davos Napisano 31 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 Cześć, Czy ktoś z was wie jak przymierzać sie do tegorocznych Krossów? L z tamtego roku to 21" i taki mi leżał. W tegorocznym L to jest 19" i ze schematów wygląda, że jest to realne 19. Czy jet to rower rzeczywiście dla mniejszej osoby, czy kąty sprawiają że ktoś o wzroście 191cm i nodze 94 może nim "wygodnie" jeździć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 31 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 @@davos, Kross ma bajzel na stronie. W ich katalogu: S = 17" M = 19" L = 21" Pytanie do użytkowników które dane są poprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nognog Napisano 31 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 L to 19". Ja mam 183cm i L jest dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ricardo_Elo Napisano 31 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 (edytowane) Kross ma bajzel na stronie. Nie ma bajzlu, tylko inną geometrię ram do B7 włącznie i inną od B8. Jak to wygląda od B8 wkleiłem w moim temacie. L to 19". Ja mam 183cm i L jest dobra. Widzisz, też mam 183, mierzyłem tegoroczny B9 na ramie 19" i jest dla mnie za duża. Torba wyraźnie opierała mi się na ramie i miałem za bardzo wyciągniętą pozycję. Dla mnie osobiście rama 17" z rurą podsiodłową 440 mm (max 460). Natomiast 470, tak jak to jest w przypadku 19" jest dla mnie zwyczajnie za duża. Polecam przymierzyć się do roweru i sprawdzić samemu. Edytowane 31 Sierpnia 2017 przez Ricardo_Elo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 1 Września 2017 Udostępnij Napisano 1 Września 2017 @@Ricardo_Elo, Chodzi mi o różnice pomiędzy informacjami na stronie: https://www.kross.pl/pl/2017/mtb-xc/level-b7 i w katalogu: http://www.kross.pl/sites/default/files/download/kross_katalog2017-pl_net.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ricardo_Elo Napisano 1 Września 2017 Udostępnij Napisano 1 Września 2017 Ok, nie wyłapałem, że chodzi Ci o tą różnicę, która faktycznie jest. Ciekawostką jest też to, że katalog fizyczny (jestem w jego posiadaniu), w formie książeczki, nie podaje geometrii ram, tylko suche oznaczenia S, M, L, ew. XL, dla poszczególnych modeli, nawet bez wartości w calach. Nie zmienia to faktu, że do roweru najlepiej jest się przymierzyć, jeśli ma się taką możliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszko82 Napisano 1 Września 2017 Udostępnij Napisano 1 Września 2017 B7 i B8 z rocznika 2017 mają identyczna ramę. Rozmiar M to 17 cali i 44cm rury podsidłowej. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 1 Września 2017 Udostępnij Napisano 1 Września 2017 (edytowane) Sądząc po stronie producenta w 2017r. nie produkują tych rowerów w rozmiarze 21", a 19" będzie za mała dla 191 cm wzrostu. Natomiast sądząc po katalogu 2017 ze strony Krossa - ktoś tam cierpi na rozdwojenie jaźni ... Edytowane 1 Września 2017 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nognog Napisano 1 Września 2017 Udostępnij Napisano 1 Września 2017 (edytowane) Na stronie też było wszystko pomieszane, ale ją poprawili, także dane ze strony są poprawne. A b9 ma inną geometrię niż b7/8. Edytowane 1 Września 2017 przez nognog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bbc Napisano 29 Października 2017 Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Podepnę się do tematu, bo przymierzam się na dniach do zakupu Kross'a Level B8 z 2016 roku (bo koniecznie musi mieć 2 blaty z przodu). Chciałem zapytać o dobór rozmiaru bo widzę, że spory chaos panuje w tej materii. Nie mam możliwości przymiarki na miejscu, więc dobrze gdyby udało mi się odpowiednio dobrać za pierwszym razem. Wszystkie rowery do których się dotąd przymierzałem (i pasowały) były w rozmiarze 17" (np. Author INSTINCT 29). Mam 174cm, ale w sklepie rozmiar jest opisany jako S 17" natomiast jak czytam: B7 i B8 z rocznika 2017 mają identyczna ramę. Rozmiar M to 17 cali i 44cm rury podsidłowej. Czy naprawdę tak pozmieniały się te oznaczenia z roku na rok? I czy mogę wziąć to S (będzie 17")? