Skocz do zawartości

[koła] WH-M8000 co myślicie?

huskarl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej Pany :) Podepne się pod temat, bo widzę, że tu dyskusja na temat DT350 zeszła. Mam nadzieję, ze autor wątku się nie obrazi, ale może tez go to zainteresuje. Otóż ostatnio poskladalem sobie kółka u kolegi z forum na tych piastach i jesli chodzi o koła to na tą chwile mogę tylko powiedzieć same "ochy i achy" ;) ale zastanawia mnie rachet w tej piaście, bo u mnie w czasie jazdy jest on praktycznie nie słyszalny, na stojaku czy jak prowadzę rower to fajnie sobie strzela. Przed zakupem ogladalem filmiki na necie to wydawało się to naprawdę głośne. Zatem czy to normalne, że u mnie tak cicho on pracuje???

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Nowa piasta dobrze nasmarowana to i ratchet dość cichy , daj jej parę km przebiegu to nieco podkręci głośność ale jeleni to nią w lesie nie wystraszysz :icon_wink: (też mam 350 i głośnością nie powala).

Napisano

ale jeleni to nią w lesie nie wystraszysz :icon_wink: (też mam 350 i głośnością nie powala).

A no właśnie...myślałem, ze rozwiąże to mój problem z pieszymi w lesie ;)

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Napisano

W życiu nie poszedł bym na taki układ aby dać mniej niż 25mm width do xc... Obecnie mam 30mm i nie narzekam, a xc jeździłem też.

Co do Piast to jako użytkownik 350 na klasyczne 32h powiem tak :

Polecam w 100%

Nie ma lepszej jakości i pracy w tej cenie.

Obie piasty maja nabite 18.000km w trudnych warunkach, łożyska oryginał nie zmieniane. Bębenek nie serwisowany jedyne co zrobiłem to mycie ratchet i smarowanie. Piasta chodzi cicho i bez problemu

Obręcze można dać śmiało wtb asym 29

Napisano

@phoe: przy większości opon jakie miałem okazję porównywać na różnej szerokości obręczy te 2-3mm często dawało właśnie tyle na szerokości opony (szczególnie wrażliwe są wylajtowane racesport z conti i lite skiny shwalbe). Tutaj kilka rysunków obrazujących istotę problemu: http://endurotrophy.pl/forum/archive/index.php?thread-3209.html

Osobiście podchodzę do tego tak, że jak jest możliwość to trzeba z niej korzystać... a możliwości poskładania szerokich, lekkich i sztywnych kół dzisiaj jest całkiem sporo, nawet bez rujnowania domowego budżetu na kolejny kwartał. Widać też, że bardzo dynamicznie rośnie popularność boostów, plusów czy jak tam zwał właśnie w zastosowaniach amatorskich bez sztywno określonej dyscypliny (niektórzy nazywają to AM). 

Napisano

I powiecie mi, że jak kiedyś się jeździło na 19mm wewnętrznej, to teraz na 22mm się już nie da jeździć i musi być 25-30mm? :D

WTB i29 są cięższe o jakieś 80g i droższe od M442, a do XC/AM czy lekkiego Enduro spokojnie M442 wystarczą.

Napisano

To jest tak jak z wielkością kół. Nie bez uzasadnionej przyczyny 29 i 27 mają się tak dobrze cbociaż oczywiście jeździć można i na 26.

M462 jest cięższe o 20g (29") od M442 i jest referencyjnie droższe o 6 USD na komplecie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...