będą trwalsze, solidniejsze.

Napisano

Accent Bolt on/ XLC na imbus. Dopóki nie rozwalisz gniazda ( czyli jak będziesz używał kiepskiej jakości kluczy) są praktycznie niezniszczalne. Ktoś tu pisał że niby pęka gwint itd, ale jak ich używam od 3 lat tak nigdy mi się to nie zdarzyło a zdejmowałem koła często. Jakbyś miał jeszcze klucz dynamometryczny ( nawet tani) to masz praktycznie 100% powtarzalności ustawienia koła względem zacisku hamulcowego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...