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 29 Października 2017 Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Level B8 z 2016 roku Używka ? Bo nowe raczej już niedostępne. Jaka noga ? Moim zdaniem Ska może być za mała,znajomemu 175cm śmigało się bardzo dobrze na mojej Mce,rozmiar mu pasował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bbc Napisano 29 Października 2017 Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Używka ? Bo nowe raczej już niedostępne. Jaka noga ? Moim zdaniem Ska może być za mała,znajomemu 175cm śmigało się bardzo dobrze na mojej Mce,rozmiar mu pasował. Nówka. Przez allegro jakaś firma sprzedaje jeszcze (mają wystawione 5 sztuk). Faktycznie zapomniałem napisać o przekroku. Mam 76,5cm. Zasugerowało mnie to 17". Przymierzałem się do tego Authora 17" i pasował mi rozmiarowo. Wcześniej siadałem też na KTM Ultra Sport 17" i też było OK. Straszliwie irytuje mnie to oznaczanie S, M, L (XXL?). Jakby nie można było konkretnej wartości (w calach, centymetrach, stopach czy jardach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 29 Października 2017 Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Dlatego zawsze jest sugerowana osobista przymiarka do roweru. Ja bym postawił na M,jeżeli dobrze czułeś się na mniejszych ramach może i S będzie do zaakceptowania,twoje wymiary są tak na styk ze wskazaniem na M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bbc Napisano 31 Października 2017 Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Moim zdaniem Ska może być za mała,znajomemu 175cm śmigało się bardzo dobrze na mojej Mce,rozmiar mu pasował. A ile Ty @@Quell, masz przekroku? A mógłbyś zapytać tego kumpla ile ma? Bo ja zaczynam wierzyć, że jakieś krótkie nogi mam. I mógłbyś zmierzyć ile w Twoim B7 jest rury podsiodłowej i górnej? Bo ja byłem dziś się przymierzyć do B9 (M) w sklepie (B8 nie mieli) i miałem wrażenie, że jest minimalnie za duża (stałem okrakiem, ale luzu nie miałem). Potem porównałem sobie tabelki z geometrią B9-M (tegoroczny) z zeszłorocznym B8 i wychodzi mi, że w zeszłym roku B8 jest minimalnie mniejsze niż B9 w tym roku. Np. podsiodłówka B9 ma 440 a B8 miało 430, górna rura to 590 w B9 i 600 w B8! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mustache Napisano 31 Października 2017 Udostępnij Napisano 31 Października 2017 mam 186 cm i B8 2017 mam rozmiar L 19". na wzrost 178cm jest dobry romiar M 17". sprawdzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 31 Października 2017 Udostępnij Napisano 31 Października 2017 A ile Ty @Quell, masz przekroku? Ok 85cm. Długości,to dokładnie tyle co na stronie 480 i 620. Nie wiem ile ma przekroku,może podobnie do mojego,taka budowa,długie kończyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bbc Napisano 31 Października 2017 Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Ok 85cm. Długości,to dokładnie tyle co na stronie 480 i 620. Nie wiem ile ma przekroku,może podobnie do mojego,taka budowa,długie kończyny. No to masz 9cm więcej. Sporo. mam 186 cm i B8 2017 mam rozmiar L 19". na wzrost 178cm jest dobry romiar M 17". sprawdzone. Dzięki, ale chodzi mi o 2016 rok. Wtedy była inna rozmiarówka (niestety). Dlatego jest kłopot. A może znajdzie się na forum ktoś z Krakowa z Levelem B7/B8 kto chciałby się spotkać i dałby mi się przymierzyć do S lub M? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bbc Napisano 8 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 No do zakup dokonany! Jest już u mnie Kross Level B8 2016. Rozmiar S (17") jest idealny (przynajmniej w tym roczniku). To tak dla potomności jakby ktoś kiedyś szukał. Wszystkim doradzającym dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi